Σχόλια 05/12/2012

0

Με τόσα κανόνια που σκάνε καθημερινά ίσως θα’ πρεπε να καθιερωθεί η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας ως εθνική εορτή…

Χωριό που φαίνεται


Δεν είναι προϊόν βαθειάς σκέψης ότι το ΠΑΣΟΚ διέρχεται μια πολύ δύσκολη περίοδο της πολιτικής του παρουσίας. Δεν θα πρωτοτυπήσουμε εάν επισημάνουμε κι εμείς με αφορμή με όλα όσα συμβαίνουν πως οι εξελίξεις στο μεγάλο ιστορικό αυτό κόμμα του λαού είναι πολύ σημαντικές και θα καθορίσουν το μέλλον του.
Ο πρόεδρος Βενιζέλος δηλώνει ότι «θα προχωρήσω μόνο με όσους θέλουν πραγματικά». Κι αυτή είναι η μία όψη. Η άλλη είναι των ατόμων που ενώ πήραν εξουσία και χρήμα από το ΠΑΣΟΚ, τώρα στις δυσκολίες φεύγουν. Π.χ. Μ. Αποστολάκη, Β. Παπανδρέου, Α. Διαμαντοπούλου, Μ. Χρυσοχοΐδης, Μ. Ξενογιαννακοπούλου και άλλοι.
Όλοι αυτοί βρέθηκαν πολύ ψηλά στα αξιώματα πάντα. Τώρα το έχουν ξεχάσει και τραβούν το δικό τους δρόμο. Δύσκολος και απρόβλεπτος. Όπως απρόβλεπτο είναι το μέλλον του ΠΑΣΟΚ πλέον. Ένα είναι όμως σίγουρο. Ότι ο Βενιζέλος είναι μαχητής στα δύσκολα.
«Ε»    

Τον διέγραψε φίλος  


Η μαχαιριά εάν είναι από χέρι αδελφικό πονάει πολύ περισσότερο από έναν ξένο.
Το ίδιο έπαθε και ο Ανδρέας Λοβέρδος –δίκαια, άδικα, αυτό θα κριθεί στο χρόνο – από τον επιστήθιο φίλο του Βαγγέλη Βενιζέλο. Με τον οποίο πορεύτηκαν μαζί χρόνια τώρα από τις πανεπιστημιακές αίθουσες ως Συνταγματολόγοι και οι δύο.
Μάλιστα ο Λοβέρδος στήριξε τον Βενιζέλο στην εσωκομματική του «μάχη» με τον Γιώργο Παπανδρέου και γενικώς είχαν μια πάρα πολύ καλή σχέση.
Η πολιτική όμως είναι σκληρή, όταν μάλιστα θέλεις για τον εαυτό σου πολύ υψηλό ρόλο και αποστολή. Τότε η φιλία ξεχνιέται – αποδείχτηκε – όπως και μια σειρά άλλα γεγονότα.
Τότε αλλάζουν τα δεδομένα και επέρχεται η ρήξη. Και δυστυχώς μετά την ρήξη η διαγραφή.
Είναι η μοίρα της πολιτικής φιλοδοξίας για ανέλιξη, για δημιουργία κάτι νέου.
Έτσι, απλά, διέγραψε ο Βενιζέλος το φίλο του Λοβέρδο.
«Ε»      

Στο χορό των απεργιών και οι υπάλληλοι του ΙΚΑ  


Τη σκυτάλη από τους δημοτικούς υπαλλήλους παίρνουν οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ, οι οποίοι προχωρούν σε 24ωρη απεργία την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, ύστερα από απόφαση της ΠΟΣΕ – ΙΚΑ.
Στην ανακοίνωσή της αναφέρεται: ” Το αίτημα της κινητοποίησης είναι να μην απολυθούν με δικαστική απόφαση 500 εργαζόμενοι του Ιδρύματος οι οποίοι προσφέρουν εδώ και δύο χρόνια της υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους και έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ”. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι κινητοποιήσεις πρόκειται να κλιμακωθούν, ενώ καλούν την κυβέρνηση να δώσουν άμεση και οριστική λύση στο πρόβλημα.    

Και οι υπάλληλοι πολεοδομιών  


Μετά τους εφοριακούς και τις συζύγους τους που φέρεται να έχουν βγάλει στο εξωτερικό αρκετά εμβάσματα τα δύο προηγούμενα χρόνια, ακολουθεί ο έλεγχος και στους υπαλλήλους των πολεοδομιών.
Έτσι, αλλάζουμε υπουργείο. Από το Οικονομικών, πάμε στο υπουργείο Εσωτερικών που υπάγονται πλέον στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνολικά 3.500 ψυχές.
Προηγουμένως οι πολεοδομίες ανήκαν στις νομαρχίες και ακούγονταν και γι’αυτές μύρια όσα όπως και για τους εφοριακούς.
Πάντως ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ψάχνει γερά και ξετινάζει τις υποθέσεις και των μεν αλλά και των δε.
«Ε»            

Τιμούμε τους ανθρώπους μας  


Τα εκατό χρόνια από τη γέννηση της λογοτέχνιδος Κατίνας Βέικου Σεραμέτη θα τιμήσει γιορτάζοντας η πόλη της Ξάνθης. Και πολύ σωστά.
Λίγα τα πνευματικά τέκνα της και οφειλόμενη η τιμή και αναγνώριση της προσφοράς.
Όταν μάλιστα το πνευματικό έργο συνοδεύεται και από ανθρωπιά, ήθος και ευγένεια, ε, τότε ακόμη περισσότερο.
Έτσι, ένα τριήμερο η πόλη θα θυμηθεί και τιμήσει τη γυναίκα των γραμμάτων, την σεμνή Κατίνα Βέικου-Σεραμέτη.
Οι τιμές που απονέμονται στους πνευματικούς μας ανθρώπους είναι ηθική υποχρέωση προς αυτούς, τη μνήμη τους, αλλά και παρακαταθήκη για τη νέα γενιά. Να γνωρίσει και να συνεχίσει. Γιατί οι κοινωνίες σ’ αυτές τις αρχές στηρίζονται.
«Ε»    

Αντισυνταγματικό το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ  


Αντισυνταγματική κρίθηκε η είσπραξη του ειδικού τέλους στα ακίνητα, μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, από το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας.
Το δικαστήριο έκανε δεκτή συλλογική αγωγή, που κατέθεσαν οργανώσεις και ομοσπονδίες καταναλωτών κατά του μέτρου της είσπραξης του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.
Το δικαστήριο απεφάνθη ειδικότερα, ότι η είσπραξη του χαρατσιού μέσω ΔΕΗ είναι παράνομη και θα πρέπει να εισπράττεται με άλλον τρόπο.
Σημειώνεται ότι η απόφαση είναι προσωρινά εκτελεστή, πράγμα που σημαίνει, ότι ακόμη κι αν η ΔΕΗ ασκήσει έφεση, θα πρέπει να διακόψει τη διαδικασία αποστολής των σημειωμάτων και είσπραξης του τέλους, μέχρι να κριθεί εκ νέου το θέμα από τη δικαιοσύνη.    

Γερμανίδα προσέφυγε στη Χάγη για εγκλήματα κατά της Ελλάδας  


Η Γερμανίδα ακτιβίστρια Sarah Luzia Hassel-Reusing προσέφυγε ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, επικαλούμενη εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με αφορμή την κατάρρευση του ελληνικού συστήματος υγείας.
Η Hassel-Reusing, γνωστή στον Ο.Η.Ε. για τον αγώνα της υπέρ των κοινωνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπέβαλε προσωπικά στις 21.11.2012 προσφυγή 30 σελίδων και πολυσέλιδων παραρτημάτων με αποδεικτικό υλικό, για υποψία διάπραξης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συνθήκης της Ρώμης.
Η προσφυγή της Γερμανίδας εστιάζει στη ζημία στην υγεία Ελλήνων, η οποία προκλήθηκε από περικοπές στο σύστημα υγείας και από λιμοκτονία (άρθρο 7, παρ. 1 εδ. κ’ της Συνθήκης της Ρώμης. Για τον σκοπό αυτό, το έγγραφό της εξετάζει τους όρους που επιβλήθηκαν από την τρόικα, οι οποίοι, κατ’ αυτήν, οδήγησαν σε ανθρωπιστική καταστροφή, μεταξύ άλλων μέσω και της στέρησης φαρμάκων ζωτικής σημασίας και κατηγορεί τους: Λανγκάρντ, Μπαρόζο, Βαν Ρόμπαι, Μέρκελ και Σόιμπλε αλλά και στελέχη των Goldman Sachs, της Bilderberg, και της Deutsche Bank.
Είναι η δεύτερη προσφυγή με την ίδια κατηγορία, η πρώτη ήταν ομάδας Ελλήνων δημοσιογράφων, και παρόλο που θεωρείται σίγουρο ότι θα απορριφθεί, ωστόσο δεν παύει να έχει τη σημασία της…  

 
Μια «Τυφλόμυγα» στη διασκέδαση…


Ένα νέο καφε – μπαρ ανοίγει σήμερα στην πόλη μας. Πρόκειται για την «Τυφλόμυγα» που βρίσκεται στην Π. Πόλη στην οδό Ορφέως 20, εκεί που άλλοτε ήταν η gallery του Αλέξανδρου Λαζαρίδη. Οι νέοι ιδιοκτήτες είναι τρία νεαρά παιδιά η Βίκυ, ο Γιώργος και ο Αλέξανδρος που έρχονται με κέφι και μεράκι να δώσουν το δικό τους στίγμα, το δικό τους ύφος και την δική τους εναλλακτική πρόταση στη διασκέδαση. Η «Τυφλόμυγα» το αγαπημένο παιχνίδι των παιδικών μας χρόνων που μπαίνει σήμερα δυναμικά στο χώρο της διασκέδασης φιλοδοξεί να γίνει και το αγαπημένο στέκι όλων των νέων και όσων αισθάνονται νέοι…
Μ.Ξ.
 
Προσβεβλημένοι…


αισθάνονται οι Μηχανικοί του δήμου Ξάνθης και δικαίως γιατί τις τελευταίες μέρες δεν ακούστηκαν ιδιαίτερα θετικά για την υπηρεσία. Και δεν είναι μόνο αυτό καθώς φοβούνται ότι μετά απ’ όλα αυτά μπορεί να παρέμβει εισαγγελέας και κάποιοι να τεθούν σε διαθεσιμότητα. Βέβαια τους καλύπτει πολιτικά ο κ. Μούρκας όμως κανέναν άλλο (ούτε καν τον κ. Μπένη) δεν είδαμε να τους υπερασπίζεται στην Οικονομική Επιτροπή και αναρωτιόμαστε γιατί. Καλά βέβαια εκείνος που κυριολεκτικά τους ισοπέδωσε ήταν ένας συνάδελφός τους ο κ. Ευστρατίου, ο οποίος ήλθε ως εκπρόσωπος του ΤΕΕ όμως μετά από κάποια στιγμή εξέφρασε και προσωπικές τους απόψεις και μάλιστα το τόνισε, χωρίς ν’ αντιδράσει ο κ. Μπένης(Πως νομιμοποιείται δηλαδή να εκφράζει προσωπικές απόψεις ο κάθε κ. Ευστρατίου σε μια Επιτροπή του δήμου;) Τώρα γιατί ο κ. Ευστρατίου έχει τόσο καημό για τις απευθείας αναθέσεις; Μήπως κάνει και o ίδιος μελέτες και δεν τις έδωσαν σ’ αυτόν;
Μ.Ξ.    

Στο κενό τα κίνητρα για την προσβασιμότητα  


Μιλώντας στο «Ε», ο Κώστας Αμοιρίδης, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που είχε ξεκινήσει με το Σωτήρη Τσιακίρογλου για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ΑμΕΑ στους χώρους εστίασης και αναψυχής. Μάλιστα, η πρόταση είχε κατατεθεί και στο δήμο και προέβλεπε την παροχή κινήτρων στους επαγγελματίες για την δημιουργία υποδομών για ΑμΕΑ. Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ έχει μιλήσει άλλωστε και στο παρελθόν για την προοπτική ενίσχυσης του τουρισμού μέσω υποδομών για άτομα με αναπηρίες. Η πρόταση φυσικά έμεινε στο κενό, αν και, όπως δήλωσε και ο πρόεδρος του συλλόγου ατόμων με κινητικά προβλήματα, στη μη προσβασιμότητα αυτών των χώρων εστιάζεται το μεγαλύτερο εμπόδιο για τα ΑμΕΑ.
«Μπορεί να μην τελεσφόρησε, αλλά η προσπάθεια θα συνεχιστεί», ανέφερε ο κ. Αμοιρίδης.
Ε.Δ.  

Καμία συγκίνηση  


Το θέμα της προσβασιμότητας των ΑμΕΑ φαίνεται ότι δε συγκίνησε ιδιαίτερα την τοπική κοινωνία, αφού στην ημερίδα πλην ορισμένων μηχανικών και ελάχιστων εκπροσώπων των πολιτικών αρχών, ουδείς παραβρέθηκε. Αυτή η πραγματικότητα βέβαια δεν εκπλήσσει, αφού ακόμη δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε το ελάχιστο: ελεύθερους χώρους προσβασιμότητας των ΑμΕΑ. Οργή και ντροπή προκαλεί η εμμονή στην αδιαφορία και την ανευθυνότητα ορισμένων που χωρίς να αναλογιστούν τις συνέπειες παρκάρουν σε ράμπες και βάζουν ομπρέλες και τραπεζοκαθίσματα στις κίτρινες λωρίδες των τυφλών.
Έτσι είμαστε όμως, αν δε «χτυπήσει» το σπίτι μας ή εμάς τους ίδιους, προσποιούμαστε ότι οι άλλοι δεν υπάρχουν. Το ελάχιστο είναι η αυστηρή αστυνόμευση και η τήρηση της νομοθεσίας.
Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…