Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Αναμνήσεις μεταναστών σε άσπρο μαύρο

Αναμνήσεις μεταναστών σε άσπρο μαύρο

0
metanas1-empros

Έκθεση φωτογραφίας στη δημοτική βιβλιοθήκη με τίτλο: «εμείς είχαμε το θάρρος να μεταναστεύσουμε»

Σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας και τον Ελληνο-Γερμανικό Σύλλογο «Διάλογος» παρουσιάζονται καθημερινές εικόνες της πολιτιστικής ζωής των μεταναστών    

Πιο επίκαιρη από ποτέ χαρακτηρίζουν οι διοργανωτές την έκθεση φωτογραφίας για την μετανάστευση των Ελλήνων στη Γερμανία την εποχή 1950-1970, και αυτό είναι συγκυριακό, όπως εξηγούν, αφού η ιδέα για την πραγματοποίησή της ξεκίνησε πριν «φουντώσει» σε τέτοιο βαθμό το νέο, δεύτερο όπως ονομάζεται, κύμα μετανάστευσης σε ευρωπαϊκές χώρες από την Ελλάδα, ελέω της κρίσης.  
Ασπρόμαυρες αναμνήσεις της μετανάστευσης του ‘60
Την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «εμείς είχαμε το θάρρος να μεταναστεύσουμε» φιλοξενεί η δημοτική βιβλιοθήκη Ξάνθης σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας και τον Ελληνο-Γερμανικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Διάλογος» του Ντέλμενχορστ. Η έκθεση βρίσκεται στην πόλη μας εδώ και 10 περίπου ημέρες, αλλά οι κινητοποιήσεις δεν έδωσαν τη δυνατότητα να δημοσιοποιηθεί ευρέως το γεγονός.
Στους χώρους της δημοτικής βιβλιοθήκης και του αναγνωστηρίου θα βρει κανείς αναμνήσεις μεταναστών σε άσπρο και μαύρο, παρμένες μέσα από τις καθημερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις των οικογενειών που έφυγαν αναζητώντας μια ευκαιρία και έφτιαξαν μια ολόκληρη ζωή μακριά από την Ελλάδα. Αθλητικές εκδηλώσεις, γιορτές, ταξίδια, πολιτιστικές διοργανώσεις και έθιμα, οι φωτογραφίες ταξιδεύουν τον περιηγητή της έκθεσης στις όμορφες και νοσταλγικές αναμνήσεις της ζωής που χτίστηκε στις ελληνικές κοινότητες των πόλεων της Γερμανίας, που ήταν βέβαια στενά συνδεδεμένη με την εργασία, αλλά, όπως φιλοδοξεί να καταδείξει και η έκθεση, με ισχυρούς δεσμούς με την ελληνική πολιτιστική ζωή και κουλτούρα.  
Περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα
Η Σοφία Αμπεριάδου, προϊσταμένη του τμήματος Πολιτισμού του οικείου νομικού προσώπου σημειώνει ότι οι διοργανωτές ανέλαβαν με δικό τους φορτηγάκι τη μεταφορά των φωτογραφιών στην Ξάνθη και επιβαρύνθηκαν με όλα τα έξοδα. Η έκθεση εγκαινιάστηκε πρώτα στη Δράμα και στη συνέχεια φιλοξενήθηκε στο Δραβίσκο Σερρών και την Ελευθερούπολη Καβάλας, ενώ μετά την Ξάνθη πιθανότατα θα μεταφερθεί σε Κομοτηνή και Καβάλα, αργότερα στη Θεσσαλονίκη και έπειτα σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς από εδώ προέρχεται το μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα.  
Μήνυμα «γέφυρας» των μεταναστών της Γερμανίας με τους Έλληνες και τα ελληνικά ήθη και έθιμα
Η πρωτοβουλία γι’ αυτή την έκθεση ξεκίνησε από έναν παιδαγωγό ακαδημαϊκό από τη Δράμα που πήγε μετανάστης, αλλά γύρισε στην ιδιαίτερη πατρίδα του και πριν λίγα χρόνια αποφάσισε, μέσα από μία έκθεση φωτογραφίας να αποτυπώσει τις μικρές χαρές της καθημερινής ζωής των μεταναστών και το ελληνικό στοιχείο που διατηρήθηκε στην πολιτιστική τους ζωή. Ο ίδιος σε αυτό το διάστημα απεβίωσε, αλλά η έκθεση ολοκληρώθηκε και περιηγείται στη Βόρεια Ελλάδα, προκειμένου το μήνυμα να φτάσει στους αποδέκτες.
Όπως μάθαμε μάλιστα, στη Γερμανία δραστηριοποιούνται διάφοροι σύλλογοι Ελλήνων που επιδιώκουν τη δημιουργία μιας «γέφυρας» με την Ελλάδα και να αποδείξουν ότι διατηρούν ελληνικά στοιχεία. Είναι ενδιαφέρον ότι στα εγκαίνια της έκθεσης στη Δράμα τον ελληνογερμανικό σύλλογο «Διάλογος» εκπροσώπησαν τρία μέλη του ΔΣ που ήταν όλοι Γερμανοί και αν και στην αρχή υπήρχε μία διστακτικότητα για την ατμόσφαιρα που θα δημιουργηθεί, η εκδήλωση εκτυλίχθηκε με πολύ καλούς όρους.
Το κοινό της Ξάνθης μπορεί να επισκέπτεται την έκθεση καθημερινά Δευτέρα με Παρασκευή από τις 7:30 έως τις 14: 30 και τα απογεύματα Τρίτης και Πέμπτης από τις 18:00 έως τις 20:00.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Φεστιβάλ ΦΑΕΡΟΠ πρωτοπορεί στην ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος δράσεων με δημόσιες εκδηλώσεις, διαλόγους και προτάσεις για τ…