Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μήνυμα προώθησης της μητρότητας και του θηλασμού από την Ξάνθη

Μήνυμα προώθησης της μητρότητας και του θηλασμού από την Ξάνθη

0
thimasmos_11_2012-empros

Συμμετείχε και η πόλη μας στον πανελλαδικό δημόσιο μητρικό θηλασμό, μαζί με 27 άλλες

Εκδήλωση ενημέρωσης με πολλές νέες μαμάδες στην κεντρική πλατεία την Κυριακή από την ομάδα υποστήριξης Ξάνθης. Πολύ χαμηλά τα επίπεδα θηλασμού μετά τον 6ο μήνα στη χώρα μας    

Στη μητρότητα και το μητρικό θηλασμό αφιέρωσε το κυριακάτικο πρωινό, η ομάδα υποστήριξης μητρικού θηλασμού Ξάνθης, συμμετέχοντας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του δημόσιου πανελλαδικού ταυτόχρονου θηλασμού, που ξεκίνησε εδώ και 3 χρόνια και βρήκε και στην πόλη μας ευαισθητοποιημένες μητέρες, πρόθυμες να δράσουν εθελοντικά για να προωθήσουν το μήνυμα της μητρότητας σε όλες του τις εκφάνσεις, που βέβαια ξεκινάει από το πρώτο «δέσιμο» της μαμάς με το μωρό, μέσω του μητρικού θηλασμού.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε 28 πόλεις της Ελλάδας, στο πλαίσιο της παγκόσμιας εβδομάδας μητρικού θηλασμού. Στην Ξάνθη, ο ταυτόχρονος μητρικός θηλασμός πραγματοποιήθηκε σε ειδικό χώρο στην πλατεία, μαζί με άλλες δράσεις για τα παιδιά και τη δυνατότητα επαφής με ειδικούς του είδους για ενημέρωση και συμβουλές. Το παρών έδωσαν νεαρές μαμάδες με τα μωρά τους, οι οποίες έδειχναν ευτυχισμένες και ενθουσιώδεις για την πρωτοβουλία.  
Πρώτη εκδήλωση από την ομάδα υποστήριξης Ξάνθης, αλλά έπονται και άλλες
Στο πλαίσιο της δράσης στο «Ε» μίλησαν οι υπεύθυνες της ομάδας υποστήριξης μητρικού θηλασμού Ξάνθης Κική Γκαγκαβούζη και Μαρίνα Λαπαντώνη, που ξεκίνησε να λειτουργεί διαδικτυακά το Μάιο και σήμερα αριθμεί 175 μέλη. Παρών ήταν στην εκδήλωση και ο διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής Δημήτρης Αδαμίδης, με τη στήριξη του οποίου πραγματοποιήθηκε η εν λόγω πρωτοβουλία και τα δύο προηγούμενα χρόνια.
«Θέλουμε να δείξουμε ότι η ενημέρωση για το μητρικό θηλασμό δεν είναι μόνο φυλλάδια και ομιλίες, αλλά είναι και πράξη. Δυστυχώς στη χώρα μας, τα ποσοστά μητρικού θηλασμού μετά τον 6ο μήνα είναι πολύ χαμηλά και αυτό οφείλεται σε λάθος ενημέρωση και καθοδήγηση. Θέλουμε να ενημερώσουμε τις μητέρες για όλα τα οφέλη του θηλασμού για τις ίδιες και τα παιδιά τους και κυρίως να δώσουμε πληροφορίες για τη χρήση των υποκατάστατων μητρικού γάλακτος», σημειώνει η Κική Γκαγκαβούζη. Από την πλευρά της η Μαρίνα Λαπαντώνη αναφέρει τις προθέσεις της ομάδας να επεκταθεί και σε νέες δράσεις, πάντα με γνώμονα θέματα που αφορούν τη μητρότητα. «Θέλουμε να στηρίξουμε τη σχέση της μητέρας με το παιδί. Το μωρό πρέπει να θηλάσει το πρώτο λεπτό, ακόμα και πριν κοπεί ο ομφάλιος λώρος. Δε χρειάζεται παρεμβάσεις. Και εν γένει, θέλουμε να ενημερώσουμε για θέματα που απασχολούν. Τώρα προσανατολιζόμαστε στο να ασχοληθούμε με το θέμα του τοκετού, καθώς στο νοσοκομείο μας το ποσοστό των καισαρικών τομών φτάνει το 52% και κάποιες φορές η μητέρα δεν χρειάζεται να υποβληθεί στην εγχείριση, αλλά δεν το ξέρει. Για όλα αυτά θέλουμε να παρέμβουμε με δράσεις το επόμενο διάστημα», επισημαίνει.  
Μητρικός θηλασμός: «ασπίδα» για τη μαμά, το παιδί, αλλά και την οικονομία
Ο παιδίατρος Δημήτρης Αδαμίδης σημειώνει συμπληρωματικά ότι: «θέλουμε αφενός να προβάλλουμε τα πλεονεκτήματα και την αξία του θηλασμού για τη μητέρα και το παιδί να αφετέρου να υπογραμμίσουμε ότι ο θηλασμός μπορεί αν γίνει οπουδήποτε. Όπου μπορεί να βρίσκεται η μαμά μπορεί να βρίσκεται και το μωρό της».
Ο κ. Αδαμίδης επισημαίνει ότι ο θηλασμός δεν έχει γίνει κτήμα για τις ελληνίδες μητέρες. Αν και στο θηλασμό μέχρι τον 6ο μήνα είμαστε σε πολύ καλά επίπεδα, φτάνοντας το 75%, μετά σημειώνεται δραματική πτώση που ρίχνει το ποσοστό κάτω από 1%. Οι διεθνείς οργανισμοί βέβαια συνιστούν αποκλειστικό θηλασμό έως τον 6ο μήνα και με προσθήκη στέρεων τροφών μέχρι το 2ο έτος.
Ωστόσο, ο ίδιος τονίζει και μία άλλη παράμετρο που αφορά το οικονομικό σκέλος και ειδικά στη σημερινή συγκυρία έχει ιδιαίτερο βάρος. Εξηγεί δηλαδή ότι: «Κάθε παιδί που θηλάζει φέρνει οικονομία στην οικογένεια 5.000 ευρώ τα δύο πρώτα χρόνια, που είναι το κόστος από υποκατάστατα, μπιμπερό κλπ. Επίσης, εξοικονομεί στο ΕΣΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία 5.000 ευρώ το χρόνο από τις αρρώστιες που δεν παθαίνει επειδή θηλάζει» και συμπληρώνει: «αν δε θηλάσεις, η πιθανότητα είναι 23% για να πεθάνεις, 8πλάσια να πάθεις αλλεργία, 2πλάσια να πάθεις γαστρεντερίτιδα, 50% να πάθεις πνευμονία. Τότε γιατί, αφού θέλουμε λεφτά και ψάχνουμε να τα βρούμε, περιορίζοντας φάρμακα, εξετάσεις κλπ δεν προωθούμε τον μητρικό θηλασμό;», αναρωτιέται ο διευθυντής της Παιδιατρικής και απαντά ο ίδιος: «κάθε παιδί που θα θηλάσει κάνει ζημιά στα οικονομικά των εταιριών υποκατάστατων μητρικού γάλακτος περίπου 6.000 ευρώ. Άρα το ελληνικό κράτος στην πράξη προτιμά να πετάει 293 εκ. ευρώ ετησίως για να στηρίξει τις εταιρίες».
Τέλος, ο ίδιος εφιστά την προσοχή και στους «δημοφιλείς» μύθους για το μητρικό θηλασμό και αναφέρει παραδειγματικά τον πιο συνήθη: «Πολύ συχνά μητέρες δεν θηλάζουν γιατί λένε ότι ‘δεν είχαν’ γάλα. Σύμφωνα με 5 διαφορετικούς ερευνητές και τις 5 διαφορετικές μεθόδους που ακολούθησαν, το στομάχι του βρέφους χωράει 2 γραμμάρια, άρα τόσο πρέπει να πάρει. Η φύση δε το σχεδίασε αυτό ‘στα κουτουρού’. Το έμβρυο για 9 μήνες βρίσκεται σε μια λίμνη νερού, το επιπλέον νερό πρέπει να το κατουρήσει και να μην το αναπληρώσει. Πώς θα γίνει αυτό; Με πολύ πυκνή και πολύ θρεπτική τροφή σε μικρό όγκο, που είναι το πρωτόγαλα».
Θυμίζει δε καταληκτικά, ότι ο μητρικός θηλασμός δεν έχει οφέλη μόνο για το παιδί, οχυρώνοντάς το συνολικά ενάντια σε 100 νοσήματα, αλλά βοηθά και τη μητέρα. Συγκεκριμένα, προστατεύει από τον καρκίνο μαστού, τον καρκίνο του ενδομητρίου, τον καρκίνο του θυρεοειδή, την υπέρταση, το ζαχαρώδη διαβήτη, τα καρδιακά νοσήματα καθώς και στην καλύτερη σιλουέτα!    

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…