Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Έως και 1000 τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα ανάμεσά μας

Έως και 1000 τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα ανάμεσά μας

0
amaxia_brokoumi2-empros

Νέα σύμβαση υπογράφει προσεχώς ο δήμος με τον ανάδοχο για την απόσυρση

Για μήνες μένουν σε πεζοδρόμια και δρόμους, κάποιες φορές χωρίς πινακίδες, βρώμικα, με σπασμένα τζάμια και σκασμένα λάστιχα 

Αυτοκίνητα παρατημένα σε γειτονιές, κεντρικούς δρόμους, παράδρομους και αλάνες, κάποιες φορές χωρίς πινακίδες, με σπασμένα τζάμια, σκασμένα λάστιχα, ξεχαρβαλωμένους καθρέφτες μένουν για μήνες σε σημεία της πόλης αποτελώντας εστία κινδύνου, ακόμη και μόλυνσης. Επιπλέον, είναι μια ακαλαίσθητη εικόνα και δημιουργούν προβλήματα στην κυκλοφορία των υπόλοιπων οχημάτων, αφού περιορίζουν τους χώρους διέλευσης και στάθμευσης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της δημοτικής αστυνομίας του δήμου Ξάνθης, ο αριθμός τους μπορεί να φτάνει έως και τα 1.000. Άρα, μιλάμε για αρκετές εκατοντάδες οχήματα «καθηλωμένα», στα οποία προστίθενται συνεχώς και άλλα αυτοκίνητα που δεν κυκλοφορούν, αφού οι πινακίδες παραδίδονται ή οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να πληρώσουν το κόστος για την επισκευή κάποιας βλάβης.  
Προθεσμία για την απομάκρυνση από τη δημοτική αστυνομία
Αρμοδιότητα για να απομακρύνει τα οχήματα αυτά έχει η δημοτική αστυνομία. Αυτή, είτε με βάση ό,τι υποπίπτει στην αντίληψή της είτε μετά από καταγγελίες, αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει κάθε περίπτωση. Όταν είναι δυνατό να ταυτοποιηθεί ο ιδιοκτήτης από τα στοιχεία της πινακίδας, του ζητούν να απομακρύνει το όχημα, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας. Όταν δεν μπορεί να βρεθεί ο κάτοχος, αφού οι πινακίδες έχουν απομακρυνθεί, τοποθετείται σημείωμα στο αυτοκίνητο και αν ο ενδιαφερόμενος δεν παρουσιαστεί στα γραφεία της υπηρεσίας μέσα σε 2 μήνες, δίνεται εντολή στο συμβεβλημένο εργολάβο να αποσύρει το όχημα με γερανό. Τότε, γίνεται απόθεση του αυτοκινήτου σε ορισμένο χώρο του αναδόχου, όπου και φυλάσσεται για ένα μήνα και αν δεν αναζητηθεί από τον ενδιαφερόμενο, αυτό μπορεί να καταστραφεί. Αν παρουσιαστεί εντός της προθεσμίας μπορεί να το πάρει πίσω, καταβάλλοντας 50 ευρώ, πόσο που αποτελεί το κόστος της μεταφοράς του στον προσδιορισμένο χώρο του αναδόχου.
Η τροχαία, σε αυτή τη διαδικασία δεν έχει αρμοδιότητα, παρά μόνο μπορεί να ενημερώνει τη δημοτική αστυνομία εάν δεχθεί καταγγελίες.  
Υπογράφεται η νέα σύμβαση και… βγαίνουν στο σεργιάνι
Όπως μας πληροφορεί ο αντιδήμαρχος δημοτικής αστυνομίας Γιάννης Τσεγγελίδης η διαδικασία αυτή έχει «παγώσει» για κάποιο διάστημα, επειδή έληξε η σύμβαση με τον ανάδοχο. Ωστόσο, σύντομα θα επανεκκινηθεί, αφού συνάπτεται νέα σύμβαση με τον εργολάβο κι έτσι θα δοθεί η δυνατότητα στην υπηρεσία να προχωρήσει σε νέες αποσύρσεις. «Τα αυτοκίνητα που βρίσκονται σε αυτό το καθεστώς εκτιμάται ότι είναι ίσως και 1000. Ωστόσο, δεν έχει εξακριβωθεί πόσα είναι εγκαταλελειμμένα και ποια εναποτίθενται πρόσκαιρα σε κάποια σημεία», σημειώνει ο κ. Τσεγγελίδης, προσθέτοντας: «με την υπογραφή της νέας σύμβασης θα ξαναβγούμε στο σεργιάνι, μπορεί να είμαστε επιφορτισμένοι με πολλές αρμοδιότητες, όμως ο νόμος θα πρέπει να τηρηθεί».
Να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη αρμοδιότητα μεταφέρθηκε από την αντιδημαρχία καθαριότητας στην αντιδημαρχία δημοτικής αστυνομίας από τις αρχές του 2012.  

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Σύλλογος Μονογονεϊκών Οικογενειών – ΣΤΗΡΙΖΩ ξεκινά τη συλλογή τροφίμων για τα Χριστούγεννα

Η δράση αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση των οικογενειών που χρειάζονται βοήθεια κατά τη διάρκ…