Αναζητά τις προθέσεις του ΥΠΕΚΑ για την έλλειψη καυσίμων, το παραεμπόριο ξυλείας και την παράνομη υλοτομία
Ζητά ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών και των δασαρχείων, ώστε να επιτελούν ανεμπόδιστα το έργο τους και να καλύπτουν με επάρκεια τις ανάγκες της κοινωνίας
Μετά τις επαφές που είχε και την ενημέρωση που έλαβε για τα προβλήματα στην αγορά ξυλείας στην περιοχή μας και τις κοινωνικές δυσκολίες που έχουν αναδείξει νέα ζητήματα για την τοπική κοινωνία, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, απευθύνει ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στην οποία περιγράφει με λεπτομέρειες την κατάσταση στο νομό, εμμένοντας σε τρεις κρίσιμες παραμέτρους που επιτείνουν τα προβλήματα που η τοπική κοινωνία αντιμετωπίζει λόγω της οικονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής αναφέρεται στην έλλειψη καυσόξυλων λόγω του περιορισμού των κυβικών μέτρων που διαθέτει το δασαρχείο, στο παραεμπόριο ξυλείας από τη Βουλγαρία και την παράνομη λαθροϋλοτομία, παράλληλα με τις επιεικείς ποινές που επισείει. Ρωτά τον υπουργό σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για τον περιορισμό αυτών των προβλημάτων με κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές ενέργειες για το νομό Ξάνθης.
Η υποχρηματοδότηση του δασαρχείου σε ερώτηση προς το ΥΠΕΚΑ. Το κείμενο της ερώτησης του Χ. Ζεϊμπέκ
Η εξίσωση της τιμής πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης αποτελεί μια ακόμα ανάλγητη ταξική πολιτική, με καταστροφικές συνέπειες για τους πολίτες. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις συνεχείς μειώσεις των εισοδημάτων των νοικοκυριών, έχει μετατρέψει το πετρέλαιο θέρμανσης σε είδος πολυτελείας. Η επιστροφή στην εποχή της σόμπας και του καυσόξυλου αποτελεί πλέον πραγματικότητα για όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού. Οι περικοπές όμως που έχουν υποστεί τα δασαρχεία και οι δασικές υπηρεσίες, εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών, έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην εύρυθμη λειτουργία τους, στην κοινωνία και στο φυσικό πλούτο.
Το Δασαρχείο Ξάνθης και οι δασικές του υπηρεσίες υποχρηματοδοτούνται και αδυνατούν να επιτελέσουν το έργο τους, σε μία περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για την κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό πως τη φετινή χρονιά το Δασαρχείο κατάφερε να διανείμει 7.000 χωρικά κυβικά μέτρα καυσόξυλα, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρσι δόθηκαν περίπου 13.000 χ.κ.μ. Η περιορισμένη, σχεδόν κατά το ήμισυ, παραγωγή και οι αυξημένες ανάγκες κατά τη φετινή χρονιά έχουν ως συνέπεια μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας και κυρίως οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες να έχουν εφοδιαστεί ανεπαρκώς έως και καθόλου με καυσόξυλα, παρά τις προσπάθειες των αρμόδιων υπηρεσιών. Ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι στην ΠΕ Ξάνθης ο αριθμός των αιτήσεων για συμμετοχή σε προγράμματα σίτισης ανέρχεται στις 16.000, η καταγεγραμμένη ανεργία ξεπερνά το 30% και πως οι παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της κατάστασης.
Η αδυναμία του δασαρχείου και των δασικών υπηρεσιών να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, συμβάλλει στην άνθιση της παράνομης και χωρίς σχεδιασμό υλοτομίας, με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον. Η αστυνόμευση των δασικών εκτάσεων έχει περιοριστεί σημαντικά λόγω αδυναμίας τροφοδοσίας των οχημάτων του δασαρχείου με καύσιμα, ενώ οι εξαιρετικά χαμηλές ποινές για παράνομη υλοτομία δεν αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα. Οι κυβερνητικές επιλογές συμβάλλουν στην καταστροφή του περιβάλλοντος, στερούν τη δυνατότητα από τις αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν τη δουλειά τους και ενθαρρύνουν την ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση του δασικού πλούτου.
Παράλληλα με την παράνομη υλοτόμηση, ανθούν πλέον και οι εισαγωγές ξυλείας από γείτονες χώρες, όπως η Βουλγαρία, με αποτέλεσμα την απώλεια εισοδημάτων από την τοπική αγορά. Η αποδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών και η αδυναμία ελέγχων έχουν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του παραεμπορίου, και την απώλεια εσόδων και για το Ελληνικό Δημόσιο ενώ την ίδια στιγμή οι δασεργάτες βλέπουν το ήδη πενιχρό εισόδημα τους να περικόπτεται περαιτέρω. Τέλος, οι απώλειες είναι ταυτόχρονα και κοινωνικές λόγω της αύξησης της τιμής των καυσόξυλων.
Επειδή η εποπτεία και αξιοποίηση των δασικών εκτάσεων πρέπει να πραγματοποιείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με τον απαιτούμενο σχεδιασμό και τις απαραίτητες μελέτες και πάντα με άξονα την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών και την προστασία του περιβάλλοντος.
Επειδή τα δασαρχεία και οι δασικές υπηρεσίες πρέπει να σταθούν δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη και να επιτελέσουν το καθήκον τους προστατεύοντας τη φύση αλλά και την κοινωνία.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί και ποια μέτρα θα λάβει προκειμένου να ενισχυθούν οι δασικές υπηρεσίες και τα δασαρχεία, ώστε να επιτελούν ανεμπόδιστα το έργο τους και να καλύπτουν με επάρκεια τις ανάγκες της κοινωνίας, ώστε να μη μείνει κανένας συνάνθρωπος μας χωρίς θέρμανση;
2. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στο Δασαρχείο Ξάνθης και στις δασικές του υπηρεσίες να εξυπηρετήσουν εκ νέου για τη φετινή χρονιά τους πολίτες της Περιφέρειας έτσι ώστε να προμηθευτούν επαρκή ποσότητα καυσόξυλων;
3. Ποια επιπλέον μέτρα θα λάβει προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του δασικού πλούτου από την ανεξέλεγκτη και παράνομη υλοτόμηση των λαθρεμπόρων;