Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Της μείωσαν χρέος 6 ετών για το νερό

Της μείωσαν χρέος 6 ετών για το νερό

0
dimarxio_vistonidos2-empros

«Ψυχοπονιάρης ο δήμος Αβδήρων που ακούει τα «εξ’ αμάξης» από τους δημότες του για τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑ

15 δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης αποδέχτηκαν τη μείωση του χρέους δημότισσας στα 1.500 ευρώ από 3.200 που χρωστούσε

Προβλήματα με θέματα διευθέτησης των…λογαριασμών τους με τους δημότες κυρίως στο θέμα κατανάλωσης του νερού αντιμετωπίζει ο δήμος Αβδήρων. Πλήθος παραπόνων δίνεται δέκτης η δημοτική αρχή από κατοίκους των Αβδήρων και της Μάνδρας και του Σελέρου κυρίως κτηνοτρόφοι, οι οποίοι …ασυνήθιστοι γαρ,   να πληρώνουν και το ειδικό τέλος κατανάλωσης του 80% (+23% ΦΠΑ) καθότι στον παλιό δήμο Αβδήρων δεν είχε ΔΕΥΑ και τα πλήρωναν στο δήμο, βλέπουν πολύ φουσκωμένους τους λογαριασμούς τους και εκεί που πλήρωναν 50 ευρώ για την κατανάλωση νερού πληρώνουν τώρα 120 ευρώ για την ίδια κατανάλωση.  
Στην κόψη του ξυραφιού η δημοτική αρχή
Και μπορεί μεν αυτό βέβαια να είναι αναπόφευκτο γιατί το ειδικό τέλος έχει επιβληθεί δια νόμου όμως διαμαρτύρονται και για το γεγονός ότι μετά την καταμέτρηση που επιχείρησε ο δήμος ώστε να επιβάλλει δημοτικά τέλη με βάση τα τετραγωνικά και να αρθούν αδικίες χρόνων, καθώς πολλοί είναι αυτοί που πληρώνουν μεγαλύτερα χαράτσια για ακίνητα τα οποία είχαν δηλώσει με λιγότερα τετραγωνικά ή και ..δεν είχαν δηλώσει καθόλου. Έτσι η δημοτική αρχή βρίσκεται σε μια διαδικασία εξορθολογισμού των θεμάτων αυτών απ’ την άλλη όμως πλευρά δείχνει και ελαστικότητα ιδιαίτερα τέτοιες εποχές.  
Της μείωσαν το χρέος για το νερό
Και ως τέτοιο παράδειγμα μπορεί να εκληφθεί και η απόφαση για διαγραφή μέρους του χρέους σε νερό δημότισσας του δήμου Αβδήρων στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο (τέλος Σεπτεμβρίου) που όμως δίχασε τους δημοτικούς συμβούλους και της αντιπολίτευσης και της συμπολίτευσης οι οποίοι ψήφισαν κατά συνείδηση και όχι παραταξιακά. Όμως μ’ αυτή την απόφαση ο δήμος μπορεί να έδειξε το ανθρώπινό του πρόσωπο αλλά αυτό από την άλλη πλευρά μπορεί ν’ ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και για άλλους που έχουν χρέη…
Συγκεκριμένα σ’ ότι αφορά αυτή την περίπτωση πρόκειται για μια δημότισσα η οποία έχει εξοχική κατοικία στον παραλιακό οικισμό των Αβδήρων και διαμένει 2 – 3 μήνες το καλοκαίρι. Ο λογαριασμός του νερού ήταν απλήρωτος από το 2006 και έφτασε μαζί με τους τόκους 3.200 ευρώ. Η ίδια που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και πήρε το λόγο ισχυρίστηκε ότι ο λογαριασμός πήγαινε σε λάθος διεύθυνση και ότι το σπίτι ήταν του συζύγου της με τον οποίο όμως έχει χωρίσει. Είπε δε ότι δεν μπορεί να πληρώσει αυτό το ποσό και ζήτησε να πληρώσει 1.500 ευρώ, διαφορετικά δεν μπορεί καθόλου. Η κυρία έβαλε και πολύ μελόδραμα (όπως μας μεταφέρουν δημοτικοί σύμβουλοι παρόντες στη συνεδρίαση) χωρίς να εξηγήσει όμως επαρκώς γιατί επί 6 χρόνια δεν ενδιαφέρθηκε να πληρώσει το νερό όπως και πως εξηγείται τόσο μεγάλη κατανάλωση. Είπε μόνο ότι πότιζε ελαιόδεντρα και όχι γκαζόν! Επίσης ερωτηματικό παραμένει γιατί δεν έγινε διακοπή νερού επί 6 χρόνια! Πάντως παρ’ όλα αυτά φαίνεται να έπεισε τους πιο πολλούς συμβούλους αφού πέρασε κατά πλειοψηφία ενώ 8 σύμβουλοι από την συμπολίτευση αλλά και την αντιπολίτευση δεν το ψήφισαν μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αβδήρων κ. Σίσκος, ο οποίος μάλιστα λέγεται ότι αποχώρησε οργισμένος από τη συνεδρίαση.  
Τάδε έφη Τσολακίδης
Κληθείς από το «Ε» να σχολιάσει το θέμα ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Βασίλης Τσολακίδης είπε: «Κατανοούμε ότι οι εποχές είναι δύσκολες και ο κόσμος περνάει πολύ δύσκολα. Ο δήμος μας έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο, είναι κοντά στον δημότη και αφουγκράζεται τα προβλήματά του. Οι σύμβουλοι ψήφισαν όχι παραταξιακά αλλά κατά συνείδηση. Δεν μπορούμε να εξαντλούμε όλη μας την αυστηρότητα στους δημότες ακόμη και αν φταίνε χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι κάνουμε διαχωρισμούς και αδικίες. Απλά προσπαθούμε να εξορθολογήσουμε και ισορροπήσουμε τα πράγματα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…