Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Οι ελλείψεις και τα προβλήματα του Νοσοκομείου Ξάνθης στη Βουλή

Οι ελλείψεις και τα προβλήματα του Νοσοκομείου Ξάνθης στη Βουλή

0
nosokomio_xanthis_exo-empros

Με ερώτηση του Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, την οποία συνυπέγραψαν άλλοι 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

Λεπτομερής καταγραφή των ζητημάτων που ταλανίζουν το ΓΝΞ. Ερώτηση σχετικά με τις συγχωνεύσεις κλινικών και την υποχρηματοδότηση της Υγείας    

Στη Βουλή φέρνει το θέμα της λειτουργίας και των προβλημάτων του Νοσοκομείου Ξάνθης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, μαζί με άλλους 14 βουλευτές του κόμματος, που συνυπογράφουν σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας. Το συγκεκριμένο ζήτημα φαίνεται ότι απασχολεί ιδιαίτερα τον τοπικό βουλευτή, αφού φρόντισε να προβεί σε πλήρη καταγραφή των ελλείψεων και προβλημάτων, ενώ το ενδιαφέρον του για τα ζητήματα σχετικά με την υγεία στο νομό, έχει διαφανεί από τις επισκέψεις του στις κοινωνικές δομές της Ξάνθης.
Ο Χ. Ζεϊμπέκ και οι υπόλοιποι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν το κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και ταλανίζει τον τομέα της υγείας, με τους χιλιάδες άνεργους και ανασφάλιστους και ρωτούν αν υπάρχει πρόθεση για συγχώνευση ή κατάργηση νοσηλευτικών μονάδων, αν η κυβέρνηση προτίθεται να τις εφοδιάσει με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό και αν σκοπεύει να αλλάξει πολιτική σχετικά με την υποχρηματοδότηση της Υγείας. Την ερώτηση μαζί με το βουλευτή της Ξάνθης συνυπογράφουν: «Αγαθοπούλου Ειρήνη-Ελένη, Γάκης Δημήτρης, Γελαλής Δημήτρης, Διώτη Ηρώ, Κανελλοπούλου Μαρία, Καρά Γιουσούφ Αϊχάν, Κουρουμπλής Παναγιώτης, Μιχαλάκης Νίκος, Μπάρκας Κώστας, Μπόλαρη Μαρία, Σαμοΐλης Στέφανος, Σταθάς Γιάννης, Στρατούλης Δημήτρης και Τσακαλώτος Ευκλείδης.  
Τα προβλήματα του Νοσοκομείου Ξάνθης
Σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης «διαπιστώνεται μία εμφανής προσπάθεια σταδιακής απαξίωσης του νοσοκομείου και των υπηρεσιών υγείας του νομού, μέσω των συνεχών περικοπών σε εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα, ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό και οδηγούς ασθενοφόρου, έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των νοσηλευομένων και να δοθεί άλλοθι για τη συρρίκνωση και τη διακοπή λειτουργίας του. Συγκεκριμένα:
– Όλο και λιγότερες εργαστηριακές εξετάσεις διεξάγονται λόγω ελλείψεως αντιδραστηρίων. Αυτό σε συνδυασμό με την εντολή του υπουργείου για υποχρεωτική παραπομπή του ασθενούς στην Αλεξανδρούπολη, ταλαιπωρεί τους ασθενείς, αυξάνει το κόστος λόγω μετακινήσεων και απαξιώνει τις κλινικές
– Επαναλαμβανόμενες βλάβες ακτινολογικών μηχανημάτων (π.χ. αξονικός τομογράφος, ακτινοσκοπικό) που αργούν ακόμα και μήνες για να επιδιορθωθούν καθιστούν υποχρεωτική την παραπομπή χρόνιων και οξέων περιστατικών σε άλλη πόλη.
– Περιοδικές ελλείψεις σε υλικά καθημερινής χρήσης (σαπούνι, σεντόνια κ.α) δυσκολεύουν ασθενείς και προσωπικό και απαξιώνουν το νοσοκομείο στα μάτια των πολιτών.
– Περιοδικές ελλείψεις σε υγειονομικά υλικά (ροοστάτες, καθετήρες, γάζες κ.α) εμποδίζουν τη σωστή άσκηση ιατρικής.
– Η μείωση του αριθμού των εφημερευόντων (π.χ. παιδιατρική, παθολογική) δημιουργεί αφ’ ενός μεν ουρές και ταλαιπωρία στο τμήμα επειγόντων, αφ’ ετέρου σοβαρούς κινδύνους αφού ο γιατρός αναγκάζεται να παραβιάζει το νόμο που ορίζει ως ελάχιστο χρόνο εξέτασης ασθενούς τα 10 λεπτά.
– Κατάργηση ορισμένων ειδικοτήτων από την εφημερία (π.χ. νευρολόγος δεν εφημερεύει Σαββατοκύριακα, η ειδικευόμενος γενικής ιατρικής εφημερεύει σε 3 τμήματα ταυτόχρονα).
– Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό εξαναγκάζουν σε παραβίαση του νόμου για 12ωρη ανάπαυση ανάμεσα σε 2 βάρδιες και αναθέτουν την ευθύνη 20 ασθενών σε μία μόνη νοσηλεύτρια.
– Δύο νευραλγικές κλινικές (παθολογική, καρδιολογική) απειλούνται με κλείσιμο λόγω έλλειψης γιατρών (συνεπεία αποχωρήσεων αλλά και αποσπάσεων σε άλλες πόλεις.
– Ελλείψεις σε φάρμακα που χορηγούνται σε κατόχους βιβλιαρίων απορίας (π.χ. αντιεπιληπτικά Myorel, ινσουλίνες Lantous), οδηγούν παιδιά και ενήλικες σε διακοπή θεραπείας.
– Η μείωση του αριθμού των οδηγών εφημερίας εμποδίζει την έγκαιρη μεταφορά ασθενών από και προς το νοσοκομείο, ή την καθιστά αδύνατη όταν Κέντρα Υγείας (Αβδήρων) δεν έχουν νυκτερινή βάρδια.
– Σοβαρές ελλείψεις αντιδραστηρίων στα εργαστήρια των Κ.Υ. Εχίνου και Αβδήρων ταλαιπωρούν ασθενείς και γιατρούς.
– Κατάργηση των κατ’ επίσκεψη ειδικευμένων γιατρών στα Κ.Υ. λόγω κατάργησης οδοιπορικών (π.χ. γυναικολόγος στο Κ.Υ. Αβδήρων).
– Κατάργηση των απογευματινών προγραμματισμένων ακτινολογικών εξετάσεων, λόγω κατάργησης της αμοιβής του προσωπικού, οδήγησε σε αύξηση του χρόνου αναμονής από 1 μέρα σε 6μήνες. Γεγονός που αφήνει αναξιοποίητο τον υπάρχοντα εξοπλισμό του εργαστηρίου και μειώνει τα έσοδα του νοσοκομείου.
-Έλλειψη ακόμη και φαρμάκων επείγουσας ανάγκης (π.χ. ειδικές αντιβιοτικές γάζες για εγκαύματα) αναγκάζουν ασθενείς των Κ.Υ. να τα προμηθεύονται εξ ιδίων.
– Μεγάλη μείωση παρατηρείται το τελευταίο τρίμηνο στα προγραμματισμένα σοβαρά χειρουργεία λόγω ελλείψεως υλικών και αναισθησιολόγων (π.χ. ορθοπεδικά).
– Χειροτέρευση της ποιότητας και μείωση της ποσότητας φαγητού των ασθενών.
– Συμβολική είναι πλέον η αμοιβή των δεδουλευμένων υπερωριών ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
– Ξαφνικά το νοσοκομείο γέμισε διαφημίσεις ιδιωτικών ασθενοφόρων που εξασφαλίζουν «ασφαλή και γρήγορη διακομιδή»!! Η πρακτική αυτή συμπυκνώνει όλες τις ακολουθούμενες πολιτικές για την υγεία: απαξίωσης του δημόσιου νοσοκομείου, συρρίκνωσή του, υποχρεωτικές διακομιδές, και μεταφορά του κόστους στον ασθενή προς όφελος του ιδιώτη.  
Οι ερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ προς τον υπουργό Υγείας
1. Σκοπεύει να πάρει μέτρα για τη συρρίκνωση, συγχώνευση ή κατάργηση του νοσοκομείου ή ορισμένων κλινικών του;
2. Σκοπεύει να πάρει μέτρα ενάντια στο κλείσιμο των Κέντρων Υγείας καθώς και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης και ασφαλούς για το προσωπικό και τους ασθενείς εφημέρευσης τους;
3. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί προκειμένου να ενισχυθούν με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κλινικές και τμήματα που κινδυνεύουν άμεσα (Παθολογική, Καρδιολογική, Αναισθησιολογικό) αλλά και το σύνολο του νοσοκομείου;
4. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί για την αντικατάσταση πεπαλαιωμένου ιατρικού και τεχνολογικού εξοπλισμού του νοσοκομείου, καθώς και για τη θεραπεία των ελλείψεων σε φάρμακα, αντιδραστήρια, υλικά καθημερινής χρήσης και υγειονομικά υλικά;
5. Πως θα αντιμετωπίσει συνολικά την υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου, ώστε αυτό να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες ασφαλούς εφημέρευσης (γιατρών, οδηγών ασθενοφόρου και νοσηλευτών);

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…