«Το πορτρέτο» του μεγάλου συνθέτη δίνει έμπνευση για τα επόμενα βήματα του φεστιβάλ της ΦΕΞ για το Μάνο Χατζιδάκι
Ο Ν. Κυπουργός, η Σ. Θεοδωρίδου, οι συντελεστές της ΦΕΞ με τους προσκεκλημένους μουσικούς από Ελλάδα, Βουλγαρία και Τουρκία συζήτησαν για τις προοπτικές συνεργασίας υπό τη σκέπη του φεστιβάλ
Το εγχείρημα της καλλιτεχνικής συνάντησης των Βαλκανίων με τη φιλοξενία καθηγητών μουσικής και φοιτητών από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία στη φετινή διοργάνωση του φεστιβάλ του «Μάνου Χατζιδάκι» από τη ΦΕΞ , που έκανε το πρώτο βήμα του δεύτερου κύκλου του, κρίθηκε επιτυχημένο και άκρως ενθαρρυντικό από τους συντελεστές και όσους παραβρέθηκαν, αφού ανέδειξε τη διάθεση συνεργασίας μουσικών σχολών και καλλιτεχνών με τις γειτονικές χώρες , αλλά και τις δυνατότητες της περαιτέρω εξέλιξης του φεστιβάλ που δίνει η ίδια η εμβληματική και πολύπλευρη προσωπικότητα του αξεπέραστου Μάνου Χατζιδάκι.
Η φετινή διοργάνωση χαρακτηρίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την καλλιτεχνική και παραγωγική συνεισφορά του γνωστού συνθέτη και συνεργάτη του Μάνου Νίκου Κυπουργού και την εμπνευσμένη συμμετοχή της Σόνιας Θεοδωρίδου, όχι μόνο στο καλλιτεχνικό κομμάτι, αλλά και στο δημιουργικό που σχετίζεται με τα επόμενα βήματα του φεστιβάλ. Τις προηγούμενες ημέρες στην «Ξάνθη του Μάνου» συναντήθηκαν οι συντελεστές της ΦΕΞ, ο Νίκος Κυπουργός, η Σόνια Θεοδωρίδου, ο Ahmet Hamdi Zafer μουσικός και καθηγητής του τμήματος μουσικών σπουδών του πανεπιστημίου της Αδριανούπολης, ο Δρ Vasilef, βιολιστής και πρύτανης της Μουσικής Ακαδημίας της Φιλιππούπολης, Μάρκος Σκούλιος μουσικός, υπεύθυνος του Φεστιβάλ Λόγιας Ανατολικής μουσικής και καθηγητής του τμήματος μουσικών σπουδών του ΤΕΙ Άρτας, ο Σπύρος Γκιγκόντης μουσικός επίσης και καθηγητής του τμήματος μουσικών σπουδών του Ιονίου πανεπιστημίου, φοιτητές και άλλοι καλλιτέχνες, με σκοπό να συζητήσουν το μέλλον του φεστιβάλ και τη δυνατότητα συνεργασίας και προώθησης της μουσικής των Βαλκανίων πρωταρχικά στην εκπαίδευση, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες της «γειτονιάς του Αίμου».
Νέο σπίτι για το φεστιβάλ «η Ξάνθη του Μάνου»
Το παρόν στις συζητήσεις έδωσε και ο αντιπεριφερειάρχης Φώτης Καραλίδης που δεσμεύτηκε να συμβάλει, παραχωρώντας το «σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι» στην οδό Βενιζέλου για τις ερχόμενες εκδηλώσεις του Χατζιδάκειου φεστιβάλ της ΦΕΞ.
Υπενθυμίζεται ότι η ΑΜΘ ήταν συνδιοργανωτής στη φετινή διοργάνωση.
