Σχόλια 08/11/2012

0

Το κοινοβούλιο μετατράπηκε σε κυνοβούλιο απ’ τις φωνασκίες και τους διαπληκτισμούς

Και άλλος δήμαρχος  


Δεν είναι μόνον ο Θεόφιλος Παπαδόπουλος που διετέλεσε δήμαρχος στην Ξάνθη και δεν υπάρχει το όνομά του στη μαρμάρινη πλάκα στο δημαρχείο με τα ονόματα των διατελεσάντων δημάρχων.
Είναι και αυτό του Αβραάμ Αϊβαζίδη όπως και της αδελφής του Ελένης Αϊβαζίδου που τοποθετήθηκαν δήμαρχοι Ξάνθης από το ΕΑΜ το 1945.
Ο Αβραάμ Αϊβαζίδης ήταν ταγματάρχης του ΕΛΑΣ και μετά τον εμφύλιο έζησε στη Ρουμανία, ενώ η Ελένη Αϊβαζίδου παντρεύτηκε τον Θωμαΐδη και έζησε πολλά χρόνια στην Ξάνθη (μέχρι πρόσφατα μάλιστα). Η Ελένη ζούσε μόνη λίγο πριν το δημαρχείο Ξάνθης.
Στην οικογένεια υπήρχαν άλλα δύο αδέλφια, κουρείς και οι δύο στην οδό 12 Αποστόλων το κουρείο τους, που και σήμερα εξακολουθεί να είναι κουρείο.
«Ε»    

Κενές θέσεις  


Ποιος θα το περίμενε ότι θα υπήρχαν και μάλιστα οκτώ κενές θέσεις στο χώρο της Λαϊκής Αγοράς Ξάνθης (παζάρι).
Μας το υπενθύμισε το Τμήμα Εμπορίου που με ανακοίνωσή του καλεί τους ενδιαφερόμενους που έχουν τις προϋποθέσεις να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους.
«Ε»    

Χτύπημα στα φωτοβολταϊκά  


Αφού δόθηκαν υποσχέσεις, αφού δόθηκαν κίνητρα και τιμές κέρδους υψηλές στην αρχή για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά ανά τη χώρα, τώρα μπαίνει ειδική εισφορά.
Μάλιστα η εισφορά έχει ποσοστιαία κλίμακα που ξεκινά από εισφορά επί του ετήσιου τζίρου σε 25%, 29% και 35%.
Η έκτακτη αυτή εισφορά θα ισχύσει για 2 χρόνια (1/7/2012 έως 30/6/2014).
Ήδη οι αντιδράσεις ξεκίνησαν από τους επενδυτές, ενώ δεν προβλέπεται εισφορά για τα φωτοβολταϊκά σε στέγες.
«Ε»  

Αλλαγές  


Βρεφικό γάλα, τσιγάρα, εφημερίδες και περιοδικά θα πωλούνται ελεύθερα και από τα Σούπερ Μάρκετ.
Η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο, όπως επίσης κι αυτή που επιτρέπει την ελεύθερη πώληση εφημερίδων-περιοδικών από κάθε ενδιαφερόμενο.
Αλλαγές παντού ενώ αίρονται όλοι οι περιορισμοί σε κρίσιμους κλάδους όπου απελευθερώνονται αγορές και υπηρεσίες.
«Ε»    

 

Να εφαρμοστεί  


«Να εφαρμοστεί όλο το πακέτο μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου. Χωρίς καθυστερήσεις όπως έγινε με τα δύο προηγούμενα Μνημόνια».
Είναι η επικρατούσα άποψη πλέον όσων σκέφτονται, αγαπούν τη χώρα, θέλουν την πρόοδο και την ανάπτυξη.
Δηλαδή, με δύο λόγια, να γίνουν οι αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα ψηφισθούν από τη βουλή χωρίς καθυστέρηση και αναβολές όπως έγινε στα δύο προηγούμενα Μνημόνια.
«Ε»    

 

Το υγραέριο βάζει… φωτιά σε 50.000 ΙΧ  


Μόνο στο άκουσμα της πληροφορίας ότι επίκειται αύξηση της τιμής του υγραερίου κίνησης, πολλοί ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων ακύρωσαν το ραντεβού τους στο συνεργείο, για να αλλάξουν το καύσιμο που χρησιμοποιούν…
Σήμερα υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους περί τα 90.000 οχήματα με κιτ υγραερίου. Έτσι, με τις τρέχουσες τιμές, ένας ιδιοκτήτης ΙΧ εξοικονομεί περίπου 40%-45% με το υγραέριο, σε σχέση με τη βενζίνη. Εφόσον οριστικοποιηθεί η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο συγκεκριμένο καύσιμο, η τιμή του θα εκτοξευτεί περί το 1,25 ευρώ/ λίτρο, έναντι των 0,85 ευρώ/ λίτρο που είναι σήμερα.
Όσοι έκαναν ήδη τη μετατροπή στο αυτοκίνητό τους, κυρίως όμως όσοι επένδυσαν κεφάλαια στα συνεργεία και στα πρατήρια καυσίμων, προκειμένου να εξυπηρετήσουν αυτήν τη νέα αγορά, είναι οι μεγάλοι χαμένοι.  

 

 
«Χαράτσι» 25 ευρώ για τη νοσηλεία στα νοσοκομεία  

 


«Εισιτήριο» ύψους 25 ευρώ από το 2014, θα πληρώνουν οι ασθενείς προκειμένου να εισαχθούν για νοσηλεία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ και για κάθε μία συνταγή οι ασφαλισμένοι θα καταβάλουν ένα ευρώ υπέρ του ΕΟΠΥΥ.
Αυτά προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Οικονομικών στο οποίο περιλαμβάνονται μέτρα για την εξοικονόμηση 1,1 δισ. ευρώ από την Υγεία για το 2012-2013, καθώς και επιπρόσθετα μέτρα ύψους 114.000.000, τα οποία θα εφαρμοσθούν από το 2014.
Για άλλη μια φορά, χωρίς ντροπή, καλούνται οι ήδη ξεζουμισμένοι από την υπερφορολόγηση ασφαλισμένοι να πληρώσουν για υπηρεσίες που έχουν ήδη πληρώσει μέσα από τις εισφορές τους στα ασφαλιστικά τους Ταμεία. Ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουν να παρέχονται υπηρεσίες σε ανθρώπους που δεν το δικαιούνται, σε αλλοδαπούς γειτονικών κυρίως χωρών που ασύδοτα κατακλύζουν τα νοσοκομεία της χώρας, εγχειρίζονται και νοσηλεύονται δωρεάν, αφού το αθάνατο ελληνικό κράτος αδυνατεί να εισπράξει τα οφειλόμενα. Ντροπή και αίσχος…

 

   
Η Ευρώπη ψηφίζει δαγκωτό Ομπάμα  

 


Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου η μάχη Ομπάμα-Ρόμνεϊ ήταν σκληρή και κρίθηκε στο νήμα, η Ευρώπη αγαπάει και ψηφίζει τον αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα.
Αν λοιπόν ψήφιζαν οι Ευρωπαίοι, ο Ομπάμα θα έπαιρνε 90% έναντι 5% του αντιπάλου του! Αυτό προκύπτει από έρευνα του Reuters σε επτά διαφορετικές χώρες: Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία και Νορβηγία.
Η συγκινητική προσωπική του ιστορία, η συμπαθέστατη οικογένειά του είναι τα στοιχεία που γοητεύουν τους Ευρωπαίους. Και πέρα απ’ αυτά ο Μπαράκ Ομπάμα θεωρείται πολιτικός «του κέντρου προς τα δεξιά», ενώ ο Ρόμνεϊ είναι μάλλον πολύ δεξιός για τους φιλελεύθερους Ευρωπαίους.
Στην Αμερική τώρα, για την ιστορία, τον Ομπάμα στήριξε το 70% των μαύρων και ισπανόφωνων, η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών και το 60% των νέων, ενώ αντίθετα η μεγάλη δύναμη του Ρόμνεϊ ήταν οι λευκοί μεγαλύτερης ηλικίας.
Πάντως η συμμετοχή των αμερικανών στις εκλογές ήταν πρωτόγνωρη και άγγιξε το ασύλληπτο 70% του εκλογικού σώματος!    

