Με πρωτοβουλία του Λυκείου Ελληνίδων και την καλλιτεχνική διεύθυνση του βιολιστή Κυριάκου Γκουβέντα
Σε εργαστηριακά σεμινάρια για τη διαμόρφωση μιας οργανωμένης ορχήστρας με επαγγελματική συνείδηση και τεχνογνωσία, καλούνται οι νέοι μουσικοί της Ξάνθης και της ΑΜΘ
Σε μία νέα δραστηριότητα προχωρά το Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης, με πίστη στην αδιάλειπτη συνέχιση της παράδοσης και της μετάγγισης των πολιτιστικών πτυχών της στις νέες γενιές. Φέτος ανέλαβε την πρωτοβουλία να συστήσει την πρώτη παραδοσιακή ορχήστρα της Ξάνθης, η οποία αφενός θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Λυκείου συνοδεύοντας το χορευτικό τμήμα και τη χορωδία και αφετέρου θα αποτελεί μια καλά οργανωμένη ορχήστρα με επαγγελματική συνείδηση και τεχνογνωσία, απαρτιζόμενη από νέου ταλαντούχους μουσικούς, για όλη την Ξάνθη, την Περιφέρεια και πανελλαδικά.
Η βαρύτητα που δίνει στο εγχείρημα το Λύκειο των Ελληνίδων φαίνεται από την επίτευξη της συνεργασίας με τον καταξιωμένο βιολιστή Κυριάκο Γκουβέντα, ο οποίος θα αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ορχήστρας.
Ανοίγεται στο χώρο των παραδοσιακών μουσικών οργάνων το ΛτΕ
«Πέρα από τις άλλες εκφάνσεις της παράδοσης, όπως ο χορός, η φορεσιά, το κόσμημα, τα ήθη και τα έθιμα, στα οποία έχει παρουσία το Λύκειο των Ελληνίδων, διαπιστώσαμε ένα έλλειμμα στα παραδοσιακά όργανα και τη μουσική. Έτσι, αναλάβαμε την οργάνωση μιας νέας δραστηριότητας με τη δημιουργία της παραδοσιακής ορχήστρας, η οποία θα καλύπτει την απαιτήσεις του Λυκείου, αλλά ταυτόχρονα θα ανταποκρίνεται στις εκδηλώσεις και τις δράσεις της περιοχής που σχετίζονται με την παράδοση», ανέφερε η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων κ. Ευτέρπη Στάντσιου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Κυριάκο Γκουβέντα για τη γνωστοποίηση αυτής της προσπάθειας και το κάλεσμα σε νέους ταλαντούχους μουσικούς που ενδιαφέρονται για την παραδοσιακή μουσική.
«Μέσα από αυτή την δραστηριότητα, οι νέοι της Ξάνθης αλλά και της ευρύτερης περιοχής θα έχουν τη δυνατότητα να μαθητεύσουν δίπλα σε ένα καταξιωμένο και έμπειρο μουσικό, με γνώση και διάθεση γι’ αυτό το εγχείρημα», πρόσθεσε η ίδια, σημειώνοντας ότι κατά καιρούς το Λύκειο έχει διαγνώσει το ενδιαφέρον που υπάρχει στην πόλη για την εκμάθηση μουσικών οργάνων και την απόκτηση εμπειρίας στην παραδοσιακή μουσική. Τέλος, η ίδια υπογράμμισε: «δε μας ενδιαφέρει να κρατήσουμε την αποκλειστικότητα. Εμείς θέτουμε το ερέθισμα κι αν ο κόσμος αγαπήσει την ορχήστρα αυτή θα έχει λόγο να μείνει».
Ευκαιρία για μια επαγγελματική εμπειρία παραδοσιακής μουσικής
Η Ορχήστρα θα δημιουργηθεί μετά από αξιολόγηση των μουσικών, που θα συμμετέχουν στα εβδομαδιαία σεμινάρια – πρόβες και θα πραγματοποιηθεί από το Λύκειο, μετά το τέλος του πρώτου σεμιναριακού κύκλου. Στο πρώτο στάδιο θα γίνονται εργαστηριακά μαθήματα, πιθανόν κάθε Δευτέρα για 4-5 ώρες, από τις 4 μμ και μετά. Εκεί θα μπορούν να πειραματιστούν και να τολμήσουν όλοι οι μουσικοί, εφόσον έχουν ένα βασικό επίπεδο γνώσης.
Στα σχέδια του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης είναι να προσελκύσει όλους τους δυναμικούς νέους μουσικούς της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι παίζουν κάποιο μουσικό όργανο, όπως Κλαρίνο, Βιολί, Λαούτο, Κρουστά, Λύρα, Ούτι, Κανονάκι, Γκάιντα, Καβάλι, Τρομπέτα, Σαντούρι, κ.α., ώστε να τους φέρει σε επαφή και συνεργασία με έναν καταξιωμένο μουσικό και καθηγητή της παραδοσιακής μουσικής, τον κ. Κυριάκο Γκουβέντα.
Σκοπός του νέου εγχειρήματος είναι οι παραπάνω μουσικοί να καταφέρουν μέσα από μια σειρά εβδομαδιαίων κύκλων μουσικής προετοιμασίας με την μορφή πρόβας, σεμιναρίου, μαθήματος ορχήστρας – μουσικού συνόλου, να λειτουργήσουν με επαγγελματική συνείδηση και τεχνογνωσία στην εκτέλεση των μουσικών οργάνων, αλλά και σαν ένα άριστα προετοιμασμένο μουσικό σύνολο.
Οι εγγραφές θα γίνονται καθημερινά μετά τις 6.30 μμ στο χώρο του Λυκείου, όπου θα δίνονται και σχετικές πληροφορίες. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν αρχές Οκτωβρίου.
Μια θέση στην ορχήστρα για κάθε «ψημένο» μουσικό
Το όραμα του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως το περιέγραψε η κ. Στάντζιου, δήλωσε ότι συμμερίζεται ο κ. Γκουβέντας, ο οποίος σημείωσε ότι αρχικά κάθε μουσικός μπορεί να δοκιμαστεί μέσω των σεμιναρίων και στη συνέχεια, μέσω της αξιολόγησης θα καταλήξουν στα μέλη που θα απαρτίζουν την ορχήστρα. Πρόσθεσε ότι το ρεπερτόριο θα αφορά όλα τα διαμερίσματα της Ελλάδας και τόνισε ότι το «υλικό» που θα συγκεντρωθεί δεν είναι κάτι στατικό, αλλά αντίθετα θα πειραματίζεται συνεχώς και θα μεταμορφώνεται με βάση τις δυνατότητες που θα αναπτύσσουν οι καλλιτέχνες. Ο κ. Γκουβέντας εξήγησε ότι δεν αποκλείεται τα σεμινάρια να είναι δύο ταχυτήτων με βάση τις γνώσεις και τις δυνατότητες των μαθητευόμενων. «Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε φόρμα στις γνώσεις αυτοδίδακτων ή άλλων με μικρή εμπειρία. Μέσω των εργαστηρίων ο καθένας θα καταλάβει τη θέση του. Το βασικό είναι να δοθεί το έναυσμα στους μουσικούς της περιοχής. Εξαρτάται από το κατά πόσο οι ήδη έμπειροι μουσικοί θέλουν να εντρυφήσουν στη θέση τους σε μια ορχήστρα», συμπλήρωσε. Μάλιστα, ανέφερε ότι στα πρώτα σχέδια είναι η παραδοσιακή ορχήστρα να συμμετέχει σε εκδήλωση με χορό και κάλαντα Χριστουγέννων.
Μιλώντας σε γενικότερο πλαίσιο σχετικά με το ενδιαφέρον των νέων στην παραδοσιακή μουσική, ο κ. Γκουβέντας εξήρε το ρόλο των μουσικών σχολείων και σημείωσε ότι πλέον η τάση έχει φανεί καθώς οι δύο πρώτες γενιές έχουν ήδη αποφοιτήσει και ασχολούνται επαγγελματικά, εκφράζοντας την καλλιέργεια και την προσέγγισή τους με την παραδοσιακή μουσική. «Βρίσκονται σε επικοινωνία με την παράδοση , γιατί ξέρουν ότι μέσω του επιπέδου ποιότητας που μπορεί να έχει είναι το καλύτερο μέσο για να μαγνητίσει μια παρέα, είναι μέσο κοινωνικοποίησης και επικοινωνίας», ανέφερε ο νέος μουσικός συνεργάτης της πόλης, τονίζοντας: «η ελληνική μουσική παράδοση είναι ανεξάντλητη. Ακόμη και σε σύγκριση με την Ιταλία ή τη Γαλλία. Είναι ένα φαινόμενο μοναδικό. Και ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή της κρίσης η αξίας της αποκτά μεγαλύτερη τιμή».
Λίγα λόγια για τον Κυριάκο Γκουβέντα
Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1966 και ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές σε ηλικία δώδεκα χρονών στο ΩΔΕΙΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ στην τάξη του Φάνη Καπλανίδη, απ’ όπου αποφοίτησε το 1991 με δίπλωμα «ΑΡΙΣΤΑ ΠΑΜΨΗΦΕΙ». Στη διάρκεια των σπουδών του πήρε το πτυχίο «ΕΙΔΙΚΟ ΑΡΜΟΝΙΑΣ». Επίσης έχει πάρει δίπλωμα «LRMS» της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου.
Λόγω της πολυποίκιλης δραστηριότητάς του διετέλεσε μέλος και συνέπραξε ως σολίστ σε κορυφαία Μουσικά Σύνολα και Ορχήστρες. Υπήρξε εξάρχων και ιδρυτικό μέλος της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας.
Το 2001 τελείως πρωτοποριακά συμμετέχει στην οργάνωση του προγράμματος των μουσικών σπουδών του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου, ενώ δίδαξε και στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Διδάσκει στο Ωδείο Αθηνών και στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας στη Θεσσαλονίκη.
Έδωσε πολλές συναυλίες συνεργαζόμενος με διακεκριμένους συνθέτες – τραγουδοποιούς της παλαιότερης γενιάς (Θεοδωράκη, Μαρκόπουλο, Ξαρχάκο κ.α.) αλλά και της νεότερης γενιάς (Παπάζογλου, Ξυδάκη κ.α.). Επίσης συνεργάστηκε και με τους κορυφαίους εκπροσώπους της Παραδοσιακής Δημοτικής Μουσικής (Ξ. Καραθανάση, Χ. Αηδονίδη, Δ. Σαμίου, Γ. Βέη κ.α.), καθώς και με τους γνωστότερους σύγχρονους ρεμπέτες. Έχει παίξει μουσική σε πολλές χώρες του εξωτερικού.
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr