Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ξύλα μόνο για …προσάναμμα από τα δασαρχεία

Ξύλα μόνο για …προσάναμμα από τα δασαρχεία

0
xila-empros

5 χωρικά μόνο χορηγούν τα δασαρχεία στους συνταξιούχους του ΟΓΑ και τους πολύτεκνους. Το 2010 χορηγούσαν 15 χωρικά!

Με τιμή 16 ευρώ το χωρικό όταν ο τόνος στοιχίζει μέχρι 130 ευρώ. Έκοψαν τις πιστώσεις στα δασαρχεία και δεν έκοψαν ξύλα…
 
Μόνο για …προσάναμμα φτάνουν για φέτος τα καυσόξυλα που χορηγούν με προνομιακή τιμή αγοράς τα δασαρχεία Ξάνθης και Σταυρούπολης στους δικαιούχους, συνταξιούχους του ΟΓΑ, πολύτεκνους και ειδικές κατηγορίες πολιτών, στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής που ασκείται εδώ και χρόνια για δασόδιους και παραδασόδιους οικισμούς!  
Μόνο 5 χωρικά για να βγάλουν το χειμώνα…
Από τα 15 χωρικά ξύλα που χορηγούσαν τα δασαρχεία το 2009 και 2010 έφτασαν φέτος με εντολή του υπουργείου να χορηγούν μόνο 5 χωρικά που αντιστοιχούν σε 2 τόνους. Η προνομιακή τιμή ανέχεται σε 15 – 16 ευρώ το χωρικό αλλά ο δικαιούχος επιβαρύνεται με τη μεταφορά και την κοπή των ξύλων. Επισημαίνεται ότι ένας τόνος ισοδυναμεί με 2,5 χωρικά ξύλα και αν υπολογίσει κανείς ότι στο εμπόριο οι τιμές ανέρχονται από 115 έως 130 ευρώ τον τόνο, ανώτερη τιμή, όπως έχει καθοριστεί πρόσφατα από τα μέλη του σωματείου ξυλεμπόρων και προμηθευτών ξυλείας Ξάνθης, τότε η εξοικονόμηση χρημάτων για τις κατηγορίες των δικαιούχων ανέρχεται περίπου σε 230 ευρώ για τα 5 χωρικά Ποσό διόλου ευκαταφρόνητο στις εποχές που ζούμε και όταν το μέλημα και το άγχος όλων μετά την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης, είναι η θέρμανση, ιδιαίτερα δε σε ορεινές περιοχές όπου ο χειμώνας διαρκεί μέχρι τον Απρίλιο.  
Τους έκοψαν τις πιστώσεις και δεν έκοψαν ξύλα…
Ουρές κάνουν στο ΚΕΠ Σταυρούπολης οι συνταξιούχοι και πλήθος είναι οι διαμαρτυρίες που ακούν οι υπάλληλοι του ΚΕΠ που τους εξυπηρετούν με τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά, για την περικοπή στα χωρικά στα οποία είχαν βασίσει τις ελπίδες τους ότι τουλάχιστον για ένα μεγάλο μέρος του χειμώνα θα είχαν θέρμανση με λιγότερο κόστος. Αυτό δε που ισχυρίζονται είναι ότι το Δασαρχείο έχει κομμένα ξύλα και δεν τα χορηγεί. «Αυτό είναι λάθος», αντικρούει ο δασάρχης κ. Μαραγκός: «Φέτος έχουμε εντολή από το υπουργείο να χορηγήσουμε μόνο 5 χωρικά στους δικαιούχους και αυτό γιατί έχουμε μείωση στις πιστώσεις και δεν κόψαμε ξύλα ».
Σ’ ότι αφορά τον αριθμό των δικαιούχων ενδεικτικό είναι ότι πέρσι που τα δασαρχεία χορηγούσαν 8 χωρικά, το Δασαρχείο Ξάνθης έκοψε 1.400 τιμολόγια και το Δασαρχείο Σταυρούπολης 400 τιμολόγια.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…