 

     
Φόβος και τρόμος στους αορίστου…


Πανικός έχει καταλάβει τους υπαλλήλους σε υπηρεσίες του δημοσίου και στους ΟΤΑ μόλις έγινε γνωστό ότι στα νέα μέτρα περιλαμβάνεται νομοσχέδιο που προβλέπει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων αορίστου χρόνου. Να σημειώσουμε ότι σε υπηρεσίες του δήμου οι αορίστου χρόνου είναι οι περισσότεροι και υπάρχει κίνδυνος αν γίνει κάτι τέτοιο ν’ αδειάσει ο δήμος. Αλλά το ίδιο θα συμβεί και σ’ άλλες υπηρεσίες …Τέρμα ο εφησυχασμός και η μονιμότητα του δημοσίου υπαλλήλου και το αορίστου χρόνου έχει λήξη χρόνου…Για να είμαστε δίκαιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορεί να πλήρωσαν την κρίση με περικοπές στο μισθό τους όμως με ανεργία δεν την πλήρωσαν. 1 εκ. άνεργοι είναι όλοι από τον ιδιωτικό τομέα! Κι όλοι αυτοί του αορίστου χρόνου δεν μπήκαν με ΑΣΕΠ αλλά απ’ το παράθυρο…
Ας μην το ξεχνάμε αυτό!
Μ.Ξ.    

Πολλά …χτυποκάρδια…


… το βράδυ της Τετάρτης στα έδρανα της Βουλής καθώς ήταν η κρίσιμη ψηφοφορία για τα νέα μέτρα που φέρνουν νέες επαχθέστερες επιπτώσεις στη ζωή μας. Για μια ακόμη φορά οι βουλευτές ήταν αντιμέτωποι με τη συνείδησή τους αλλά και το κόμμα τους, κυρίως αυτοί που τα κόμματα τους στηρίζουν την κυβέρνηση. Η χθεσινή ψηφοφορία πέρα της καθοριστικής σημασίας που είχε για το μέλλον της χώρας γιατί χωρίς δόση έρχεται πτώχευση, είχε καθοριστική σημασία και για την πολιτική ζωή του τόπου και κυρίως για το μέλλον των κομμάτων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που αντιμετωπίζουν πλέον ζητήματα συνοχής.
Μ.Ξ.    

Ποιήματα αθωότητας  


Έξι βραβεία και ένα έπαινο απέσπασαν συνολικά οι μαθητές της ΣΤ1 τάξης του 2ου δημοτικού σχολείου, όπως ανέφερε το πρόσφατο ρεπορτάζ του «Ε» για τη συμμετοχή της τάξης στο θεσμό των «Αρχιλοχείων» της Θάσου. Θα πρέπει να αναφέρουμε, ανάμεσα στις διακρίσεις και αυτή της 11χρονης Δέσποινας Παναηλίδου που υπέγραψε με το ψευδώνυμο Depcool το ποίημά της «η φύση», το οποίο και πήρε το 3ο βραβείο Δροσίνη. Το ποίημα δε μας είχε δοθεί αρχικά, αλλά αξίζει να δημοσιευτεί μιας και αποτελεί άλλη μία δημιουργική προσπάθεια των μαθητών μας. Η μικρή Δέσποινα γράφει: «Όλο σκέφτεσαι τη βατομουριά./ Τι τρομακτικά θα ʽναι κει που πηγαίνουν οι άνθρωποι/ για να σε δουν από κοντά;/ Όλο άγρια ζώα έχεις κανένα σκύλο δεν παίρνεις γιατί φοβάσαι να μη σε δαγκώσει και η καρδιά σου ματώσει./Θα ήθελα κι εγώ να σε επισκεφθώ καμιά φορά,/ Αλλά κάθε φορά προβλήματα υπάρχουν πολλά, τι να κάνω πια;/Όλα καταπληκτικά και όχι τρομακτικά./ Όλα θέλω να τα δω μα δεν μπορώ./Και τώρα για να τελειώσω/ Θέλω να σου αφιερώσω :/Είσαι πάντοτε γλυκιά και πάντα μέσα στην καρδιά».
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι όσο γίνονταν οι βραβεύσεις, υπήρχε παράλληλη προβολή των προ-Αρχιλοχείων, ώστε όλοι οι βραβευμένοι μαθητές να γνωρίσουν τα 50 υπέροχα παιδιά του ΕΕΕΕΚ Γενισέας Ξάνθης, που μέσα στα πλαίσια του ίδιου διαγωνισμού τον Μάιο 2012 βραβεύτηκαν για το ποίημά τους «Πάντα Φίλοι» με το βραβείο της εξαίρετης προσπάθειας, και φιλοξενήθηκαν από την Δημαρωγό Δήμου Θάσου.
«Τα υλικά των Αρχιλοχείων ήταν η Γενναιοψυχία, η Αθωότητα και η Ανιδιοτέλεια», ανέφερε με τη λήξη του η εμπνεύστρια-διοργανώτρια των Αρχιλοχείων, ποιήτρια Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου και πράγματι, έτσι είναι.
Ε.Δ.    

Δεύτερη θητεία με τόλμη και ελπίδα  


Με ενθουσιασμό υποδέχθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες τη δεύτερη ιστορική νίκη του Μπαράκ Ομπάμα, που κατάφερε να προηγηθεί του ρεπουμπλικανού Μιτ Ρόμνει, κερδίζοντας 303 εκλέκτορες έναντι 206. Ανακούφιση μάλλον επικράτησε και στην ευρωπαϊκή κοινότητα, αλλά και στη χώρα μας, λόγω των σκληρών δηλώσεων εναντίον της χώρας μας από τον επικεφαλής των ρεπουμπλικανών και της στήριξης και της μετριοπάθειας από την πλευρά του προέδρου των ΗΠΑ που διαγνώστηκε με σαφήνεια μέχρι τώρα. Μπορεί η νικητήρια ομιλία του Ομπάμα να υπολειπόταν σε κόσμο έναντι της μαζικότητας της πρώτης εκλογής του, αλλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατάφερε να στιγματίσει και την έναρξη της δεύτερης θητείας του με την αναζωπύρωση της ελπίδας και της αισιοδοξίας. Για τους δύσκολους καιρούς που βιώνει η Ευρώπη, η δεύτερη εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα φέρνει και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ένα θετικό πρόσημο.
Ε.Δ.    

Κυρίες φυλαχτείτε!  


Περιπέτεια από το σαββατιάτικο παζάρι μας διηγήθηκε αναγνώστρια, που διαπίστωσε μέσα στο συνωστισμό ότι ανήλικο κοριτσάκι είχε βάλει το χέρι του στη τσάντα της και προσπαθούσε να της κλέψει το πορτοφόλι. Η ίδια κάλεσε το 100, αλλά της είπαν ότι αρμόδια είναι η δημοτική αστυνομία και δημοτικό αστυνομικό δεν έβλεπε πουθενά!
Οι επαγγελματίες των πάγκων άρχισαν να… νουθετούν την επίδοξη δράστη και το περιστατικό έληξε «αναίμακτα», ωστόσο απέδειξε για άλλη μία φορά ότι οι βόλτες στο παζάρι θέλουν ιδιαίτερη προσοχή.
Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…