Σχόλια 27/11/2012

0

Παρετυμολογία: Μνημόνια= μνήμα+άνοια
Θωμάς Βουγιουκλής    

Κατάντια  


Μυλόπουλος, Πελεγρίνης, Μαρκάτος, Μεταξόπουλος. Ένας-ένας και όλοι μαζί ήταν Πρυτάνεις και διοικούσαν Πανεπιστήμια της έρημης χώρας μας.
Οποία δυστυχία μας. Οποία κατάντια και ανυποληψία. Ο ένας με Πόρσε, ο άλλος με Φεράρι και ο πρώτος με τα σκουπίδια.
Στα σκουπίδια, στα σκουπίδια η πνευματική μας ηγεσία.
Αυτά παθαίνει μια χώρα των «δημοκρατικών» διαδικασιών και των μειοψηφιών. Και οι Πρυτάνεις βέβαια χτενίζονται, αρεσκόμενοι να φέρουν τίτλους και αξιώματα αλλά ποτέ ευθύνες και υποχρεώσεις.
-Κατάντια του υποτιθέμενου πνευματικού χώρου…
«Ε»    

Κι όμως…  


Ακόμη δεν γνωρίζει η ταλαίπωρη ελληνική διοίκηση και μαζί της και η κυβέρνηση βέβαια, πόσες χιλιάδες υπαλλήλους διαθέτει και πόσους Οργανισμούς και Νομικά Πρόσωπα.
Λέγεται μετ’ επιτάσεως ότι 2.500 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου απασχολούν τουλάχιστον 100.000 που δεν περιλαμβάνονται στην απογραφή που έκανε ο Ραγκούσης!
-Απίστευτο; Ναι!
-Ελληνικότατον δε…
«Ε»    

Ατονούν  


Οι συχνές απεργίες και τα συλλαλητήρια επίσης, έχουν πλέον ατονήσει.
Δεν φταίνε άμεσα οι εργαζόμενοι, αλλά αυτή η συχνότητα των κινητοποιήσεων που ουσιαστικά υπονομεύουν την μαζικότητα της εκδήλωσης.
Γι’ αυτό και είναι πολύ λίγοι αυτοί που συμμετέχουν σ’ αυτό το είδος αντίδρασης. Από την άλλη, το ίδιο το εργατικό κίνημα έχει υπονομευθεί από μια μερίδα κακών συνδικαλιστών κι έτσι είναι εύλογες οι αρνητικές θέσεις.
Όπως και να’ ναι, δημόσιοι υπάλληλοι και ιδιωτικοί, θα πρέπει με σκέψη και πολύ σοβαρότητα να αποφασίζουν απεργιακές κινητοποιήσεις.
«Ε»    

Οι Τούρκοι ανακαινίζουν την Αγία Σοφία  


5 εκατομμύρια ευρώ θα διαθέσουν οι Τούρκοι για την ανακαίνιση της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, όπως είπε ο αναπληρωτής διευθυντής του «Μουσείου της Αγίας Σοφίας» Χαγριουλάχ Τζενγκίζ στο πρακτορείο Ανατολή.
Ανέφερε πως πολλά σημεία θα υπάρξουν σημαντικές παρεμβάσεις «και σε Βυζαντινά σημεία αλλά και σε πολλά σημεία που είχαν προστεθεί επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας». «Αυτή τη στιγμή τα σημεία τα οποία έχουν πάθει μεγάλη ζημιά είναι η βόρεια, και δυτική πλευρά. Τα σχέδια της ανακαίνισης πήραν χρόνο να ετοιμαστούν και ξεκινάμε άμεσα» δηλώνει ο Τζενγκίζ. Το έργο της ανακαίνισης θα διαρκέσει 600 μέρες.  

Η ανεργία “σαρώνει” τον ιδιωτικό τομέα  


Τα στοιχεία από τη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας στην Ελλάδα πληρώνει βαρύ τίμημα στα χρόνια του Μνημονίου, καθώς η ανεργία στις τάξεις του προσδιορίζεται περίπου στο 33%.
Τα δυσάρεστα συμπεράσματα ωστόσο δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η σωρευτική μείωση μισθών από το 2010 έχει ξεπεράσει το 22%, και στο τέλος του 2013 αναμένεται να φτάσει στα επίπεδα του 28%.
Η μείωση σε μισθούς και επιδόματα, σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας, οδήγησαν σε παράλληλη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, που κατέγραψε πτώση 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.        

Μόνο στην Ελλάδα…  


Κι όμως, στην Ελλάδα γίνονται και ευκολίες πληρωμής για κλεμμένα χρήματα από το Δημόσιο! Η περίπτωση των ΕΛΤΑ όπου δύο στελέχη τους πιάστηκαν να έχουν υπεξαιρέσει χρήματα και να…διευκολύνονται να τα επιστρέψουν είναι εξωφρενική!
Η…γαλαντομία των ΕΛΤΑ αποκαλύφθηκε, όταν ενημερώθηκε ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ.Ρακιντζής, για την εξέλιξη δύο υποθέσεων που αφορούσαν ‘παρακρατηθέντα’ ποσά από τον οργανισμό.
Στέλεχος από την Κρήτη, που φέρεται να μην απέδωσε στον οργανισμό τα λεφτά που διαχειριζόταν, τα ΕΛΤΑ τον έθεσαν σε αργία 6 μήνες-άρα μπορεί να επιστρέψει!- και θα του κρατάνε ένα ποσό κάθε μήνα από τον μισθό του! Τέτοιες ευκολίες…
Το ποσό που «παρακράτησε» ο υπάλληλος και διαχειριστής καταστήματος στην Κρήτη ήταν 47.000 ευρώ μέσα στο 2011. Παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό και του επιβλήθηκε κατά πλειοψηφία η ποινή της οριστικής απόλυσης. Ωστόσο, μετά από έφεση το Δευτεροβάθμιο του επέβαλε την ποινή της προσωρινής απόλυσης των έξι μηνών τον περασμένο Ιούνιο.
Είναι λοιπόν προφανές ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος θα επιστρέψει με το νέο έτος στην υπηρεσία. Και τα λεφτά; Απομένει να πάρουν τα ΕΛΤΑ 23000 ευρώ-προφανώς τα επέστρεψε τα υπόλοιπα- και ο οργανισμός αποφάσισε να ‘παρακρατείται από τον μισθό του σε μηνιαίες δόσεις’!
Αυτά τα πράγματα μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν!    

«Ψαλιδίζονται» οι συντάξεις των υπαλλήλων της Βουλής  


Την εξομοίωση με τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους, άρα και το «ψαλίδισμα» των συντάξεων των υπαλλήλων της Βουλής, περιλαμβάνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε, προκαλώντας νέο κύμα… εξόδου υπαλλήλων (συνολικά ξεπερνούν τους 60) που έχουν συμπληρώσει τα χρόνια.
Με τη ρύθμιση καταργείται το δικαίωμα των κοινοβουλευτικών υπαλλήλων να μπορούν να βγουν στη σύνταξη με τα δεδομένα του 2010 για όσους κατοχύρωσαν δικαίωμα τότε και συνέχισαν να εργάζονται στην υπηρεσία (κάτι που συνεχίζει να ισχύει για όλο το υπόλοιπο Δημόσιο). Ωστόσο στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν γίνεται καμία αναφορά για περικοπές του διπλού εφάπαξ, κάτι το οποίο, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα, με απόφαση του προέδρου της Βουλής. Η ρύθμιση «θίγει» περίπου 100 υπαλλήλους της Βουλής, οι οποίοι, αν δεν αποχωρήσουν από την υπηρεσία μέχρι το τέλος του έτους, η σύνταξή τους θα μειωθεί αυτομάτως κατά περίπου 20%.        
Τα κομμάτια του προσπαθεί να μαζέψει το ΠΑΣΟΚ  
Τα κομμάτια του προσπαθεί να μαζέψει το ΠΑΣΟΚ μετά την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει τελευταία με πολλά από τα πρωτοκλασάτα στελέχη του να του κουνούν μαντήλι…αυτό το σκοπό έχει και η συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, που γίνεται σήμερα που συμμετάσχουν τα διορισμένα όργανα της Πολιτικής και Οργανωτικής Γραμματείας, καθώς και οι έξι τομεάρχες). Αυτό που προσπαθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι να κάνει ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τους κορυφαίους (π.χ. Ραγκούση, Φλωρίδη, Παπαδόπουλο, Ανδρουλάκη, Μ. Ξενογιαννακοπούλου που διαφοροποιήθηκαν και παράλληλα να επιχειρήσει άνοιγμα σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αξιολογεί ως εν δυνάμει συμμάχους του. Αυτή η συνεδρίαση έχει σκοπό την προετοιμασία και για το συνέδριο. Λέγεται ότι ο Βενιζέλος αφήνει ένα «Παράθυρο» συμμετοχής στο Συνέδριο για τους «6» προσφάτως διαγραφέντες, μόνο εάν καταθέσουν αίτηση επανεγγραφής στις τοπικές οργανώσεις (αφορά στους Σκανδαλίδη, Μπόλαρη, Παραστατίδη, Κουτσούκο κ.ά.).
Άντε και καλά ξεμπερδέματα!
Μ.Ξ.    

Δεσμεύσεις…  


Ούτε να το σκέφτεται δε θέλει ο Σαμαράς, ότι μόλις έγινε πρωθυπουργός η πρώτη, ίσως δέσμευσή του, ήταν ότι θα μειώσει στο 13 % τον ΦΠΑ της εστίασης. «Πώς την έκανα εγώ τέτοια γκάφα;», «τι σκεφτόμουν;», «πώς και πέρασε ‘στα ψιλά’ από τα γραφεία της Μέρκελ;», λέει σε στιγμές αυτοκριτικής ο πρωθυπουργός. Αλλά δε βαριέσαι, ο Έλληνας είναι μεγαλόψυχος. Έχει δει και έχει δει δεσμεύσεις να διαψεύδονται, αλλά την επόμενη φορά, πάλι θα πιστέψει ότι η νέα υπόσχεση είναι αληθινή.
Κι επειδή ο Έλληνας είναι και πεισματάρης όταν πρέπει να παραδεχτεί ότι πάλι γελάστηκε, ακόμα και στους τελευταίους που έμειναν να πιστεύουν, ας τους ενημερώσουμε: «όχι δεν υπάρχει περίπτωση να πέσει ο ΦΠΑ στην εστίαση! Φούσκα κι αυτό!».
Ε.Δ.  

Επισκέπτες χωρίς πορτοφόλι  


Τα βλέπουμε αραιά και πού, κάτι Κυριακές τα τουριστικά λεωφορεία να σταθμεύουν στην κεντρική πλατεία (σε ένα σημείο βέβαια, γιατί το άλλο είναι μονίμως κατειλημμένο από αυτοκίνητα) και λέμε «ρε παιδάκι μου, να κάτι γίνεται, έχουμε και μερικούς τουρίστες». Όμως, άνθρωπος του χώρου, που ξέρει όσο κανείς την τουριστική κίνηση στην πόλη μας λέει το αποκαλυπτικό: «ξέρεις τι αγοράζουν οι… τουρίστες σου; Στραγάλια. Ένα κιλό στα τέσσερα, δηλαδή 1,5 ευρώ το κεφάλι. Και κανένα σακουλάκι καφέ. Οι… φραγκάτοι που θ’ αγοράσουν κι ένα νουγκά ή μια καριόκα, δεν ξεπερνούν το 10%».
Κι έτσι πέταξε και η αχνή αισιοδοξία για τον τουρισμό…
Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…