Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η αδιαφορία των πολιτών «πονάει» τα άτομα με Αναπηρίες

Η αδιαφορία των πολιτών «πονάει» τα άτομα με Αναπηρίες

0
amea_imerida_12_2012-empros

Ημερίδα για την προσβασιμότητα των ΑμΕΑ σε κτίρια και κοινόχρηστους χώρους από το ΤΕΕ Θράκης και το δήμο Ξάνθης

Τονίστηκε από τους ομιλητές όχι μόνο η προσβασιμότητα για την κάλυψη αναγκών, αλλά και στους χώρους αναψυχής. Η νέα νομοθεσία θωρακίζει την προσβασιμότητα των ΑμΕΑ      

Το ζήτημα της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρίες σε κτίρια και δημόσιους χώρους, σε συνδυασμό με τη νέα νομοθεσία, αλλά και με σημείο εστίασης την πόλη της Ξάνθης, αποτέλεσε το κεντρικό θέμα ημερίδας που διοργανώθηκε από το περιφερειακό τμήμα Θράκης του ΤΕΕ και το δήμο Ξάνθης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες.  
Εκτός από τους νόμους πρέπει να υπάρχει ιδιωτική πρωτοβουλία και θέληση
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την εισήγηση του Κώστα Αμοιρίδη, προέδρου του συλλόγου ατόμων με κινητικά προβλήματα νομού Ξάνθης, ο οποίος επικεντρώθηκε στην προσβασιμότητα στην καθημερινά ζωή των ΑμΕΑ, μέσα από βιώματα και παραδείγματα και με κύριο άξονα την ανάγκη να υποσκελιστούν τα εμπόδια για να μπορεί ένα άτομο με κινητικά προβλήματα, και όχι μόνο, να καταστεί ενεργός πολίτης μέσα στην πόλη. «Η πρόσβαση», ανέφερε, «ξεκινά από το σπίτι και φτάνει στα πεζοδρόμια, τα δημόσια κτίρια, τους χώρους αναψυχής, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τους αθλητικούς χώρους, τα μέσα μεταφοράς» και εξήγησε τι έχει γίνει ως τώρα, αλλά και τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα. Όπως σημείωσε, το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα στην πόλη εντοπίζεται στα ιδιωτικά καταστήματα, ενώ στον τομέα των δημοσίων κτιρίων παραδέχτηκε ότι πολλά από αυτά, ειδικά τα νέα λόγω νομοθεσίας, έχουν γίνει προσβάσιμα για τα ΑμΕΑ.
Ωστόσο, ως «το κομμάτι που πραγματικά πονάει» ο κ. Αμοιρίδης αναφέρθηκε στην αδιαφορία πολιτών που συνεχίζουν να θέτουν εμπόδια στα άτομα με κινητικά προβλήματα, αλλά και σε εγκύους, ηλικιωμένους, παιδιά σε καροτσάκι, παρκάροντας σε ράμπες, λωρίδες τυφλών και μπλοκάροντας διόδους με ομπρέλες και τραπεζοκαθίσματα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι παρόλο που υπάρχει αναμφίβολα βελτίωση στο επίπεδο της ευαισθητοποίησης των πολιτών σε σχέση με 10-20 χρόνια πριν, οι θλιβερές τακτικές ορισμένων ανεύθυνων συνεχίζονται. Γι’ αυτό ο ίδιος κατέληξε: «εκτός από τους νόμους πρέπει να υπάρχει ιδιωτική πρωτοβουλία και θέληση».  
Βελτίωση στην πρόσβαση στα δημόσια κτίρια, αλλά όχι στις παιδικές χαρές
Για τη προώθηση καθολικού σχεδιασμού με αστικές παρεμβάσεις στην πόλη της Ξάνθης, μίλησε ο Αλέξανδρος Κηπουρός, αρχιτέκτονας μηχανικός, προϊστάμενος του τμήματος συντήρησης έργων και έργων αυτεπιστασίας του δήμου, ο οποίος παρουσίασε τις αλυσίδες πρόσβασης που δημιουργήθηκαν στην Ξάνθη από το 2008 και μετά για άτομα με μειωμένη όραση, με την «κίτρινη» διαδρομή που ξεκινά από το πρ. ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ για να καταλήξει μέσα από δρόμους και πεζοδρόμους στην κεντρική πλατεία, όπου η παρέμβαση είναι καθολική, δηλαδή δε χρειάζεται νέα επέμβαση.
Ο ίδιος έδειξε ακόμη φωτογραφίες που δεν τιμούν την πόλη και τους πολίτες σχετικά με το ίδιο θέμα της ανευθυνότητας στην διατήρηση των οδών ΑμΕΑ ελεύθερων και τόνισε ότι αυτό οφείλεται στην έλλειψη αστυνόμευσης, αλλά και την έλλειψη παιδείας. Τέλος, σημείωσε ότι η Ξάνθης δεν είναι πόλη-πρότυπο για την προσβασιμότητα των ΑμΕΑ, αλλά έχουν γίνει βελτιώσεις και η πρόσβαση στα δημόσια κτίρια είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Ωστόσο, σημαντική είναι η υστέρηση στην πρόσβαση στις παιδικές χαρές.  
Μελέτη προσβασιμότητας απαραίτητη για όλα τα κτίρια
Η Τάνια Bεζυριαννίδου, αρχιτέκτων μηχανικός Msc στη Διεύθυνση ΠΕΧΩ ΑΜΘ αναφέρθηκε στη νέα πολεοδομική νομοθεσία του 2012 για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία σε κτίρια και κοινόχρηστους χώρους. Όπως εξήγησε, με τον νέο οικοδομικό κανονισμό (ΝΟΚ) προβλέπεται μελέτη προσβασιμότητας για όλα τα κτίρια, η οποία θα συμπεριλαμβάνεται στο φάκελο της άδειας. Η απαίτηση αυτή αγορά σε όλα τα κτίρια πλην των κατοικιών. Στην περίπτωση των κατοικιών, η πρόσβαση ΑμΕΑ είναι απαραίτητη μόνο στους κοινόχρηστους χώρους, ενώ, όπως υπογράμμισε η πρόβλεψη αφορά και στην οριζόντια και στην κάθετη πρόσβαση. Όσον αφορά στα υφιστάμενα κτίρια, θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις έως το 2020, χρονικό σημείο από το οποίο και μετά θα θεωρούνται αυθαίρετα. Τα στοιχεία αυτά κατέδειξαν την πολιτική προστασίας και διευκόλυνσης των ΑμΕΑ στην καθημερινή τους ζωή στην πόλη, από τη δουλειά μέχρι την ψυχαγωγία.  
Μέθοδοι πρόσβασης στο πολιτιστικό αντικείμενο
Το ζήτημα της πρόσβασης στον πολιτισμό εισηγήθηκε η Καλυψώ Πολιτειάδου, αρχιτέκτων μηχανικός, προϊσταμένη του τμήματος Μελετών του ΔΠΘ, που αναφέρθηκε στην πρόσβαση σε μουσεία, εκθέσεις, συναυλιακούς χώρους, κινηματογράφους, κάθε χώρο που συνδέεται με την ψυχαγωγία αλλά και την κοινωνικοποίηση των ατόμων με αναπηρίες. Η κ. Πολιτειάδου τόνισε ότι η πρόσβαση δεν σχετίζεται μόνο με τη φυσική δίοδο στο χώρο, αλλά όταν μιλάμε για πολιτισμό πρέπει να διασφαλίζεται και η πρόσβαση στο πολιτιστικό αντικείμενο. Σχετικά με αυτό, μίλησε για διάφορους τρόπους, όπως οι διαδρομές αφής, μέσω της κωδικοποίησης επιφανειών με διαφορετική επιλογή υλικού, η οσμητική διαδρομή ή ο μεταφραστής χειλιανάγνωσης για άτομα με προβλήματα ακοής, μία οπτική περιήγηση ή με τη νοηματική. Ακόμη, συμπλήρωσε τη σημασία του έντονου φωτισμού, των χρωματικών αντιθέσεων, της σήμανσης και της καλής ακουστικής στο κτίριο ως μεθόδων υποβοήθησης για άτομα με αναπηρίες. Καταληκτικά ωστόσο σχολίασε ότι αν και έχουν γίνει κάποια βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, συνεχίζουν να παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις, «όμως δε μπορούμε να στερήσουμε τη διασκέδαση από αυτά τα άτομα και αυτό είναι το σημαντικό», είπε.  
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τραγωδία στη βορειοδυτική Τουρκία: 66 νεκροί από πυρκαγιά σε ξενοδοχείο χιονοδρομικού κέντρου

Οι φλόγες εγκλώβισαν 234 επισκέπτες – Κάποιοι έπεσαν από τα παράθυρα για να σωθούν Μια ανε…