Μπαίνει «λουκέτο» μαζί με άλλα 12 Κέντρα μεταξύ τους και του Παρανεστίου Δράμας
150 παράνομοι μετανάστες μεταφέρθηκαν την Πέμπτη το βράδυ στο στρατόπεδο του Παρανεστίου. Αδειάζουν τη Σχολή Αστυνομίας Κομοτηνής
Οριστικό «λουκέτο» βάζει η κυβέρνηση, με εντολή της Τρόικας, σε 13 κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων των Ενόπλων Δυνάμεων, μεταξύ των οποίων και το Κέντρο Νεοσυλλέκτων της Σταυρούπολης. Έτσι μπαίνει τέλος και στην σεναριολογία πού αναπτύχθηκε σε τοπικό κυρίως επίπεδο αναφορικά με την αλλαγή χρήσης του σε Κέντρο Εκπαίδευσης για απόκτηση ειδικότητας (ΕΚΕ), αποδεικνύοντας ότι η αναστολή της λειτουργίας του από τον προηγούμενο χρόνο ήταν το πρώτο βήμα για να μπει οριστικό λουκέτο και προφανώς η σεναριολογία εξυπηρετούσε επικοινωνιακούς σκοπούς για την άμβλυνση των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας.
Λουκέτο στο Κέντρο Νεοσύλλεκτων Σταυρούπολης – Κέντρο Κράτησης παράνομων μεταναστών το Στρατόπεδο στο Παρανέστι Δράμας
Μαζί με το Κέντρο Νεοσυλλέκτων Σταυρούπολης «λουκέτο» μπαίνει και σ’ ένα άλλο στρατόπεδο της περιοχής μας, αυτό του Παρανεστίου Δράμας, το οποίο μάλιστα σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες μας έχει μετατραπεί σε Κέντρο Φύλαξης παρανόμων μεταναστών και ήδη από την Πέμπτη το βράδυ έχουν μεταφερθεί και έχουν εγκατασταθεί σ’ αυτό 150 λαθρομετανάστες που κρατούνταν στην Σχολή Δόκιμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής, η οποία και από τον Οκτώβριο – όπως είναι γνωστό – θα δεχτεί σπουδαστές. Αναφορικά δε με το αν την ίδια τύχη θα έχει και το Κέντρο της Σταυρούπολης – πληροφορίες μας λένε – ότι το προορίζουν γι αυτό το σκοπό όμως χρειάζονται κάποιες παρεμβάσεις στις υποδομές του. Επισήμως όμως δεν ανακοινώθηκε τίποτε ακόμη
Η ιστορία του Στρατοπέδου
Είναι γνωστό ως Στρατόπεδο «Αναλογίδη» και ιδρύθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Λειτούργησε ως Τάγμα Πεζικού και Μονάδα Προκάλυψης, επανδρώνοντας για ένα μεγάλο διάστημα τα φυλάκια των συνόρων. Κατά την περίοδο 2004 – 2005 μετατράπηκε σε Κέντρο Νεοσυλλέκτων και έτσι λειτουργεί έως σήμερα. Είχε μόνιμα στελέχη (διοικητής ,υποδιοικητής κ.λ.π.). Να σημειώσουμε ότι και κατ’αυτή την περίοδο υπήρχε έντονη φημολογία ότι θα κλείσει και τότε αντέδρασε η τοπική κοινωνία δια του τότε δημάρχου κ. Γιάννη Τσεγγελίδη. Με πολιτική παρέμβαση αποσοβήθηκε να κλείσει και έγινε η μετατροπή του σε Κέντρο Νεοσυλλέκτων.
«Ζωντάνευε» την τοπική οικονομία
Τόσο ως στρατόπεδο όσο και ως Κέντρο Νεοσυλλέκτων που δέχεται νεοσύλλεκτους ανά 4 μήνες είχε μεγάλη προσφορά στην τοπική οικονομία της Σταυρούπολης και της ευρύτερης περιοχής. Οι στρατιώτες «ζωντάνευαν» με την παρουσία τους μια κοινωνία ως επί το πλείστον ηλικιωμένων και την τοπική οικονομία «κινώντας» την τοπική αγορά(καταστήματα, ταβέρνες) τόσο οι ίδιοι όσο και οι γονείς τους κατά τις ορκωμοσίες ή τις επισκέψεις τους.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr