Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Τάξη» και συμμάζεμα και στα περίπτερα

«Τάξη» και συμμάζεμα και στα περίπτερα

0
periptero_12-empros

Από τα 39 της Ξάνθης, μόνο τα 4 βρέθηκαν νομότυπα

Συναντήθηκε ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας με τους εκμισθωτές περιπτέρων. Ζητά προτάσεις για να σταματήσουν οι αυθαίρετες επεκτάσεις  

 
Το ζήτημα των αυθαίρετων επεκτάσεων των περιπτέρων σε κοινόχρηστους χώρους- πεζοδρόμια επιχειρεί να λύσει ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Γιάννης Τσεγγελίδης, με αφορμή τις διαμαρτυρίες των εκμισθωτών περιπτέρων του δήμου για τα ογκώδη πρόστιμα που έφτασαν στα χέρια τους, από βεβαιωμένες παραβάσεις.
Η Δημοτική Αστυνομία είχε προβεί σε εκτεταμένο έλεγχο στα περίπτερα τους προηγούμενους μήνες, όταν διαπίστωσε ότι από τα 39 συνολικά περίπτερα που λειτουργούν μόλις 4 είναι νομότυπα και 1-2 ήταν στο όριο, καθώς υπάρχουν διαφορές για τα τετραγωνικά. Σε όλους τους υπόλοιπους βεβαιώθηκαν παραβάσεις και τα «ραβασάκια» έφτασαν στα «χέρια» τους πριν λίγο καιρό. Καθώς τα πρόστιμα ανέρχονται σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές, λόγω της αυστηρότητας της νομοθεσίας, οι εκμισθωτές των περιπτέρων διαμαρτυρήθηκαν στο αντιδήμαρχο και γι’ αυτό επισπεύστηκε η μεταξύ τους συνάντηση, προκειμένου να δοθεί μια οριστική λύση αντιμετώπισης και περιορισμού του φαινομένου.  
Προωθείται κανονιστικό πλαίσιο για τα περίπτερα
Όπως εξηγεί ο κ. Τσεγγελίδης, το Μάρτιο είχε πραγματοποιηθεί μία πρώτη συνάντηση με τους περιπτεράδες, τους οποίους η δημοτική αρχή κάλεσε να καταθέσουν προτάσεις, ώστε να υπάρξει μία συναινετική λύση για το θέμα. «Όμως επικράτησε η παλιά λογική του τύπου, δε βαριέσαι κάτι θα γίνει και συνέχισαν με τα περίπτερα-σούπερ μάρκετ. Γι’ αυτό πραγματοποιήθηκε η νέα συνάντηση για να αντιμετωπίσουμε από κοινού το θέμα. Εμείς, με την σύμφωνη γνώμη του δημάρχου, επιδιώκουμε να ληφθεί μία κοινή απόφαση που θα είναι στα πλαίσια του νόμου και θα εφαρμόζεται από όλους, η οποία θα λάβει κανονιστική μορφή και θα εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο», εξηγεί ο κ. Τσεγγελίδης.
Ο ίδιος πάντως σημειώνει ότι στη συνάντηση, όπου παραβρέθηκαν 20 περίπου από τους 39 περιπτερούχους, έγινε μία καλοπροαίρετη συζήτηση και υποσχέθηκαν να καταθέσουν ολοκληρωμένες προτάσεις εντός της ερχόμενης εβδομάδας.
«Η λύση πρέπει να είναι συνολική, καθώς τώρα υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία και λόγω του ανοίγματος του επαγγέλματος», προσθέτει ο αντιδήμαρχος.
Σχετικά με τα ήδη επιβληθέντα πρόστιμα ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι γι’ αυτά η απόφαση είναι ειλημμένη και θα πρέπει να πληρωθούν κανονικά. «Όπως και στην περίπτωση των καφέ-μπαρ νόμιζαν ότι θα δοθεί παράταση, αλλά εμείς δεν είχαμε δείξει κάποια τέτοια πρόθεση, Ο νόμος είναι δεσμευτικός και προβλέπει ως έσχατο μέτρο και τις κατασχέσεις. Θα τηρηθεί κανονικά και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες τους. Αν και πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η δημοτική αστυνομία δεν επιβάλλει πρόστιμα, απλά βεβαιώνει τις παραβάσεις. Το τμήμα Εμπορίου ασχολείται με τις κυρώσεις», σημειώνει.
Για τη λύση που θα δοθεί συμπληρώνει επίσης: «η πρόθεσή μας είναι θετική. Αλλά δεν μπορούμε να διατηρήσουμε τα περίπτερα- σούπερ μάρκετ. Πουθενά στην Ευρώπη δε γίνεται αυτό. Και λύσεις υπάρχουν. Εμείς θα προτείνουμε τις τροχήλατες κατασκευές που «κουμπώνουν» στο περίπτερο. Είναι σημαντικό να επικρατήσει μία καλαίσθητη αντίληψη».  
Σήμερα συνεδριάζουν οι εκμισθωτές περιπτέρων
Από την πλευρά τους οι εκμισθωτές των περιπτέρων διαμαρτύρονται για τα ογκώδη πρόστιμα που ξεκινούν από 300-400 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τις 10.000 ευρώ με το τριπλάσιο που προβλέπεται και τις προσαυξήσεις.
Το σωματείο τους πραγματοποιεί σήμερα το απόγευμα Γενική Συνέλευση στην οποία θα τεθούν όλες οι απόψεις και θα διαμορφωθεί η πρόταση που θα κατατεθεί στη δημοτική αρχή και την οποία βέβαια θα επεξεργαστούν οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου. Τη συνδρομή του στη συνάντηση θα παρέχει και ο συνήγορός τους δικηγόρος Αργύρης Μαλάκης.  

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συνάντησε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ,Πρωτοσέλιδο

Ο κ. Τοψίδης συμμετείχε σε αποστολή από τη Ροδόπη, αποτελούμενη από τον μητροπολίτη Μαρωνε…