Κράτησε μέχρι την Παρασκευή. Δεν παρουσιάστηκε πρόβλημα υγείας
Διαμαρτύρονταν για την παράταση της κράτησής τους
Απεργία πείνας ξεκίνησαν 45 μετανάστες του κέντρου κράτησης μεταναστών της Ξάνθης την προηγούμενη Δευτέρα, διαμαρτυρόμενοι για την παράταση της κράτησής του. Από την Τετάρτη και μετά 35 μόνο συνέχισαν την απεργία, ενώ τέλος δόθηκε την Παρασκευή όταν οι μετανάστες δέχθηκαν το συσσίτιο, όταν έλαβαν ενημέρωση και τη δέσμευση από τις αστυνομικές αρχές ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η κράτησή τους.
Συνεχής παρακολούθηση από τους γιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ
Οι μετανάστες, σύμφωνα με τη νομοθεσία, φιλοξενούνται στα Κέντρα Κράτησης μέχρι την απέλασή τους, αλλά το χρονικό διάστημα ορίζεται αρχικά σε 3μηνο με δυνατότητα παράτασης άλλους τρεις μήνες. Ωστόσο, κάποιοι αναγκάζονται να παραμείνουν και παραπάνω, γιατί δεν μπορεί να εξακριβωθεί η ακριβής ημερομηνία σύλληψής τους και όταν αυτό συμβαίνει, δημιουργούνται οι εντάσεις και διαμαρτυρίες, όπως αυτή που προέκυψε στην Ξάνθη.
Οι μετανάστες που ξεκίνησαν την απεργία πείνας δεν εξέφρασαν κανένα παράπονο για τις συνθήκες κράτησης, ενώ βρισκόταν συνεχώς υπό τη φροντίδα των γιατρών του ΚΕΕΛΠΝΟ που βρίσκονται στο Κέντρο. Ωστόσο, κανένα πρόβλημα υγείας δεν προέκυψε, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της αστυνομίας, μέχρι και τη λήξη της απεργίας πείνας για τους 35 μετανάστες.
Ο αστυνομικός διευθυντής Ξάνθης κ. Γιώργος Γκοδοσίδης, εξήγησε ότι για τους περισσότερους, τι αίτημα είναι να μπορέσουν να γυρίσουν πίσω. Όμως όσο δεν μπορεί να γίνει η απέλαση, παραμένουν στα κέντρα φύλαξης.
Ανακοίνωση από την κίνηση «ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό»
Ανακοίνωση για την είδηση της απεργίας πείνας εξέδωσε η κίνηση «ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή Ξάνθης», η οποία αναφέρει: «τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που φτιάχνει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ είναι κολαστήρια ψυχών και η κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των μεταναστών δεν εκπλήσσει κανένα. Είναι συμπλήρωμα των ρατσιστικών πογκρόμ που οργανώνει η ΕΛΑΣ του Δένδια με τις διαβόητες επιχειρήσεις σκούπα και οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής στις γειτονιές με τις επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου σε μετανάστες, σε καταστήματα, σε λαϊκές αγορές».
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr