Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αστοχία ή εσκεμμένη πρόκληση;

Αστοχία ή εσκεμμένη πρόκληση;

0
TEX-empros

Μιλά ο πρόεδρος της Ένωσης για την…παλιά φωτογραφία και τα… παρατράγουδά της

Ισχυρίζεται ότι είχε την έννοια της … «ευχής να φτάσουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στο επίπεδο εκείνης της εποχής»    

Συνεχίζεται ο «θόρυβος» για την επιλογή του …δώρου που αποφάσισαν να κάνουν οι παράγοντες του μη αναγνωρισμένου σωματείου με την επωνυμία «ΤΕΞ» στον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης κ. Μποστάγ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ξάνθη και στο κτίριο όπου στεγάζεται το σωματείο. Η κοινή γνώμη είναι διχασμένη κυρίως ως προς το γιατί σε μια εποχή όπου έχει σημειωθεί στην περιοχή μας μια έξαρση ακραίων συμπεριφορών εις βάρος της μειονότητας από μια ομάδα ακραίων εθνικιστικών, από την συνετή και ενωτική στάση που θα ήταν η σοβαρή αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων από μέρους της, επιλέγεται η προκλητική και η διχαστική, που «ρίχνει λάδι στη φωτιά» και παρέχει ένα άλλοθι για την έξαρση φαινομένων βίας.  
Γιατί αυτή η συγκεκριμένη φωτογραφία;
Το ερώτημα αυτό τέθηκε στον δικηγόρο και πρόεδρο του σωματείου κ. Αχμέτ Καρά προκειμένου να μας εξηγήσει το σκεπτικό αυτής της επιλογής έναντι άλλου δώρου που θα είχε ένα ενωτικό συμβολισμό και όχι μια φωτογραφία του 1952 με την τουρκική σημαία στο ρολόι της Ξάνθης, ασχέτως αν αυτή είναι από μια εκδήλωση επ’ ευκαιρίας της επίσκεψης στην Ξάνθη του τότε Προέδρου της Τούρκικης Δημοκρατίας Τζελάλ Μπαγιάρ: «Η φωτογραφία αποτυπώνει ένα ιστορικό γεγονός. Τη δωρίσαμε στον τούρκο αντιπρόεδρο εκφράζοντας την ευχή να φτάσουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στο επίπεδο εκείνης της εποχής. Αυτό ήταν το σκεπτικό μας και ουδεμία σχέση δεν έχει μ’ όλα αυτά που ακούστηκαν και γράφτηκαν σε μερίδα του Τύπου στην οποία και έχω απαντήσει δι’ επιστολής», σημειώνει ο κ. Καρά. Σε ερώτηση του «Ε» αν λήφθηκε υπ’ όψιν το γεγονός ότι η σημαία έχει ένα ιδιαίτερο εθνικό συμβολισμό και ότι μια τέτοια ενέργεια πιθανώς να εκληφθεί πρόκληση από την τοπική κοινωνία ο κ. Καρά επέμενε ότι καμία τέτοια έννοια δεν έχει η επιλογή του δώρου και ότι είναι σύνηθες κάτι τέτοιο, να φωτογραφίζονται δηλαδή κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαφορετικών χωρών με τις σημαίες των χωρών τους και ανέφερε φωτογραφία πρωθυπουργού Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, παράδειγμα όμως που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άστοχο καθώς δεν έχει σχέση με το συγκεκριμένο θέμα.  
Νόμιμο ή όχι;
Να σημειώσουμε ότι ο Καρά είναι μέλος του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης, είναι πρόεδρος και έχει αναλάβει το χειρισμό των δικαστικών θεμάτων ενός σωματείου για το οποίο το ανώτατο δικαστήριο της χώρας μας ο Άρειος Πάγος έχει διατάξει τη διάλυσή του και εντούτοις αυτό υφίσταται, είναι ενεργό και διοργανώνει εκδηλώσεις ενώ στους χώρους δέχεται και τούρκους επισήμους. Κατά συνέπεια είναι πιθανό να τίθεται θέμα νομιμότητας από το δικηγορικό σύλλογο Ξάνθης. Ο ίδιος όταν του θέσαμε το θέμα μας είπε ότι η Ένωση μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου δεν έχει νομική οντότητα και βρίσκεται υπό εκκαθάριση. Ενδεικτικό είναι ότι δεν μπορεί να εισπράξει το πρόστιμο που επέβαλε το ΕΔΑΔ στην ελληνική πολιτεία καθώς δεν έχει ΑΦΜ. Σ’ ότι αφορά την νομιμοποίησή του να προεδρεύει και να εκπροσωπεί νομικά για το οποίο υπάρχει τελεσίδικη απόφαση στα ελληνικά δικαστήρια, ο κ. Καρά είπε ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα και ούτε του έχει τεθεί θέμα από τον δικηγορικό σύλλογο Ξάνθης καθώς η υπόθεση της Ένωσης βρίσκεται για δεύτερη φορά στο ΕΔΑΔ μετά από την αίτηση που έχουν καταθέσει. Η πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης κα Κική Σιούτη, όταν της τέθηκε το ερώτημα παραδέχτηκε ότι το Δ.Σ. του συλλόγου δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα αλλά ότι προτίθεται να καλέσει τον συνάδελφό της κ. Καρά προκειμένου να ενημερωθεί και στη συνέχεια να θέσει το θέμα στο Δ.Σ. Σημείωσε πάντως ότι υπάρχει εκκρεμοδικία στο ΕΔΑΔ και αυτό συνυπολογίζεται σε περιπτώσεις σαν και αυτή.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …