Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Απελευθέρωση σπάνιου είδους Κουκουβάγιας στο Εθνικό Πάρκο ΑΜΘ

Απελευθέρωση σπάνιου είδους Κουκουβάγιας στο Εθνικό Πάρκο ΑΜΘ

0
valtoboufos_1-empros

Ένα από τα πιο σπάνια είδη Κουκουβάγιας, ένα νεαρό θηλυκό Βαλτόμπουφο (Asio flammeus), είχαν την τύχη να απελευθερώσουν το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, σε συνεργασία με τον κ. Άρη Χρηστίδη, συνεργάτη του σωματείου Δράση για την Άγρια Ζωή, την 25η Οκτωβρίου 2012 στην περιοχή του Αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος», στην Χρυσούπολη Καβάλας.
Ο νεαρός Βαλτόμπουφος περνώντας πάνω από την πόλη της Καβάλας, πριν από μερικές μέρες, κατά την μετανάστευσή του προς την περιοχή διαχείμασής του, δέχθηκε επίθεση από Καρακάξες και Κουρούνες και υποχρεώθηκε σε αναγκαστική προσγείωση. Ευτυχώς βρέθηκε από έναν ευαισθητοποιημένο κάτοικο της πόλης της Καβάλας και ειδοποιήθηκε αμέσως ο κ. Αρης Χρηστίδης για να του παράσχει τις πρώτες βοήθειες. Ο νεαρός Βαλτόμπουφος ήταν ελαφρώς αδύνατος, στρεσαρισμένος και με διάσειση. Έπειτα από μερικές μέρες νοσηλείας, ήταν πλέον σε θέση να απελευθερωθεί στο φυσικό του περιβάλλον.
Η απελευθέρωση έλαβε χώρα μπροστά στον βιολογικό καθαρισμό του αεροδρομίου δίπλα στη λιμνοθάλασσα Ερατεινού, στις 11:00 και συμμετείχε το προσωπικό του Κέντρου Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου, του Φορέα διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας. Πριν το πουλί απελευθερωθεί, δακτυλιώθηκε από τον Δρ. Σάββα Καζαντζίδη ερευνητή του ΕΛΓΟ (Ίδρυμα Δασικών Ερευνών) και μέλος του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης, με την ελπίδα κάποτε να μας δώσει πληροφορίες για τις μετακινήσεις του.
Ο Βαλτόμπουφος είναι μια μεσαίου μεγέθους κουκουβάγια που δραστηριοποιείται τόσο την νύχτα όσο και την ημέρα. Περνά κατά τις μετακινήσεις του από και προς τις περιοχές διαχείμασης. Όπως το λέει και το όνομά του, ο βιότοπός του είναι οι βάλτοι και οι περιοχές γύρω από τις λιμνοθάλασσες. Φωλιάζει στο έδαφος σε βορειότερες περιοχές. Ένας μικρός πληθυσμός ξεχειμωνιάζει κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα, σε αλμυρόβαλτους και λίμνες. Συχνά 2-3 αλλά και μέχρι και 40 πουλιά έχουν καταγραφεί να κουρνιάζουν μαζί στο ίδιο μέρος (Αξιός ποταμός) . Τρέφεται με μικρά θηλαστικά κυρίως τρωκτικά και με πουλιά.
Στην Ελλάδα έχει καταγραφεί φώλιασμα μια φορά στον Έβρο (1971) και μια στο Νέστο (2000) στην περιοχή του αεροδρομίου, ενώ άλλες δυο φορές υπήρξε υποψία φωλιάσματος στην Ισμαρίδα και την Κάρλα (1962). Είναι λοιπόν μια σπάνια και ακριβοθώρητη κουκουβάγια!

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…