Το «πορτρέτο» του Μ.Χ. σηματοδοτεί το δεύτερο κύκλο της διοργάνωσης
Οι συζητήσεις για την εξέλιξη του φεστιβάλ ήταν διαρκείς. Ξεκίνησαν την Παρασκευή και ανάμεσα σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, μουσικές συναντήσεις και συζητήσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή σε ένα «πρωινό με τις μουσικές του Μάνου». Ο Νίκος Κυπουργός επικεντρώθηκε στο σημείο αφετηρίας και τα συμπεράσματα. Αφενός τόνισε ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που συνδέουν την Ξάνθη με το Μάνο και δεν είναι μόνο η καταγωγή του τελευταίου. «Δεν είναι μόνο η ευρύτητα της μουσικής του που συνέδεσε την Ανατολή με τη Δύση, όπως η συνάντηση σ’ αυτόν εδώ τον τόπο, αλλά πολυπραγμοσύνη του γενικά στο έργο και τη ζωή του. Ο Μάνος Χατζιδάκις αποτέλεσε και μία πολύτιμη πολιτική και κοινωνική φωνή για την εποχή του. Δεν ήταν μόνο μουσικός και συνθέτης. Ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο και ήταν πρωτοπόρος με το 3ο πρόγραμμα. Ασχολήθηκε με τη στήριξη ορχηστρών και τα φεστιβάλ μουσικής και τραγουδιού, με έμφαση στην ενθάρρυνση των νέων. Το χαρακτηριστικό του ήταν ότι άνοιγε συνεχώς νέους δρόμους. Κι εδώ συναντά κανείς αυτή την ανοιχτοσύνη και την πολυπολιτισμικότητα. Κι αυτό πιστεύω είναι το στίγμα: να δούμε τι μας ενώνει και οι ιδιαιτερότητες του καθενός να οδηγήσουν σε εμπλουτισμό και στενότερη συνεργασία», εξήγησε ως προς το σκέλος αυτό. Αφετέρου και συνοψίζοντας μετά το τέλος των διεργασιών σημείωσε ότι τον Οκτώβριο του 2013το φεστιβάλ θα διοργανωθεί υπό τον υπότιτλο «το πορτρέτο του Μάνου» και σε αυτό τον άξονα θα αναλυθούν όλες οι πτυχές του έργου του, το ραδιόφωνο, ο κινηματογράφος, η ποίηση, το θέατρο, το τραγούδι. Ανέφερε επίσης ότι: «Ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα είναι η συνεργασία με τα μουσικά τμήματα των πανεπιστημίων που δίνει μια ακόμη σημαντική προοπτική, τόσο στο δημιουργικό τομέα ( με τη μορφή συναυλιών κ.ά δράσεων ) όσο και στο καθαρά εκπαιδευτικό μέρος (με την μορφή σεμιναρίων – έρευνας κλπ)», ενώ πρόσθεσε και την ανάγκη της ένταξης της μαθητικής κοινότητας και όχι μόνο των μουσικών σχολείων σε όλο το φάσμα του φεστιβάλ, από τη διοργάνωση ως τις τελικές εκδηλώσεις.
Νέοι φίλοι για το φεστιβάλ της ΦΕΞ
Διάθεση να στηρίξουν το φεστιβάλ και να συνεργαστούν έδειξαν και οι προσκεκλημένοι καθηγητές μουσικής από την Τουρκία και τη Βουλγαρία. Ο κ. Αχμέτ Σαμπτή Ζαφέρ υπενθύμισε ότι η μητέρα του Μάνου καταγόταν από την Αδριανούπολη, ο οποίος τόνισε ότι θα ήθελαν να παίξουν και οι ίδιοι μουσικές του Μάνου, ενώ πρότεινε και μια καλή και μεγάλη συναυλία από όλους μαζί. Και ο Δρ. Βασιλίεφ με τη σειρά του εκδήλωσε προθυμία για συνεργασία των μουσικών των Βαλκανίων υπό τη σκέπη του μεγάλου συνθέτη.
Μία μουσική βιβλιοθήκη στην Ξάνθη στήνει η Σόνια Θεοδωρίδου
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ η γνωστή σοπράνο του Βερολίνου Σόνια Θεοδωρίδου ενημέρωσε για τις προσπάθεια που ξεκίνησε με Έλληνες και φιλέλληνες καλλιτέχνες για τη συλλογή υλικού μουσικής που θα εμπλουτίσει μουσικές βιβλιοθήκες στην επαρχία. «Από αυτή την προσπάθεια δεν μπορεί να λείπει η ‘Ξάνθη του Μάνου’», είπε η Σόνια Θεοδωρίδου, γνωστοποιώντας την πρόθεσή της να δωρίσει για τα «θεμέλια» μιας μουσικής βιβλιοθήκης στην Ξάνθη εκατοντάδες έγγραφα για τη μουσική και παρτιτούρες, καθώς και μουσικά όργανα που έχουν ήδη συγκεντρωθεί από δωρεές. Η ίδια σημείωσε: «ως παιδί της επαρχίας κι εγώ πιστεύω ότι η μουσική πρέπει να μπει στα σχολεία από τις πρώτες κιόλας τάξεις. Οι μαθητές θα μπορούσαν να συνδράμουν στο φεστιβάλ. Στην προετοιμασία, τα όργανα, τους ήχους, τους μουσικούς. Να δουν το πίσω και το μπροστά πρόσωπο της τέχνης. Την ανησυχία της τέχνης και το μεγαλείο της», ενώ συζητήθηκε και ότι το υλικό αυτό θα πρέπει να στεγαστεί στο νέο πολιτιστικό κέντρο για το Μάνο.
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr