Λόγια αγάπης και σεβασμού για την πολιτιστική προσφορά του φιλόλογου συγγραφέα Θανάση Μουσόπουλου
Αρχές που συνεργάστηκαν μαζί του, φίλοι, οικογένεια και μαθητές παραβρέθηκαν στην τιμητική εκδήλωση για τα 40 χρόνια του συγγραφικού του έργου
Η διάθεση για αλληλεπίδραση και η αγάπη του για τον τόπο μας, τη Θράκη αναδείχθηκαν απ’ όλους με λόγια λιτά και ειλικρινή στην τιμητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τα 40 χρόνια συγγραφικού έργου του ξανθιώτη δασκάλου, συγγραφέα και ποιητή Θανάση Μουσόπουλου το βράδυ της Παρασκευής στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.
Η εκδήλωση ταίριαζε στο ύφος που διαμόρφωσε και υπηρέτησε πιστά ο ίδιος, όχι μόνο ως δάσκαλος, αλλά και ως συμμετέχων ή επικεφαλής σε κάθε πρωτοβουλία ή δράση που κλήθηκε να αναλάβει. Χωρίς επισημότητες ή κοινότυπα λόγια, αλλά με έμπνευση και κυρίως με σημείο αναφοράς τη νέα γενιά.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν αρχές με τις οποίες συνεργάστηκε, άλλοι συνεργάτες και συνοδοιπόροι, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, φίλοι, οικογένεια και μαθητές απ’ όλη τη διάρκεια του διδασκαλικού του έργου.
Για ένα δημιουργικό και πολιτιστικά ευαίσθητο τέκνο της Ξάνθης μίλησε ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, ενώ στη συνέχεια ο αντιπεριφερειάρχης Φώτης Καραλίδης αναφέρθηκε στο συγγραφικό έργο, τη συμμετοχή και τις δράσεις με τις οποίες ανέδειξε ο ίδιος τη Θράκη και πέρα από τα όριά της. Ο αντιπεριφερειάρχης εκδήλωσε ακόμη τις ευχαριστίες του για την προσωπική του τύχη να τον έχει δάσκαλο, τονίζοντας την προσήλωσή του στην ανάπτυξη του κριτικού πνεύματος των μαθητών του. Ακόμη, υπογράμμισε ότι ο Θανάσης Μουσόπουλος ήταν ο πρώτος που πρότεινε να καθίζουν σε κοινό «τραπέζι» όλοι οι φορείς του νομού για να συζητήσουν για το πολιτιστικό μέλλον της περιοχής μας και παράλληλα ενημέρωσε ότι αυτή την πρωτοβουλία υιοθετεί ο ίδιος από τις αρχές του νέου έτους ανάγοντας σε επικεφαλής τον τιμώμενο. «Θανάση σ’ ευχαριστούμε. Σε δύσκολους καιρούς με τις προτάσεις και τις ιδέες σου μας έφερες περισσότερη αισιοδοξία», ήταν τα καταληκτικά λόγια του αντιπεριφερειάρχη.
«Μας ενώνει η κιμωλία στην τάξη», είπε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μπαμπης Δημαρχόπουλος μεταφέροντας τα λόγια του δημάρχου Μιχάλη Στυλιανίδη που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί. Σημείωσε ότι συνεχίζει το έργο του Στέφανου Ιωαννίδη και της Κατίνας Βέικου Σεραμέτη, χαρακτηρίζοντας τον ένα πολιτιστικό ευεργέτη της Ξάνθης, που φρόντισε να αναδειχθεί όλο το φάσμα του έμψυχου πολιτιστικού και καλλιτεχνικού πλούτου της περιοχής. Στη συνέχεια έδωσε έμφαση στη ζωντάνια και την αυθεντικότητα του λόγου του μέσα στο συγγραφικό του έργο, αναγάγοντάς τον σε πρεσβευτή της διανοητικής παραγωγής της περιοχής μας.
Για το διανοητή, το δάσκαλο, αλλά και τον άνθρωπο Θανάση Μουσόπουλο μίλησαν επίσης η ποιήτρια Ελένη Ευφραιμίδου, ο καθηγητής του ΔΠΘ και στενός φίλος Θωμάς Βουγιουκλής, μαθητές του από τα τμήματα Αρχαίων Ελληνικών και θρακικής ιστορίας και λαογραφίας που επί σειρά ετών διδάσκει στο ΙΘΤΠ, μέλη του Δικτύου Λόγου και Πράξης, του οποίου επίσης υπήρξε εμπνευστής και παραμένει συντονιστής, καθώς και η επίσης δραστήρια σύζυγός του Δήμητρα Κατάκη και η κόρη του Μαρία.
Ο ίδιος ο Θανάσης Μουσόπουλος ευχαρίστησε για την εκδήλωση και τα θερμά λόγια, κάνοντας μία αναφορά στη χρονιά ορόσημο για τον ίδιο το 1972, όταν ο Στέφανος Ιωαννίδης, ο φίλος και μέντοράς του ανέλαβε την έκδοση του πρώτου του βιβλίου. Τόνισε ότι η πιο σημαντική αρχή της ζωής του είναι ότι «πρέπει να ακούς παρά να μιλάς». «Ό,τι πέτυχα, το πέτυχα στη βάση αυτής της αρχής», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας και την εμπιστοσύνη του στα παιδιά, στη νέα γενιά, στο δημιουργικό και πρόθυμο συνάνθρωπο.
Σε πολλές στιγμές της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι χειροκρότησαν, γνωρίζοντας ότι ακόμη και το πιο ζεστό χειροκρότημα δεν είναι αρκετό για να ανταποδώσει για όλα όσα προσέδωσε στην πόλη με το έργο, αλλά και τη στάση του ο Θανάσης Μουσόπουλος, καθώς όλη η πόλη, όλος ο νομός, όλη η Θράκη, κάθε περιοχή της με ιστορικό, πολιτιστικό ή λαογραφικό ενδιαφέρον έχει χαραγμένο πάνω της το στίγμα του, αλλά και τη δική του ανιδιοτελή αγάπη.
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr