Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Μην εγκαταλείπετε το Εύμοιρο»

«Μην εγκαταλείπετε το Εύμοιρο»

0
paidiki_xara-empros

Έκκληση από την πρόεδρο του Περιβαλλοντικού – Οικολογικού συλλόγου Ευμοίρου προς στη δημοτική αρχή Ξάνθης

Ο σύλλογος φροντίζει και καθαρίζει το άλσος. Ζήτησαν την παραχώρηση του αναψυκτηρίου. Όπως ο δήμος έχει αλλά σχέδια

Από Εύ – μοιρο…Κακό – μοιρο τείνει να καταντήσει ο οικισμός Ευμοίρου εξαιτίας της αδιαφορίας της δημοτικής αρχής Ξάνθης – όπως καταγγέλλει ο Οικολογικός και Περιβαλλοντικός σύλλογος Ευμοίρου που δημιουργήθηκε πριν 1 χρόνο με σκοπό να καλύψει τα κενά σε καθαριότητα και προστασία, ιδιαίτερα δε να φροντίσει το άλσος Ευμοίρου. Η πρόεδρος του συλλόγου κα Δήμητρα Φάκα απευθύνει έκκληση στη δημοτική αρχή και την αντιπολίτευση να ενδιαφερθούν για τον οικισμό και το Άλσος επισημαίνοντας ότι με μικρές και ανέξοδες παρεμβάσεις όπως περισσότερο φως, νερό και καθαριότητα μπορούν να καταστήσουν το άλσος ένα πόλο έλξης για επισκέπτες που θέλουν να περιηγηθούν ή να κάνουν πικ – νικ λίγο έξω από την πόλη…  
Ήταν σκουπιδότοπος…τώρα το καθαρίζουν οι 5μηνίτες
Σύμφωνα με την κα Φάκα σε … μαύρα χάλια ήταν πριν λίγο καιρό το άλσος Ευμοίρου. Είχε καταντήσει σκουπιδότοπος και ρίψης μπαζών αλλά και άντρο περιθωριακών που έκαναν χρήση ναρκωτικών: «Ξεκινήσαμε μια προσπάθεια καθαρισμού του Άλσους πέρσι όπου πήραν μέρος όλα τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου μας. Μας βοήθησε και το Τμήμα Πρασίνου του δήμου και πραγματικά κατορθώσαμε να το απαλλάξουμε απ’ τα σκουπίδια και τα μπάζα. Είναι ενδεικτικό ότι κουβαλήσαμε 5 φορτηγά με μπάζα…», σημειώνει η κα Φάκα προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή το Άλσος από πλευράς καθαριότητας είναι σε καλή κατάσταση καθώς το φροντίζουν οι 5μηνίτες της υπηρεσίας Καθαριότητας όμως όπως υποστηρίζει αυτό είναι παροδικό και φοβάται ότι ο δήμος και πάλι θα το εγκαταλείψει: «Εμείς αγαπάμε πολύ το Άλσος …έχουμε βιωματική σχέση μ’ αυτό γι αυτό και έχουμε ένα σχεδιασμό αξιοποίησής του. Θέλουμε να το κάνουμε επισκέψιμο όπως ήταν παλιά, να έρχονται οικογένειες να κάνουν πικ – νικ, να χαίρονται την ομορφιά του δάσους. Όμως ο δήμος παρότι έχουμε κάνει κάποιες επαφές με αντιδημάρχους, όχι μόνο δεν συμμερίζεται τις θέσεις μας αλλά δείχνει να μην ενδιαφέρεται καθόλου για την πρότασή μας».  
Ζήτησαν στο δημοτικό ακίνητο…
Συγκεκριμένα όπως μας διευκρίνισε η κα Φάκα πριν 1 χρόνο ο σύλλογος έκανε αίτηση παραχώρησης του πρώην αναψυκτηρίου το οποίο είναι δημοτικό ακίνητο και βρίσκεται στο άλσος. Όπως είναι γνωστό ο ενοικιαστής το εγκατέλειψε, έγιναν διάφορες εκτιμήσεις βεβαιώθηκαν πολεοδομικές αυθαιρεσίες και έκτοτε το έχουν αφήσει και ρημάζει ενώ έχει υποστεί λεηλασίες και δεν έχει απομείνει σχεδόν τίποτε: «Ζητήσαμε να μας παραχωρήσει το νόμιμο κτίσμα ο δήμος και εμείς να αναλάβουμε να αποκαταστήσουμε τις ζημιές. Είπαμε έναν χώρο να τον χρησιμοποιήσουμε ως γραφείο του συλλόγου αλλά και ως αίθουσα όπου θα πραγματοποιούμε διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις που έχουμε προγραμματίσει όπως μαθήματα παρασκευής παραδοσιακών ζυμαρικών κ.λ.π. αλλά επίσης να λειτουργήσουμε το αναψυκτήριο απ’ τα έσοδα του οποίου θα δώσουμε δουλειά σε 2 – 3 άνεργους συντοπίτες μας. Η απάντηση ήταν αρνητική καθώς μας είπαν ότι θα κατηγορηθούν για διαφυγόντα κέρδη», σημειώνει η κα Φάκα.
Ο δήμος έχει άλλα σχέδια για το δημοτικό ακίνητο Ευμοίρου
Ο Αντιδήμαρχος κ. Μπένης ερωτηθείς από το «Ε» για το θέμα αυτό τόνισε ότι ο δήμος έχει σκοπό να αξιοποιήσει το δημοτικό ακίνητο στο Εύμοιρο και ότι αφού κατεδαφίσει τα αυθαίρετα και αποκαταστήσει τις ζημιές στις εγκαταστάσεις του θα το επινοικιάσει σε κάποιο ιδιώτη.
Πάντως εδώ και πολύ καιρό… ρημάζει και καμιά παρέμβαση προς αυτή τη κατεύθυνση δεν έχει γίνει ούτε φαίνεται να σχεδιάζεται για το άμεσο μέλλον…

 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…