Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η Ξάνθη υποδέχεται την αξιοποίηση της γεωθερμίας

Η Ξάνθη υποδέχεται την αξιοποίηση της γεωθερμίας

0
geothermia_12_2012

Υπεγράφη η σύμβαση μίσθωσης του γεωθερμικού πεδίου Ν. Ερασμίου-Μαγγάνων για θερμοκηπιακή επένδυση

Σε επένδυση 10 εκ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας προβαίνει η μισθώτρια εταιρία «Πλαστικά Θράκης». Άμεσα η δημιουργία θερμοκηπίου 20 στρεμ. για παραγωγή κηπευτικής ντομάτας      

Ιστορική για την αναπτυξιακή προοπτική της Ξάνθης , θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χθεσινή μέρα για όσους πίστεψαν στη δυναμική και τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ο νομός μας από την αξιοποίηση της γεωθερμίας. Τη Δευτέρα το μεσημέρι, στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης στην Ξάνθη, υπεγράφη η σύμβαση μίσθωσης του δικαιώματος διαχείρισης του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου χαμηλής θερμοκρασίας Ν. Ερασμίου- Μαγγάνων του δήμου Τοπείρου με ανάδοχο την εταιρία «ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣΗ ΕΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ», με διακριτικό τίτλο «THRACE PLASTICS CO S.A.».
Την σύμβαση υπέγραψαν ο Δρ Παναγιώτης Γεωργιάδης, γενικός διευθυντής χωροταξικής και περιβαλλοντικής πολιτικής της ΑΔΜΘ για το δημόσιο και ο Γιάννης Σπυριδόπουλος, παλιό στέλεχος και διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού για την εταιρία, παρουσία συμβολαιογράφου και του δικηγόρου της εταιρίας Θανάση Ξυνίδη.  
Επένδυση 10 εκ. ευρώ για την παραγωγή κηπευτικής ντομάτας
Η εταιρία «Πλαστικά Θράκης» προτίθεται να εγκαταστήσει στο πεδίο θερμοκηπιακή μονάδα για παραγωγή κηπευτικής ντομάτας. Η επένδυση έχει σχεδιαστεί σε δύο στάδια. Το πρώτο που ξεκινά άμεσα, προϋπολογισμού 1,9 εκ. ευρώ αφορά στην ανάπτυξη θερμοκηπίου 20 στρεμμάτων και περιλαμβάνει την ανόρυξη δύο γεωτρήσεων επανεισαγωγής και υποδομές δικτύων. Στο δεύτερο, που θα αναπτυχθεί σε βάθος 10ετίας, προβλέπεται η επέκταση της θερμοκηπιακής εγκατάστασης στα 100 στρέμματα, κόστος 8,5 εκ. ευρώ, εφόσον βρεθούν τα γεωθερμικά ρευστά. Παράλληλα, θα δρομολογείται η εξέλιξη και στο ερευνητικό μέρος, ενώ ήδη υπάρχει πρόβλεψη και δρομολογημένος σχεδιασμός για τη δημιουργία δίδυμου θερμοκηπίου με το πλεονασματικό απόθεμα από άλλη εταιρία, αφού η εταιρία έχει το δικαίωμα να διανέμει το θερμοκηπιακό ρευστό (θα εκμεταλλευτούν από 225 στρέμματα).  
Σε 60 ημέρες η παράδοση του γεωθερμικού πεδίου στην εταιρία
Ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρία «Πλαστικά Θράκης» από 3μελή επιτροπή που αξιολόγησε τις δεσμευτικές προσφορές. Σύμφωνα με το μισθωτήριο συμβόλαιο η παραχώρηση είναι 25ετής με δικαίωμα παράταση για 5 έτη και άλλα 5 στη συνέχεια, συνολικά με δυνατότητα μίσθωσης για 35 έτη. Η μίσθωση αφορά βεβαιωμένο γεωθερμικό πεδίο 16 τ.χλμ με εξαίρεση δύο δεσμευμένες γεωτρήσεις από συμβόλαιο μίσθωσης και μία από την ΑΔΜΘ για συμμετοχή σε πρόγραμμα. Η παράδοση θα γίνει εντός 60 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης. Μαζί με το δικαίωμα διαχείρισης παραδίδονται και δύο παραγωγικές γεωτρήσεις του ΙΓΜΕ. Η εταιρία υποχρεούται να προβεί σε οροσήμανση περιμετρικά της περιοχής, ώστε να είναι σαφή τα όρια του πεδίου που διαχειρίζεται. Το συμβόλαιο επίσης καθορίζει τις υποχρεώσεις της εταιρίας ανάμεσα στις οποίες είναι και η κατάρτιση ετήσιας έκθεσης για τα δεδομένα και τη χρήση του πεδίου. Ακόμη, στην εταιρία επιβάλλεται αναλογικό μίσθωμα, ίσο με το 5% επί της συνολικής αξίας των ενεργειακών προϊόντων, υποπροϊόντων και παραπροϊόντων του γεωθερμικού πεδίου, καθώς και ειδικό τέλος 10% επί του αναλογικού μισθώματος υπέρ του δήμου Τοπείρου (ο οποίος προβλέπει σχετικό τέλος για κάθε επένδυση αξιοποίησης των ΑΠΕ). Η εταιρία δεν έχει δικαίωμα υπομίσθωσης ή εκμίσθωσης των μισθωτικών δικαιωμάτων του πεδίου, αλλά όπως προ αναφέρθηκε αυτό δεν αφορά στο θερμό νερό, που κατόπιν έγκρισης, μπορεί να διανεμηθεί και να αξιοποιηθεί από άλλους. Η ρήτρα της έγκρισης αφορά στην αποφυγή διάθεσης γεωθερμίας σε χώρα που δεν θέλει την αξιοποίησης της γεωθερμίας από την Ελλάδα.
Να σημειωθεί επίσης ότι για γεωτρήσεις που πρόκειται να γίνουν σε ιδιόκτητες εκτάσεις προβλέπεται έως και αναγκαστική απαλλοτρίωση, αν ο ιδιοκτήτης αρνηθεί.  
Στρατηγική επιλογή της οικογένειας Χαλλιωρή να επενδύσει στην Ξάνθη
Βαθύτατη ικανοποίηση για την εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου από την εταιρία «Πλαστικά Θράκης» εξέφρασε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος έκανε λόγο για ένα σημαντικό πεδίο, αλλά και για μία υγιή εταιρία, που μπορεί να εξασφαλίσει την αξιοποίηση αυτού του πλούτου. Παράλληλα, τόνισε την εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας αξιοποίηση της γεωθερμίας και του ορυκτού πλούτου σε μια εποχή που την Ελλάδα ταλανίζει ένα τεράστιο οικονομικό πρόβλημα και ενημέρωσε για την πρόθεση την ΑΔΜΘ να αξιοποιήσει το γεωθερμικό δυναμικό της χώρας. «Ήδη προκηρύξαμε το γεωθερμικό πεδίο Αρίστηνου Έβρου, καθώς και αυτά των Σαπών Κρωβύλης και Λίμνης Μητρικού Ροδόπης. Αν και για τα δύο τελευταία δεν έχουμε προσφορές θα τα επαναπροκηρύξουμε ευελπιστώντας στην όσο το δυνατό μεγαλύτερη αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας», ανέφερε ο ίδιος.
Από την πλευρά του ο κ. Σπυριδόπουλος υπογράμμισε τη στρατηγική επιλογή της οικογένειας Χαλλιωρή να επενδύει στην Ξάνθη, καθώς και το δέσιμο των ιδιοκτητών με τον τόπο και αναφέρθηκε στις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν τόσο στην κατασκευή, όσο και αργότερα στη λειτουργία του θερμοκηπίου.  
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Kαι φέτος έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων 100 έως 200 ευρώ για συνταξιούχους – ευάλωτες ομάδες

Αφορά συνταξιούχους που διατηρούν προσωπική διαφορά έως 1.600 ευρώ Θα δοθεί έκτακτο επίδομ…