Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Jazz ρυθμοί από μια μουσική μπάντα με… ονομασία προέλευσης

Jazz ρυθμοί από μια μουσική μπάντα με… ονομασία προέλευσης

0
brass1-empros

Για δεύτερη χρονιά απόλαυσαν οι επισκέπτες των Γιορτών τη μουσική και το κέφι των Xanthi’s Brass Band Project

Το 11μελές σχήμα της Ξάνθης αποτείει φόρο τιμής στους ξανθιώτες μουσικούς πνευστών όλων των εποχών και επιθυμεί να δώσει έμπνευση στη νέα γενιά    

To 11μελές μουσικό σχήμα των ξανθιωτών μουσικών «Xanthi’s Brass Band Project» απόλαυσαν οι επισκέπτες των γιορτών Παλιάς Πόλης το βράδυ της Δευτέρας σε μια συναυλία με jazz ήχους, που συνδυάζονταν άλλοτε με ρυθμούς soul μουσικής και άλλοτε μελαγχολικά blues, χορευτικά latin, bosa nova και μελωδίες από διάφορες επιρροές από την αμερικανική ήπειρο. Ο Ευκλείδης Ηλιάδης με σαξόφωνο tenor, ο Παναγιώτης Ανδρέου με σαξόφωνο alto, η Νεκταρία Ευστρατίου με σαξόφωνο tenor, ο Λευτέρης Ηλιάδης με την τρομπέτα, ο μαέστρος της Φιλαρμονικής Γιώργος Ηλιάδης με την τρομπέτα, ο Διαμαντής Σιδέρας με το τρομπόνι, ο Δημήτρης Κανταρτζής με μπάσο- τούμπα, ο Αγκόπ Γιακουπιάν με τα ντραμς, ο Γιώργος Παναηλίδης με τα κρουστά, ο Αντώνης Βαρβατσούλιας με τη Στάνα Πέτροβιτς με τη φωνή τους συνθέτουν τη μουσική μπάντα που δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε ένα μοναδικό σχήμα πνευστών, που έχουν αφήσει το στίγμα τους στα καλλιτεχνικά τεκταινόμενα της Ξάνθης, αλλά και όχι μόνο.

Ένα πείραμα εξωτερίκευσης που πέτυχε
Οι Xanthi’s Brass Band Project μετρούν ήδη τρία χρόνια ζωής. Ξεκίνησαν το 2009 μέσα από μία πρωτοβουλία του μαέστρου Γιώργου Ηλιάδη για να ξεφύγει η Φιλαρμονική μπάντα από το στερεότυπο των εμβατηρίων και να πειραματιστεί σε άλλους, πιο ψυχαγωγικούς ήχους, με σκοπό αφενός να τιμήσει τους ξανθιώτες μουσικούς πνευστών της θρυλικής Φιλαρμονικής και όλων των εποχών, μιας και η Ξάνθη έχει ενδιαφέρουσα παράδοση σε αυτά τα μουσικά όργανα και αφετέρου να μεταδώσει το ερέθισμα και να εμπνεύσει τη νέα γενιά. Στο συγκρότημα άλλωστε δεν υπάρχουν ηλικίες, ούτε και στο κοινό τίθενται περιορισμοί, αφού εξίσου απολαμβάνουν τις μουσικές των Xanthi’s Brass Band Project έφηβοι, νέοι και μεγαλύτεροι. «Το σχήμα προέκυψε από μουσικούς με διάθεση. Δε θέλουμε να κάνουμε τους ήρωες, αλλά να μεταφέρουμε αυτό το μεράκι και στους νεότερους», σημειώνει ο Αντώνης Βαρβατσούλιας.

Το συγκρότημα 2η φορά στις Γιορτές Παλιάς Πόλης
Οι ίδιοι οι μουσικοί απολαμβάνουν ιδιαίτερα την επαφή τους με το ξανθιώτικο κοινό. Γι’ αυτό και η συμμετοχή στις Γιορτές Παλιάς Πόλης έχει τη σημασία της. Η μπάντα εμφανίστηκε και πέρυσι στη διοργάνωση, συνοδεύοντας τον Θανάση Γκαϊφύλλια, τραγούδια του οποίου είχε ενορχηστρώσει ο Γιώργος Ηλιάδης. Η συναυλία αυτή έδωσε για πρώτη φορά την ευκαιρία στον καλλιτέχνη να τραγουδήσει τα τραγούδια του με τη συνοδεία μπάντας πνευστών. Φέτος εμφανίστηκαν μόνοι τους σαν συγκρότημα παίζοντας γνωστά αγαπημένα τραγούδια της Αμερικής, αλλά και δικές τους συνθέσεις.
Όπως εξηγούν οι ίδιοι οι μουσικοί, η συγκυρία της κρίσης έδωσε την ευκαιρία στην διοργάνωση των γιορτών να συμπεριλάβει τοπικά συγκροτήματα και καλλιτέχνες, με πολύ χαμηλό κόστος και μέσα από τη μεγάλη ποικιλία που διαθέτει η Ξάνθη.

Ετοιμάζουν την κυκλοφορία μίνι άλμπουμ
Σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς οι πρόβες τους είναι πολύ εντατικές, περίπου 2-3 φορές την εβδομάδα. Η… εποχή τους είναι το καλοκαίρι, αφού μια τόσο πολυμελής μπάντα ταιριάζει περισσότερο σε ανοιχτούς και ευρύχωρους χώρους. Παίζουν κυρίως σε φεστιβάλ, όπου τους καλούνε, αλλά έχουν διοργανώσει live και σε νυχτερινά μαγαζιά της Ξάνθης. Πρόθεσή τους είναι από το φετινό φθινόπωρο να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τους ρυθμούς πρόβας, αφού προετοιμάζουν την κυκλοφορία ενός μίνι-άλμπουμ με 5-7 δικά τους τραγούδια. Η ηχογράφηση βέβαια θα γίνει στην Ξάνθη. «Σε οποιαδήποτε δραστηριότητα δίνουμε έμφαση στο τοπικό. Άλλωστε, και η επιλογή του ονόματος δεν είναι τυχαία. Περιέχει το όνομα της Ξάνθης. Επιθυμούμε να αφήνουμε όπου παίζουμε το τοπικό στίγμα και να εκπροσωπούμε επάξια την πόλη μας», αναφέρει ο Αντώνης Βαρβατσούλιας.
Η συναυλία συνδιοργανώθηκε με την Αμερικανική Πρεσβεία στην Ελλάδα.  

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 9ο Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλη Ονείρων Μουσικών Σχολείων» είναι εδώ!

Ολόκληρο το πρόγραμμα από τις 22 έως τις 27 Απριλίου Το 9ο Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλη Ον…