Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές «Η κρίση πλήττει τον πολιτισμό»

«Η κρίση πλήττει τον πολιτισμό»

0
Mitsias_2-empros

Ο  Μανώλης Μητσιάς μιλά στο «Ε» για την οικονομική κρίση και τον αντίκτυπό της στο καλλιτεχνικό χώρο αλλά και για τα σχέδιά του

Ετοιμάζει νέο cd το χειμώνα σε ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη και μουσική Γιάννη Σπανού

Ο Μανώλης Μητσιάς είναι ένας σεμνός άνθρωπος και καλλιτέχνης που έχει συνδέσει το όνομά του και την  40χρονη πορεία του στα καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου μας με ξεχωριστές ερμηνείες μεγάλων τραγουδιών μέσα από συνεργασίες του με τους κορυφαίους μουσικοσυνθέτες του καιρού μας,  όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Γιάννης Σπανός κ.ά. Με μια φωνή που παραπέμπει σε… βυζαντινό ψαλμωδό, θεωρείται σταθερή αξία στο χώρο και ο ίδιος «δεν τη χαράμισε ποτέ μες την πολλή συνάφεια του κόσμου», όπως λέει ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ποιήματα του οποίου «ντυμένα» με την μουσική του Γιάννη Σπανού  προετοιμάζεται να τραγουδήσει το χειμώνα ενώ έχει αφήσει μια σφραγίδα ποιότητας στο χώρο.  Το «Ε» τον συνάντησε…πίσω από την κεντρική σκηνή στην Πλατεία Μητροπόλεως,  λίγο πριν αρχίσει η συναυλία του με την οποία έγινε και η έναρξη των Γιορτών της Παλιάς Πόλης.

Πιο πολύ απ’ όλα πλήττεται ο πολιτισμός
«Στην Ξάνθη έχω έλθει πολλές φορές σε συναυλίες  και πάντα έφευγα μαγεμένος και γοητευμένος από την πόλη και τον κόσμο της. Οι Γιορτές της Παλιάς Ξάνθης είναι πολύ γνωστές και ξακουστές στην Ελλάδα και χαίρομαι που συμμετέχω για πρώτη φορά σ’ αυτές», μας λέει καθισμένος σ’ ένα παγκάκι στην είσοδο του 1ου βρεφονηπιακού του δήμου που τις ημέρες των Γιορτών χρησιμοποιείται ως παρασκήνιο των καλλιτεχνών.
Απ’ την κουβέντα μας δεν μπορούσε να λείψει η αναφορά στην οικονομική κρίση και ο αντίκτυπος που έχει στον πολιτισμό, στον καλλιτεχνικό χώρο, αλλά και η αγωνία του πνευματικού ανθρώπου να δώσει ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας στον δοκιμαζόμενο πολίτη: ««Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια κρίση τεράστια, οικονομική πολιτιστική, αξιών σε διεθνές επίπεδο. Σε μας ίσως περισσότερο γιατί σαν κράτος και σαν οικονομία δεν είχαμε γερά θεμέλια. Πιο πολύ απ’ όλα πλήττεται ο πολιτισμός, γιατί το τελευταίο που θα ενδιαφέρει τον κοινό άνθρωπου είναι να διασκεδάσει, να ακούσει κάτι. Πρώτα τον ενδιαφέρει να φάει, να επιβιώσει αυτός και η οικογένειά του και αυτό είναι λογικό. Εμείς σαν χώρος έχουμε πληγεί πάρα πολύ αλλά πιστεύω ότι μέσα από την κρίση θα βγουν πολλά καλά πράγματα. Θα αναθεωρήσουμε πολλές καταστάσεις για τη ζωή μας για τον πολιτισμό, για τη συναναστροφή μας ο ένας προς τον άλλο. Ο καλλιτέχνης είναι πάντα δίπλα και κοντά στον απλό άνθρωπο ενθαρρύνοντας τον και αυτό που προσπαθούμε είναι να ανοίξουμε έναν καινούργιο ορίζοντα, να δώσουμε ένα μήνυμα ελπίδας για να βγει από το αδιέξοδο», τονίζει ο Μανώλης Μητσιάς.

Τότε ήταν πολιτική χούντα σήμερα είναι οικονομική χούντα…
Ανδρώθηκε καλλιτεχνικά σε μια πολύ δύσκολη εποχή, την περίοδο της Χούντας. Ξεκίνησε από μια μπουάτ στην Θεσσαλονίκη και μετά κατέβηκε στην Αθήνα όπου γνωρίστηκε με σπουδαίους συνθέτες και  στιχουργούς με τον Μάνο Χατζιδάκι ,τον Νίκο Γκάτσο τον Δήμο Μούτση,  τον Μίκη Θεοδωράκη και τραγούδησε τα μεγάλα τους τραγούδια. Ο Μανώλης Μητσιάς θυμάται τις δυσκολίες εκείνης της εποχής , σημειώνει όμως ότι τώρα είναι πιο δύσκολη η εποχή μας. : «Ξεκίνησα μια πολύ δύσκολη εποχή, την εποχή της χούντας. Τότε υπήρχε μια πολιτική απαγόρευση έκφρασης. Σήμερα τα πράγματα όμως είναι πολύ πιο δύσκολα. Τότε υπήρχε ελπίδα. Αυτή η οικονομική κρίση μας έχει ρίξει ψυχολογικά, ζούμε μια εθνική κατάθλιψη. Δεν ξέρουν πως ν’ αντιδράσουν οι άνθρωποι. Τότε στη χούντα φώναζες «ψωμί, παιδεία, ελευθερία» και εκφραζόσουν.  Σήμερα τι να πεις. Πάλι «ψωμί» φωνάζεις…την ελευθερία την έχεις,  δεν έχεις όμως την οικονομική ελευθερία…Δεν ξέρω πως θα ξεφύγουμε απ’ αυτό. Πρέπει ο κόσμος να βγει στους δρόμους να διεκδικήσει…αλλά γνωρίζουμε ότι τα κέντρα αποφάσεων δεν είναι στην Ελλάδα»

Ένα καινούργιο cd το χειμώνα
Μιλώντας για τα άμεσα σχέδια του ο Μανώλης Μητσιάς ανέφερε στο «Ε»: «Τώρα το χειμώνα ετοιμάζω ένα cd. Είναι σε μουσική του Γιάννη Σπανού και ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη. Είναι πολύ σπουδαία ποιήματα και πολύ σπουδαία δουλειά του Σπανού. Ελπίζω να εντυπωσιάσει τον κόσμο»  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής και ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Βυζαντινού Φρουρίου” αναβιώνουν τα χελιδονίσματα

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου και ώρα 09:30, οι μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Λυκείου Κομοτηνής θ…