Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα S.O.S. απ’ τους γιατρούς για το νοσοκομείο Ξάνθης

S.O.S. απ’ τους γιατρούς για το νοσοκομείο Ξάνθης

0
giatroi_11_2012-empros

Έκρουσαν τον κώδωνα στους φορείς ότι το νοσοκομείο μας απαξιώνεται και συρρικνώνεται

Κατήγγειλαν… χίλια λειτουργικά προβλήματα. Ο διοικητής το χαρακτήρισε «πρότυπο λειτουργίας»

S.O.S. εξέπεμψαν οι γιατροί του νοσοκομείου Ξάνθης, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία να ενημερώσουν τους φορείς του νομού αλλά και να τους φέρουν προ των ευθυνών τους ζητώντας την παρέμβασή τους για όλα αυτά που διαδραματίζονται στο χώρο της υγείας τα τελευταία 2 χρόνια καθώς και τις επιπτώσεις που στη λειτουργία του ΕΣΥ και ειδικότερα του νοσοκομείου Ξάνθης. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου και παρόντες ήταν ο μητροπολίτης Ξάνθη κ. Παντελεήμων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, , ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης κ. Μπάμπης Δημαρχόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Κολλάρος, ο γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ κ. Τσαρτσάρας, ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου κ. Αναστάσιος Καραδέδος, η πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο Ξάνθης, η πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Ξάνθης κα Δέσποινα Κάλφα, ο πρόεδρος του Ν.Τ., ΑΔΕΔΥ Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Ευστρατίου, οι αντιδήμαρχοι Αβδήρων και Τοπείρου κύριοι Μπηρόλ και Δαλάτσης αντίστοιχα, ο διοικητής του Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Θανάσης Μπαμπαλίδης καθώς επίσης και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου.  
Απαξιώνουν το ΕΣΥ – συρρικνώνουν το νοσοκομείο Ξάνθης
Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών κ. Δημήτρης Αδαμίδης, αφού έκανε μια αποτύπωση της κατάστασης σε πανελλαδική και τοπική κλίμακα σημείωσε ότι η κρίση με την ανεργία και την φτωχοποίηση στην οποία έχει οδηγήσει 3 εκατομμύρια ελλήνων έχει επιφέρει αύξηση της νοσηρότητας του πληθυσμού και αυξημένη ανάγκη προσφυγής σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «το νοσοκομείο είναι το τελευταίο καταφύγιο για τον πολίτη». Παρόλα αυτά όμως όπως σημείωσε χαρακτηριστικά για το νοσοκομείο Ξάνθης: «Διαπιστώνουμε μια εμφανή ή προσπάθεια σταδιακής απαξίωσης του νοσοκομείου και των υπηρεσιών υγείας του νομού». Συγκεκριμένα ο κ. Αδαμίδης, σημείωσε ότι το νοσοκομείο έχει συρρικνώσει τη λειτουργία του λόγω της περιστολής των δαπανών που έχει γίνει, γεγονός όμως που έχει δυσμενείς επιπτώσεις στις παραδεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Όπως υπογράμμισε, γίνονται λιγότερες εξετάσεις ότι δεν υπάρχουν αντιδραστήρια ότι υπάρχει έλλειψη σε αναλώσιμα υλικά, ότι υπάρχει κατάργηση ειδικοτήτων από εφημερίες, ότι υπάρχει έλλειψη γιατρών, μείωση αριθμού οδηγών στα ασθενοφόρα, πολλές ελλείψεις γιατρών στα Κ.Υ. Αβδήρων και Εχίνου, μείωση του αριθμού των χειρουργείων ενώ αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση της Διευθύντριας της Καρδιολογικής Κλινικής που ανέφερε ότι τον τελευταίο καιρό λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού η κλινική κρατείται με ένα καρδιολόγο. Καταλήγοντας ο κ. Αδαμίδης ανέφερε ότι στο νοσοκομείο κυκλοφόρησε ένα διαφημιστικό φυλλάδιο μιας ιδιωτικής εταιρείας ασθενοφόρων γεγονός που συνέδεσε με την επιχειρούμενη πολιτική ιδιωτικοποίηση της υγείας: «Πρώτα απαξιώνουν το ΕΣΥ για να ιδιωτικοποιήσουν στη συνέχεια την υγεία. Εμείς θα διεκδικήσουμε το κοινωνικό αγαθό της υγείας».  
Μπαμπαλιδης: «Το νοσοκομείο Ξάνθης είναι πρότυπο λειτουργίας…
Τις αιτιάσεις του κ. Αδαμίδη αντέκρουε ο διοικητής του νοσοκομείου Ξάνθης κ. Μπαμπαλίδης ο οποίος είπε ότι έγιναν όντως μεγάλες περικοπές δαπανών στο νοσοκομείο Ξάνθης και από τα 18 εκ. το 2009 έχουν φτάσει στα 13 εκ. ευρώ το 2011. Όμως σημείωσε ότι η παραγωγικότητα του νοσοκομείου έχει αυξηθεί καθώς έχουν γίνει περίπου 1.000 χειρουργικές επεμβάσεις περισσότερες από το 2009,   έχουν εξεταστεί 85.000 ασθενείς και ότι το νοσοκομείο Ξάνθης είναι πρότυπο λειτουργίας στη 4η ΥΠΕ και 3ο σε επίπεδο χώρας: «Κάνουμε ότι μπορούμε για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου μας. Καθημερινά δίνουμε μάχη με τις εταιρείες για τα υλικά. Έχουμε προσλάβει 25 νέους γιατρούς το 2011, έχουμε προχωρήσει στην μηχανοργάνωση όλων των υπηρεσιών και επιπλέον προχωράμε μέσα από το ΕΣΠΑ σε μια νέα επένδυση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Στον νέο οργανισμό του υπουργείου Υγείας έχουμε την διαβεβαίωση ότι στο νοσοκομείο Ξάνθης δεν θα γίνει καμία συγχώνευση κλινικών παρά μόνο θα μειωθούν κατά 14 οι κλίνες». Η τοποθέτηση του κ. Μπαμπαλίδη ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους εργαζόμενους οι οποίοι τον κατηγόρησαν ότι παρουσιάζει μια ωραιοποιημένη εικόνα του νοσοκομείου και ότι αυτή δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα που βιώνουν. Την αντίδρασή του εξέφρασε επίσης και ο κ. Ευστρατίου ο οποίος είπε σε έντονο ύφος: « τότε γιατί μας καλέσατε αφού όλα πηγαίνουν καλά;».
Στη σύσκεψη τοποθετήθηκε ο βουλευτής κ. Ζεϊμπέκ ο οποίος τάχτηκε υπέρ της ανασυγκρότησης της ΕΣΥ, της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, της αναβάθμισης της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα του νοσοκομείου Ξάνθης στη Βουλή υπό μορφήν ερώτησης.
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση της προέδρου του συλλόγου Καρκινοπαθών που ανέδειξε το πρόβλημα με τις περικοπές των φαρμάκων στους καρκινοπαθείς, λέγοντας ότι αυτές ισοδυναμούν με «περικοπή ζωής για τους καρκινοπαθείς»!

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros..gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …