Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η Ξάνθη διαθέτει πλέον το δικό της κοινωνικό φαρμακείο και ιατρείο

Η Ξάνθη διαθέτει πλέον το δικό της κοινωνικό φαρμακείο και ιατρείο

0
koinoniko_10_2012-empros

Στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία για τους συνανθρώπους μας…

Τα εγκαίνια τελέστηκαν από το Μητροπολίτη. Προθυμία συνεισφοράς από ιατρούς, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές και πολίτες. Μια σπουδαία υπηρεσία για όλους τους ανασφάλιστους ξανθιώτες    

Από τη χθεσινή ημέρα η Ξάνθη διαθέτει πλέον το δικό της κοινωνικό φαρμακείο και ιατρείο στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία για τον τόπο μας, χάρη σε μία δυναμική και στοργική πρωτοβουλία από τη Μητρόπολη Ξάνθης, που βρήκε συμπαραστάτες στους ιατρικό, φαρμακευτικό και νοσηλευτικό κόσμο της Ξάνθης, αλλά και από πολίτες που ήδη εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να συμβάλουν εθελοντικά στο σημαντικό αυτό κοινωνικό έργο.  
Εγκαίνια σ’ ένα κατάμεστο κοινωνικό ιατρείο-φαρμακείο
Τα εγκαίνια του κοινωνικού ιατρείου και φαρμακείου της Μητρόπολης Ξάνθης τελέστηκαν το απόγευμα της Δευτέρας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονος, στο χώρο που στεγάζει τη νέα κοινωνική δομή, στην πλατεία Μητροπόλεως απέναντι από το Μητροπολιτικό Μέγαρο, εκεί όπου λειτουργούσε το «Τραπέζι της Αγάπης», πριν μεταφερθεί στο κτίριο της εξωτερικής ιεραποστολής.
Παρόντες ήταν ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Τάσος Καραδέδος, η πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Δέσποινα Κάλφα, ο αντ’ αυτού αντιδήμαρχος Ξάνθης Δημήτρης Μπένης, ο δήμαρχος Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης, ο αν’ αυτού αντιδήμαρχος Τοπείρου Κώστας Δαλάτσης, ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Χαϊτίδης, ο αστυνομικός διευθυντής Γιώργος Γκοδοσίδης, ο πρόεδρος του Γηροκομείου Γιάννης Παπαχρόνης και μέλη του ΔΣ, η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Χαρίκλεια Μαργαριτοπούλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θανάσης Ξυνίδης και Σπύρος Μαζαράκης, ο πρόεδρος του συλλόγου ΑμΕΑ Κώστας Αμοιρίδης, ο πολιτευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Φίλιππος Τσαλίδης, ιατροί, φαρμακοποιοί και πολίτες που συνέδραμαν στις εργασίες για τη λειτουργία του χώρου.  
Μητροπολίτης Ξάνθης: «Υπηρεσίες για όλους. Η Εκκλησία δεν κάνει διακρίσεις»
Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων μίλησε για μία σημαντική δομή που ιδρύεται στην πόλη μας σε μία δύσκολη χρονική περίοδο που περνάει ο λαός, για να καλύψει ανάγκες της υγείας των ανασφάλιστων συμπολιτών μας . Τόνισε ότι οι υπηρεσίες θα παρέχονται χωρίς καμία διάκριση, σε χριστιανούς και μουσουλμάνους. «Είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε από την ιερά μητρόπολη, αλλά με την ευαισθησία που διακρίνει τους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς και τους νοσηλευτές της περιοχής μας, οι οποίοι πολύ πρόθυμα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της τοπικής εκκλησίας να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους», σημείωσε ο Μητροπολίτης, ευχαριστώντας όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτού του κοινωνικού έργου, αλλά και όσους θα συμβάλουν στη λειτουργία και ενίσχυσή του.
Ομοίως και η πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Ξάνθης κ. Κάλφα δήλωσε ότι: «Πρόθυμα οι φαρμακοποιοί της Ξάνθης δέχθηκαν να βοηθήσουν στην εκπλήρωση του σκοπού του φαρμακείου και θα προσφέρουμε υπηρεσίες μας ώστε και ο τελευταίος συμπολίτης μας να μη στερηθεί αυτό το πολύτιμο αγαθό, δηλαδή το φάρμακο». Διευκρίνισε ότι με βάση τον κανονισμό λειτουργίας δε μετέχουν οι σύλλογοι, αλλά τα μέλη και ευχήθηκε να συνδράμουν όσο το δυνατό περισσότεροι, αν και τόνισε ότι όλοι έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα για συμμετοχή.  
Έκκληση στους πολίτες για τη συγκέντρωση των φαρμάκων
Ο χώρος του κοινωνικού φαρμακείου και ιατρείου της Μητρόπολης ήταν ήδη πανέτοιμος το απόγευμα των εγκαινίων. Στο χώρο του ιατρείου υπάρχουν όλες οι απαραίτητες υποδομές, ενώ και στο κοινωνικό φαρμακείο, τα φάρμακα που άρχισαν να συλλέγονται έχουν τοποθετηθεί στα ράφια. Μάλιστα, λίγο μετά το πέρας της τελετής ο Γιάννης Κουρπαλίδης από την Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ξάνθης έφερε άλλη μία κούτα με φάρμακα που είχαν συγκεντρωθεί από τα μέλη. Ο Μητροπολίτης μάλιστα σημείωσε ότι ήδη από το πρωί της Δευτέρας πολίτες τηλεφωνούσαν για να ρωτήσουν πώς μπορούν να συνδράμουν στην προσπάθεια, χρηματικά ή με φάρμακα.
Όπως ανακοινώθηκε από τη Μητρόπολη, η δομή θα λειτουργεί για τρεις ημέρες πιλοτικά για τις τρεις πρώτες εβδομάδες, από τις 3 μμ έως τις 5,μμ και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλες τις εργάσιμες ημέρες. Το πρόγραμμα με τις ειδικότητες θα ανακοινώνεται εβδομαδιαία. Ιδιαίτερη ήταν η ικανοποίηση του Μητροπολίτη εξαιτίας της συμμετοχής και παιδιάτρων, πράγμα που θα δώσει τη δυνατότητα περίθαλψης και σε παιδιά ανασφάλιστων οικογενειών.
Από όλους τους συμμετέχοντες έγινε έκκληση προς τους πολίτες να συγκεντρώσουν ό,τι φάρμακα έχουν και να τα δώσουν είτε στο κοινωνικό φαρμακείο, είτε στα φαρμακεία που θα καθοριστούν για τη συλλογή.  

Δηλώσεις στήριξης από αυτοδιοίκηση και φορείς- Κάλεσμα για την ημέρα συγκέντρωσης φαρμάκων  


Δημήτρης Μπένης για το δήμο Ξάνθης: Σε μια δύσκολη εποχή όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα, ως χώρα και ως κοινωνία, όπου η φτώχεια έχει έρθει στο προσκήνιο και πολλοί συμπολίτες μας υποφέρουν, το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης έρχεται να χαρίσει χαμόγελο και ελπίδα στους άπορους πολίτες μας.
Κινούμενη από μια ισχυρή πρωτοβουλία αλληλεγγύης η Ιερά Μητρόπολη, είναι άξια συγχαρητηρίων για ακόμη μια φορά, αφού με την προσπάθεια της αυτή συμβάλει στο να κρατηθεί όρθια και ενωμένη η κοινωνία μας και να προχωρήσει προς ένα καλύτερο μέλλον.
Ευχή όλων μας είναι το Κοινωνικό Ιατρείο- Φαρμακείο να επιτελέσει το σκοπό του γιατρεύοντας και απαλύνοντας τον πόνο όσων το έχουν ανάγκη.
Αξίζουν συγχαρητήρια και όλοι όσοι στηρίζουν την προσπάθεια αυτή, μεταξύ αυτών ο Sky και το 3ο Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα Ξάνθης.
Ο Δήμος Ξάνθης στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων, ως φορέας, στέκεται αλληλέγγυος στην εν λόγω προσπάθεια.  
Δήμος Τοπείρου: Ο Δήμος Τοπείρου στηρίζει την προσπάθεια του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΙ» και του «3ου Ραδιοφωνικού Προγράμματος Ξάνθης» και παροτρύνει τους δημότες του να συμμετάσχουν ενεργά, βοηθώντας τους άνεργους και ανασφάλιστους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, συγκεντρώνοντας και παραδίδοντας φάρμακα στο Κοινωνικό Φαρμακείο της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου. Η συγκέντρωση των φαρμάκων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Οκτωβρίου στην Πλατεία Μητροπόλεως (παλιά πόλη) Ξάνθης από τις 9 πμ.  
ΔΕΥΑΞ: Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ξάνθης συμμετέχει και στηρίζει την προσπάθεια, που γίνεται μέσα από την συνεργασία ΣΚΑΙ και Τρίτου Ραδιοφωνικού Προγράμματος Ξάνθης, για την συγκέντρωση φαρμακευτικού υλικού. Το υλικό αυτό θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες του Κοινωνικού Ιατρείου της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης.
Παρακαλούμε το προσωπικό της Επιχείρησης, όπως και το σύνολο των συνδημοτών μας να ανταποκριθούν στην πρωτοβουλία αυτή.  
ΟΕΒΕ: Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων Ν. Ξάνθης καλεί τα μέλη της να συνδράμουν την πολύ σημαντική προσπάθεια της Μητρόπολης Ξάνθης & Περιθεωρείου να λειτουργήσει Κοινωνικό Ιατρείο για τους ανασφάλιστους Ξανθιώτες συμπολίτες μας.
Ενίσχυση του Κοινωνικού Ιατρείου της Μητρόπολής μας θα γίνει και στο πλαίσιο της δράσης «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ» την οποία επικοινωνεί πανελλαδικά ο ραδιοφωνικός-τηλεοπτικός σταθμός του SKAΪ.
Έτσι, παρακαλούμε όπως ενημερώσετε τα μέλη και μη μέλη των σωματείων, τους επαγγελματίες κάθε κλάδου, προκειμένου να ανταποκριθούν, στο μέτρο του δυνατού για τον καθένα, στο κάλεσμα της Μητρόπολης να βοηθήσουμε στη λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου, προσφέροντας φάρμακα και υγειονομικό υλικό.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…