Το διαδεδομένο καλοκαιρινό σπορ μεταφέρθηκε και μέσα στην πόλη
Δεκάδες αθλητές εξασκούνται καθημερινά στα γήπεδα beach tennis του Ομίλου Αντισφαίρισης Ξάνθης
Μπορεί οι παραλίες του Νομού μας να απέχουν μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, ο Όμιλος Αντισφαίρισης Ξάνθης όμως κατάφερε με απλές κινήσεις να… μεταφέρει την υποδομή για τένις παραλίας κι έτσι τα μέλη του να εξασκούνται στο… καλοκαιρινό αυτό σπορ, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν τον ερχομό του χειμώνα!
Και για όσους μπερδευτήκατε, δεν έχετε παρά να κάνετε μία βόλτα μέχρι τα γήπεδα τένις του Ο.Α.Ξ., στην οδό Γ. Κονδύλη (απέναντι από το Αμοιρίδειο στάδιο), ώστε να δείτε αρκετούς αθλητές να εξασκούνται στο τένις παραλίας (beach tennis) στο γήπεδο που βρίσκεται παραπλεύρως της πολυσύχναστης οδού.
Όσοι εξάλλου περνούν συχνά από την οδό Γ. Κονδύλη (ο δρόμος προς το Σιδηροδρομικό Σταθμό Ξάνθης) πιθανόν θα έχουν προσέξει το χωμάτινο γήπεδο που έχει διαμορφωθεί και στο οποίο συγκεντρώνονται οι Ξανθιώτες που έχουν ως χόμπι το beach tennis και εξασκούνται σε αυτό.
¨Εδώ και τρία χρόνια, κάθε καλοκαίρι, πολλοί Ξανθιώτες ασχολούμασταν με το beach tennis, παίζοντας στις παραλίες του Νομού, όπου υπήρχε η κατάλληλη υποδομή. Έτσι φέτος σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε ένα αντίστοιχο γήπεδο μέσα στην πόλη και να εξασκούμαστε και τον υπόλοιπό χρόνο, όταν βέβαια το επιτρέπει ο καιρός¨ είπε ο Ξανθιώτης αθλητής του beach tennis, Δημήτρης Δοβρίδης, μιλώντας στο «Ε» και συμπλήρωσε:
Δ.Δ.: «Τα καλοκαίρια, λόγω της μεγάλης συμμετοχής κόσμου σε αγώνες beach tennis δημιουργήθηκαν σταδιακά γήπεδα σε διάφορες παραλίες του Νομού μας, με αποκορύφωμα το φετινό καλοκαίρι που υπήρχαν περισσότερα από πέντε γήπεδα και τα οποία ήταν συνέχεια γεμάτα με κόσμο. Έτσι έγινε μία προσπάθεια από μία μεγάλη παρέα που ασχολούμαστε με το άθλημα και με ένα μικρό σχετικά κόστος καταφέραμε να φτιάξουμε το γήπεδο εδώ. Το κόστος κατασκευής και συντήρησης εξάλλου είναι ελάχιστο σε σχέση με άλλους αθλητικούς χώρους. Η άμμος είναι ποταμίσια πλυμένη, ειδική γι’ αυτή τη χρήση όπως η άμμος που χρησιμοποιείται στο σκάμμα (άλμα εις μήκος). Ο Όμιλος Αντισφαίρισης Ξάνθης βοήθησε τα μέγιστα, έδωσε το χώρο και ανέλαβε την κατασκευή, ενώ εμείς προσθέσαμε το ¨φιλέ¨, το δίχτυ γύρω από το γήπεδο ώστε να μη φεύγουν οι μπάλες και επιπλέον αναλάβαμε τη συντήρηση και την καθαριότητα του χώρου. Το ιδανικό βέβαια θα ήταν να είναι σκεπαστό το γήπεδο ώστε να μπορούμε να παίζουμε και όταν βρέχει αλλά κι έτσι δεν μας πειράζει, είμαστε χαρούμενοι που μπορούμε να εξασκούμαστε σχεδόν καθημερινά στο αγαπημένο μας χόμπι – άθλημα.».
Ο Δημήτρης Δοβρίδης αναφέρθηκε επίσης στον εξοπλισμό που χρειάζεται για να εξασκηθεί κάποιος στο beach tennis:
Δ.Δ.: «Ο εξοπλισμός είναι απλός και οικονομικός. Παπούτσια μπιτς βόλει – μπιτς τένις αλλά παίρνουμε και καταδυτικά (από λύκρα με επένδυση από λάστιχο στη σόλα για να μη σκίζονται) τα οποία είναι παρόμοια και κατάλληλα για το σπορ. Επίσης μπορείς να παίξεις και με απλά αθλητικά παπούτσια αν και είναι επικίνδυνο για τραυματισμό (για στραμπούληγμα ή για να γυρίσει το πόδι). Επιπλέον αυτό που χρειάζεται κάποιος είναι μία ρακέτα μπιτς τένις η οποία δεν είναι ιδιαίτερα ακριβή και τα αντίστοιχα μπαλάκια τα οποία είναι ξεφούσκωτα κατά 50% σε σχέση με το κανονικό τένις καθώς δεν χρειάζεται αναπήδηση στο τερέν, αν η μπάλα ακουμπήσει στην πλευρά σου είναι πόντος. Το θετικό και ευχάριστο για πολλούς είναι ότι μπορούν να παίξουν άνδρες και γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας ενώ δεν απαιτείται ιδιαίτερη φυσική κατάσταση. Είναι ένα εύκολο άθλημα χωρίς περίπλοκους κανόνες που παίζεται ερασιτεχνικά για διασκέδαση και άθληση αλλά και σε επαγγελματικό επίπεδο».
«Τώρα άρχισαν τα κρύα, την Άνοιξη όμως θα υπάρχει μεγαλύτερη προσέλευση αθλητών»
Ο Ξανθιώτης αθλητής ολοκληρώνοντας μίλησε για τις ημέρες και ώρες που μπορεί να αθληθεί κάποιος.
Δ.Δ.: «Τις πρώτες φθινοπωρινές ημέρες και μετά την επιστροφή μας από τις διακοπές του καλοκαιριού γινόταν χαμός καθημερινά, στη συνέχεια η ξαφνική αλλαγή του καιρού απέτρεψε αρκετούς από το να έρχονται όμως ακόμη όσο ο καιρός είναι καλός και δεν έχει έντονες βροχοπτώσεις ερχόμαστε. Τώρα που άρχισαν τα κρύα σίγουρα θα μειωθεί η προσέλευση όμως την Άνοιξη του νέου έτους πιστεύω ότι ο κόσμος θα αρχίσει να έρχεται και θεωρώ ότι θα υπάρχει μεγάλη προσέλευση, μέχρι το επόμενο καλοκαίρι φυσικά που θα επιστρέψουμε στο… φυσικό χώρο, τις παραλίες του Νομού μας. Όταν ο καιρός είναι καλός μαζευόμαστε περίπου 10-15 άτομα καθημερινά (τα μεσημέρια έως ότου νυχτώσει καθώς δεν υπάρχει φωτισμός), είμαστε μία μεγάλη παρέα και αν έρθει κάποιος θα βρει συμπαίκτη για ¨διπλό¨ ή αντίπαλο για ¨μονό¨».
Η. Βασιλούδης: «Το ενδιαφέρον των αθλητών είναι μεγάλο»
Για την προσπάθεια που έγινε σχετικά με το beach tennis μίλησε στο «Ε» και ο πρόεδρος του Ομίλου Αντισφαίρισης Ξάνθης κ. Ηλίας Βασιλούδης. Ο οποίος από την πλευρά του επεσήμανε:
Η.Β.: «Το γήπεδο έγινε πριν περίπου δύο μήνες, καθώς το ενδιαφέρον αρκετών αθλητών και συμπολιτών μας είναι έντονο για το τένις παραλίας. Εξάλλου το beach tennis είναι ένα σπορ παρεμφερές με το τένις, ένα ¨παρακλάδι¨ του μπορώ να πω, ενώ έχει ενταχθεί ως επίσημο άθλημα στην Ομοσπονδία Αντισφαίρισης.
Ένας μεγάλος αριθμός αθλητών μας που εξασκούνται χρόνια στις παραλίες στο συγκεκριμένο σπορ, ενδιαφέρθηκε και κίνησε τις διαδικασίες για τη δημιουργία του γηπέδου. Εμείς ως Ο.Α.Ξ. με μεγάλη ευχαρίστηση βοηθήσαμε στη δημιουργία του χώρου όπου έγιναν οι απαραίτητες εργασίες και με μικρό κόστος δημιουργήθηκε το γήπεδο (κανονικών διαστάσεων 8Χ16μ.) όπου μπορούν πλέον να παίζουν όσα μέλη μας επιθυμούν. Εξάλλου πέρα από τους ενήλικες που κατά κύριο λόγο παίζουν beach tennis, είναι και αρκετοί νεαροί αθλητές μας που τους αρέσει και το τένις παραλίας».
* Όσοι ενδιαφέρονται να αθληθούν στο beach tennis μπορούν να εγγραφούν μέλη του Ομίλου Αντισφαίρισης Ξάνθης. Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλ.: 2541029797».
Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr