Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ανησυχία και ξεσηκωμός στους βενζινοπώλες για το πετρέλαιο θέρμανσης

Ανησυχία και ξεσηκωμός στους βενζινοπώλες για το πετρέλαιο θέρμανσης

0
petrelaio_thermansis_-empros

Το σωματείο ιδιοκτητών πρατηρίων καυσίμων της Ξάνθης συναντά σήμερα το Φώτη Καραλίδη

Υπογραμμίζουν ότι η εξομοίωση δε θα φέρει έσοδα. Απορρίπτουν εμπάργκο στο πετρέλαιο θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου    

Αναταραχή και αγωνία υπάρχει στον κλάδο των βενζινοπωλών, αφού ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την εξομοίωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης στις 15 Οκτωβρίου. Σήμερα στην Αθήνα συναντάται η ομοσπονδία των βενζινοπωλών με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη (η συνάντηση αναβλήθηκε για μία ημέρα λόγω της επίσκεψης Μέρκελ), προκειμένου να συζητηθούν όλα τα «καυτά» θέματα και οι ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων να προσπαθήσουν να πείσουν την ηγεσία του υπουργείου ότι η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης θα έχει βαρύτατες κοινωνικές συνέπειες, ενώ κάτω από τις συνθήκες κρίσης που εφαρμόζεται, θα εντείνει το λαθρεμπόριο και θα μειώσει τα κρατικά έσοδα.  
Τον γενικό αυτό προβληματισμό συμμερίζονται και οι βενζινοπώλες της Ξάνθης, οι οποίοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την αγωνία και τις ερωτήσεις των πολιτών για το τι πρόκειται να γίνει. Εξαιτίας αυτής της πραγματικότητας, τον αντιπεριφερειάρχη Φώτη Καραλίδη συναντούν σήμερα στο γραφείο του τα μέλη του ΔΣ του σωματείου βενζινοπωλών Ξάνθης (και αυτή η συνάντηση αναβλήθηκε για μία μέρα λόγω απουσίας του αντιπεριφερειάρχη στην Κομοτηνή), όπου θα του παραθέσουν στοιχεία και στατιστικά για τις εκτιμώμενες συνέπειες, προκειμένου και η αυτοδιοίκηση να ασκήσει πιέσεις προς την ηγεσία του υπουργείου και να σταθεί αρωγός εναντίον του νέου κοινωνικού προβλήματος που ετοιμάζεται να γεννηθεί. Συμπληρωματικά και οι ίδιοι οι ΟΤΑ θα επιβαρυνθούν λόγω των αναγκών που θα δημιουργηθούν για τη θέρμανση σχολείων, ιδρυμάτων και δημοσίων κτιρίων.
«Δεν είναι ότι το λέμε εμείς, έγκριτοι οικονομολόγοι, ανεξάρτητοι, αναφέρουν ότι η αύξηση του ειδικού φόρου δε θα φέρει έσοδα. Αντίθετα, θα πέσουν στην παγίδα και θα ενισχύσουν το λαθρεμπόριο», σημειώνει ο πρόεδρος του σωματείου της Ξάνθης Γιάννης Σιούτας. Ακόμη, επαναλαμβάνει την θέση των βενζινοπωλών ότι είναι υπέρ της εξίσωσης, αλλά προς τα κάτω, με απαραίτητη μέριμνα και για το ναυτιλιακό πετρέλαιο -που έχει «αφεθεί στη μοίρα του- για να περιοριστεί το λαθρεμπόριο.  
Πάντως, σε αντίθεση με τους βενζινοπώλες της Καβάλας που απειλούν ακόμη και με «εμπάργκο» στη διανομή πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου, ο κ. Σιούτας ξεκαθαρίζει ότι αυτή η λογική δεν ακολουθείται από τα πρατήρια της Ξάνθης. «Δεν είναι λύση η απεργία, δε μπορούμε να σαμποτάρουμε το συνάνθρωπό μας. Πρέπει να βρούμε λύση για να ξεχειμωνιάσει ο κόσμος. Κάθε μέρα αιμορραγούμε και στέλνουμε τα λεφτά μας στις γειτονικές χώρες», τονίζει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι ήδη ο κόσμος ενδιαφέρεται και ρωτάει για τις τιμές που θα διαμορφωθούν, αλλά λίγοι είναι αποφασισμένοι να «φουλάρουν» τους καυστήρες.
Πολλοί είναι αυτοί, ιδίως σε μονοκατοικίες ή με αυτόνομους λέβητες, που φρόντισαν να γεμίσουν τις δεξαμενές από πέρυσι, ώστε να εξασφαλίζουν θέρμανση για τους πρώτους μήνες, ωστόσο αρκετές πολυκατοικίες, σίγουρα περισσότερες από την προηγούμενη χρονιά, αναμένεται να μείνουν «στον πάγο». Γι’ αυτό άλλωστε και πολλά νοικοκυριά αναζητούν κάθε είδους πηγή θέρμανσης, ασφαλή ή μη, εύχρηστη ή και της ταλαιπωρίας, προκειμένου να εξασφαλίσουν την πιο οικονομική δυνατή λύση.
Τέλος, αναφορικά με το επίδομα θέρμανσης και τα κριτήρια που τέθηκαν για τους δικαιούχους, ο κ. Σιούτας κάνει λόγο για «τέχνασμα» και εξηγεί: «ουσιαστικά επίδομα δεν υπάρχει. Οι δικαιούχοι είναι ελάχιστοι και βρίσκονται σε τόσο δεινή οικονομική θέση που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τους πόρους για να αγοράσουν το πετρέλαιο και να περιμένουν αργότερα να πληρωθούν».  

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Μάρτιο

Πού καταγράφηκαν μειώσεις και αυξήσεις Με ρυθμό 0,28% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στα προϊόντα …