Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πληθαίνουν οι φίλοι του μανιταριού

Πληθαίνουν οι φίλοι του μανιταριού

0
manitarofiloi_2012_1-empros

Πάνω από 120 μανιταρόφιλοι συγκεντρώθηκαν στην 7η πανελλήνια φθινοπωρινή συνάντηση στο Λειβαδίτη

Δραστήριοι και μανιταρογνώστες οι ξανθιώτες, με αγάπη για τη φύση και το «μαγικό κόσμο» του μανιταριού. 10 νέες πανελλήνιες καταγραφές ειδών στο νομό μας    

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη στις 26, 27 και 28 Οκτωβρίου στο δασικό χωριό Ερύμανθος του Λειβαδίτη του νομού μας η 7η Πανελλήνια Φθινοπωρινή Συνάντηση Μανιταρόφιλων, που διοργάνωσαν οι Μανιταρόφιλοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Η συνάντηση έδωσε την ευκαιρία στους φίλους των μανιταριών, να ανταλλάξουν απόψεις και να μαζέψουν μανιτάρια σε υψόμετρο 1350μ. σε δάση με οξιές, σημύδες και ερυθρελάτη, της οροσειράς Ροδόπης.
Πάνω από 120 μανιταρόφιλοι από Αθήνα, Ιωάννινα, Γρεβενά, Καστοριά, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Καβάλα, Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, και Ξάνθη, ενώ υποδέχθηκαν και ξένους επισκέπτες που προέρχονταν από Σουηδία, Ισπανία και Βουλγαρία, βρέθηκαν για να μοιραστούν τις γνώσεις από την συλλογή και την ταυτοποίηση των άγριων μανιταριών.
Η συγκομιδή μανιταριών παρά την μεγάλη ξηρασία , ήταν μεγάλη και συμπεριλάμβανε πάνω από 100 διαφορετικά είδη, από τα πλέον επικίνδυνα μέχρι τα καλύτερα φαγώσιμα είδη. Μάλιστα, στο νομό μας έχουν γίνει μέχρι στιγμής 10 νέες πανελλήνιες καταγραφές ειδών που δεν έχουν καταγραφεί ποτέ πριν στη χώρα μας! Ακόμη, πολλοί επισκέπτες είχαν φέτος την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επιτόπου κυνήγι άγριας τρούφας από το μέλος του συλλόγου μανιταρόφιλων ΑΜΘ Π. Παναγιωτίδη και το εκπαιδευμένο σκυλί του, κάτι που εντυπωσίασε ιδιαίτερα τους συμμετέχοντες. Η έκθεση των συλλεχθέντων μανιταριών και τρουφών έγινε σε αίθουσα του Δασικού Χωριού Ερυμάνθου και απέσπασε τον θαυμασμό των επισκεπτών. Ακολούθησε ενημερωτικό σεμινάριο με προβολή διαφανειών. Πρώτος μίλησε ο Παναγιώτης Παναγιωτίδης, για την άγρια τρούφα και για την καλλιέργεια της τρούφας. Δεύτερος μίλησε ο κορυφαίος μυκητογνώστης και συγγραφέα Γιώργος Κωνσταντινίδης, για τα επικίνδυνα και τα φαγώσιμα μανιτάρια και κράτησε μέχρι τέλους αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατηρίου.
Ακόμη, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δωρεάν μανιταρόσουπα και το φαγητό του εστιατορίου επιμελήθηκε η βραβευμένη Chef Στέλλα Σπανού. Το βράδυ του Σαββάτου ακολούθησε γλέντι μέχρι τις πρωινές ώρες με το συγκρότημα ΘΡΑΞ ΠΑΝΚ, που ερμήνευσε παραδοσιακά τραγούδια της Θράκης .
Τα σχόλια που ακούστηκαν στο τέλος από τους επισκέπτες για την εκδήλωσή ήταν ιδιαίτερα εγκωμιαστικά!
«Η εξαιρετική επιτυχία της εκδήλωσης καταδεικνύει την ανεκμετάλλευτη ακόμη δυναμική του τόπου μας και διαγράφει τις πολύ αισιόδοξες προοπτικές που ανοίγονται για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Υπό το πρίσμα αυτό, ο Σύλλογός μας καλεί τις τοπικές αρχές και φορείς να συνδράμουν το έργο του και να συμβάλουν στην ανάδειξη του μυκητολογικού και περιβαλλοντικού πλούτου του νομού μας. Ο Σύλλογός μας ευχαριστεί θερμά τον Αντιδήμαρχο της Δημοτικής ενότητας Σταυρούπολης τον κ. Κυριάκο Παπαδόπουλο και το Δασαρχείο Ξάνθης, που έθεσαν υπό την αιγίδα τους την 7η Πανελλήνια Φθινοπωρινή Συνάντηση Μανιταρόφιλων και συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης», σημειώνει ο πρόεδρος του συλλόγου μανιταρόφιλων της ΑΜΘ Νίκος Ιακωβίδης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …