Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αδιέξοδο στη μεταφορά των μαθητών της Ξάνθης

Αδιέξοδο στη μεταφορά των μαθητών της Ξάνθης

0
goneis_drom1-empros

Κρίσιμη η συνάντηση Γιαννακίδη-Καραλίδη και προέδρου ΚΤΕΛ με Ευρ. Στυλιανίδη την Τρίτη

«Πόλεμος νεύρων» για τους γονείς. Συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη σε υψηλούς τόνους. Σε ΓΣ ΚΤΕΛ και ταξί η αίτηση της Περιφέρειας να ξεκινήσουν τα δρομολόγια    

Την ψυχραιμία των γονιών δοκιμάζει το ζήτημα που προέκυψε με τη μεταφορά των μαθητών της Ξάνθης. Αγανακτισμένοι γονείς συγκεντρώθηκαν χθες στην Π.Ε. Ξάνθης και μπήκαν στο γραφείο του Φώτη Καραλίδη, ζητώντας επιτακτικά ενημέρωση και άμεση λύση. Αρχικά επικράτησαν υψηλοί τόνοι, με τους γονείς και κηδεμόνες να εκδηλώνουν την οργή και την απόγνωσή τους, καθώς και οι ίδιοι αδυνατούν να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο σε καθημερινή βάση, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται συνεχώς η κατάσταση. Έδειξαν σαφώς ότι δεν τους ενδιαφέρει ποιος φταίει, αλλά πάντως υπήρχε κατανόηση στη στάση του ΚΤΕΛ, που ως ιδιωτική επιχείρηση δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος απέναντι στην αφερεγγυότητα της Πολιτείας.  
Η μεταφορά μαθητών κρίνεται την Τρίτη
Ο αντιπεριφερειάρχης Φώτης Καραλίδης ενημέρωσε εκτενώς τους παριστάμενους γονείς για τις μέχρι τώρα εξελίξεις και για τις προσπάθειες που γίνονται. Γνωστοποίησε τη χθεσινή συνάντηση του περιφερειάρχη, του αντιπεριφερειάρχη, των δημάρχων Αβδήρων και Μύκης και των προέδρων των σχολικών επιτροπών με τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ Θέμη Γεωργιάδη, όπου ζητήθηκε από τους ιδιοκτήτες λεωφορείων να ξεκινήσουν όσο το δυνατό γρηγορότερα τα δρομολόγια ως ένδειξη καλής πρόθεσης, με το βλέμμα στην κρίσιμη συνάντηση Γιαννακίδη- Καραλίδη και του προέδρου του ΚΤΕΛ με τον υπουργό Εσωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη την Τρίτη. Το ίδιο ζητήθηκε και από τους οδηγούς των ταξί. Οι εκπρόσωποι της εταιρίας (ΚΤΕΛ) και τους σωματείου (ταξί) ανέθεσαν την απάντηση στο αίτημα στις γενικές τους συνελεύσεις που είχαν προγραμματιστεί για χθες το απόγευμα. Βέβαια, ο κ. Γεωργιάδης βρισκόταν χθες σε πανελλαδική συνάντηση των ΚΤΕΛ στην Θεσσαλονίκη, όπου θα ετίθετο και το ζήτημα των σχολικών δρομολογίων, με πιθανότητα να αποφασίσουν εθνικό «μπλόκο» στις μεταφορές.
Οι αιρετοί που θα παραβρεθούν στη συνάντηση με τον Ευρυπίδη Στυλιανίδη σκοπό έχουν να ζητήσουν ένα πακέτο 200.000 ευρώ περίπου μόνο για την Ξάνθη –αφού μόνο εδώ παραμένει το πρόβλημα, που χθες λύθηκε και στη Δράμα- ώστε να υποχωρήσουν από την πλευρά τους και οι μεταφορείς, οι οποίοι θα κληθούν στις 20 Οκτωβρίου να πληρώσουν ισόποσο ΦΠΑ κι έτσι να διευθετηθεί το θέμα.
Ο Φώτης Καραλίδης εξήγησε ότι το πακέτο για την εξόφληση θα αφορά μέρος της συνολικής οφειλής των 912.000 ευρώ για το 2012 (Μάρτιος-Ιούνιος), καθώς το χρέος από το 2011 ύψους 656.000 ευρώ (Νοέμβριος-Δεκέμβριος) έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο, οπότε η κυβέρνηση θα αποφασίσει πότε θα το αποπληρώσει.
Συνολικά, η οφειλή του Δημοσίου ανέρχεται σε 1,1 εκ. ευρώ περίπου για το ΚΤΕΛ και 400.000 ευρώ για τα ταξί. Για τα αστικά λεωφορεία το κόστος ήταν πολύ μικρότερο, 10.000 ευρώ τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο και έχει εξοφληθεί.  
Αγανακτισμένοι οι γονείς
Η συζήτηση μετά από αρκετή ώρα μεταφέρθηκε στην αίθουσα των συνεδριάσεων της Π.Ε. Ξάνθης, καθώς ο κόσμος ήταν πολύς και η ατμόσφαιρα αποπνικτική. Η αγωνία των γονιών ήταν έκδηλη, αφού άκουγαν προσεκτικά τον αντιπεριφερειάρχη, προκειμένου και οι ίδιοι να γνωρίζουν πόσο πιθανό είναι να λυθεί το θέμα και πότε.
Ακούστηκαν εκφράσεις για την ασυνέπεια του κράτους, την απαίτηση στο αυτονόητο, την αδυναμία των γονιών να μεταφέρουν τους μαθητές, καθώς και για το υλικό, αλλά και ψυχολογικό τίμημα που καλούνται να πληρώσουν γονείς και μαθητές για την αφερεγγυότητα της Πολιτείας. Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης Μαρία Λουκοπούλου σχολίασε ότι το πρόβλημα γιγαντώθηκε επειδή καθυστέρησε η διευθέτηση του ζητήματος και σε αυτό ο Φώτης Καραλίδης απάντησε ότι: «η Περιφέρεια ανέλαβε την αρμοδιότητα, μόλις στις 7 Σεπτεμβρίου», υπονοώντας ότι οι δήμοι είναι υπεύθυνοι γι’ αυτή την αργοπορία. Σε άλλο δε σημείο, σε γονείς που δυσανασχέτησαν από το υψηλό κόστος των μεταφορών, είπε ότι παρέλαβε την αρμοδιότητα από την πρώην νομαρχία στα 4,4 εκ. ευρώ και την μείωσε στο 2,6 εκ. ευρώ.  
Προειδοποιούν για δραστικότερες κινητοποιήσεις
Στις ερωτήσεις σχετικά με το πώς δρομολογήθηκε η πραγματοποίηση των δρομολογίων στους άλλους νομούς, ο αντιπεριφερειάρχης εξήγησε ότι η μεταφορά των μαθητών μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: με διαγωνισμό, όπου το ΚΤΕΛ Ξάνθης δε θα συμμετέχει αν δεν πληρωθεί, με μαθητικά δελτία, όπως γίνεται σε άλλους νομούς, αλλά δε συμφέρει το ΚΤΕΛ Ξάνθης γιατί δεν έχει περιφερειακούς σταθμούς και αναγκάζεται να κάνει δρομολόγια «αέρα» και με εκτέλεση των μεταφορών από τους γονείς με αποχημίωση0,35 ευρώ/χλμ. Οι παριστάμενοι γονείς πάντως, δεν έδειξαν καμία πρόθεση να επιλέξουν την τρίτη λύση.
Κάποιοι γονείς ζήτησαν από το Φώτη Καραλίδη να κλείσει τα σχολεία αν δεν υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη από τον υπουργό και όταν ο πρώτος τους απάντησε ότι δεν μπορεί να παρανομήσει, αναρωτήθηκαν γιατί επιτρέπεται στο ίδιο το κράτος να παρανομεί.
Τέλος, προειδοποίησαν ότι θα προβούν σε νέες κινητοποιήσεις, αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους και συγκεκριμένα ανέφεραν: «αν δε γίνει τίποτα δε θα ξαναστείλουμε τα παιδιά μας στο σχολείο και πάρτε εσείς το βάρος!»
Έξω από το διοικητήριο συγκεντρώθηκαν επίσης μαθητές του 4ου λυκείου, αντιπροσωπεία του οποίου συναντήθηκε επίσης με τον Φ. Καραλίδη.    
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …