Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Απ’ το δηλητήριο του κουνουπιού στο «φαρμάκι» του ΕΟΠΥΥ

Απ’ το δηλητήριο του κουνουπιού στο «φαρμάκι» του ΕΟΠΥΥ

0
fysiotherapeia-empros

Τα 20 θύματα από το κουνούπι του Δ. Νείλου χρειάζονται φυσιοθεραπείες κατ’ οίκον επειδή έχουν παράλυση

Ο ΕΟΠΥΥ όμως δεν καλύπτει μεταφορικά για κατ’ οίκον θεραπείες στα χωριά τους. Πόσο μπορεί ν’ αντέξει η τσέπη του συνταξιούχου του ΟΓΑ;

Μπορεί να γλύτωσαν από το ιό του Δυτικού Νείλου όμως η ταλαιπωρία των 20 ατόμων κυρίως ηλικιωμένων που προσβλήθηκαν και αποθεραπεύτηκαν συνεχίζεται από τον…ΕΟΠΥΥ!
Γλύτωσαν από το τσίμπημα του κουνουπιού τώρα τους … «τσιμπάει» ο ΕΟΠΥΥ
Ο συναγερμός για το δηλητηριώδες κουνούπι του Δυτικού Νείλου που «έδρασε» επιμελώς στο νομό μας έληξε, όπως μας ανακοίνωσε ο διοικητής του Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Αθανάσιος Μπαμπαλίδης, κι αυτό λόγω εποχής, επειδή μπήκε το Φθινόπωρο. Οι 20 συμπολίτες μας που αρρώστησαν βαριά από τα φονικό τσίμπημα του κουνουπιού αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο, χωρίς ευτυχώς να υπάρχει θάνατος, όμως δεν έληξε η ταλαιπωρία με την υγεία τους, η οποία τώρα περνά μια άλλη φάση, αυτή της φυσιοθεραπείας. Απ’ τους 20 οι 7 είναι πολύ βαριές περιπτώσεις με παράλυση στα πόδια και στα χέρια και είναι κλινήρεις γι αυτό και χρειάζονται εντατικές φυσιοθεραπείες.
Όπως είναι γνωστό το κουνούπι του Δυτικού Νείλου είναι δηλητηριώδες και αυτό που επιφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό είναι κυρίως παρεγκεφαλίτιδες και εγκεφαλίτιδες καθώς το δηλητήριό του επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Οι επιπλοκές πολύ επικίνδυνες αφού δημιουργούν παράλυση σε ορισμένα σημεία του σώματος. Έτσι και τα 20 αυτά άτομα που έχουν υποστεί μερική παράλυση χρειάζονται φυσιοθεραπεία για την αποκατάσταση της υγείας τους. Και απ’ εδώ ξεκινά το πρόβλημα που έχει σχέση με τον ΕΟΠΥΥ.  
Μόνο ένας φυσιοθεραπευτής του ΕΟΠΥΥ κάνει φυσιοθεραπεία κατ’ οίκον και μόνο στην Ξάνθη
Πάρα πολλοί είναι οι ιδιώτες φυσιοθεραπευτές στην Ξάνθη όμως συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ είναι μόνο δύο και αυτοί δεν κάνουν κατ’ οίκον θεραπεία. Σύμφωνα με την έρευνά μας η μόνη φυσιοθεραπεύτρια που είναι στον ΙΚΑ (ΕΟΠΥΥ) και κάνει φυσιοθεραπείες κατ’ οίκον είναι η κα Νίκη Τσολάκη, η οποία όμως περιορίζεται μόνο μέσα στην Ξάνθη. Όπως μας είπε δεν μεταβαίνει σε χωριά επειδή δεν της καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ τα μεταφορικά και τις βενζίνες. Έτσι έχει μόνο ένα ασθενή που του κάνει κατ’ οίκον θεραπεία ο οποίος διαμένει στην Ξάνθη. Κατά συνέπεια όλοι οι υπόλοιποι που έχουν ανάγκη φυσιοθεραπείας πρέπει να καταφύγουν σε ιδιώτη για φυσιοθεραπεία κατ’ οίκον μιας και είναι δύσκολο να μετακινηθούν!  
Συνταξιούχος του ΟΓΑ μπορεί ν’ αντέξει φυσιοθεραπεία κατ’ οίκον;
Σύμφωνα με την έρευνά μας οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι από χωριά της παραλιακής ζώνης και συνταξιούχοι του ΟΓΑ. Έτσι το καίριο ερώτημα που τίθεται είναι: Πόσο μπορεί ν’ αντέξει η τσέπη του συνταξιούχου με 360 ευρώ σύνταξη ώστε να πληρώνει τις κατ’ οίκον φυσιοθεραπείες που χρεώνονται τουλάχιστον κατά 25 ευρώ και όταν μάλιστα για να μπορέσει να σηκωθεί και να κινείται με «Π» χρειάζεται κατά μέσο όρο 20 – 30 φυσιοθεραπείες;  
Γλύτωσε από την οβίδα και την έπαθε από το κουνούπι και τον ΕΟΠΥΥ!
Είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της ανεπάρκειας του ΕΟΠΥΥ να τους καλύψει με φυσιοθεραπείες κατ’ οίκον αφού δεν μπορούν να μετακινηθούν, ώστε ασθενής υπερήλικας που γλύτωσε από οβίδα που έσκασε πλάι του στην κατοχή το φέρει πολύ βαρέως που την …έπαθε από το κουνούπι του Νείλου αλλά και τον ΕΟΠΥΥ!  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…