Αρχική ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Αμ έπος, αμ έργον

Αμ έπος, αμ έργον

0
neolaia_ppoli-empros

Οι γιορτές της παλιάς πόλης ανήκουν στο παρελθόν. Ήταν οι καλύτερες από την καθιέρωση του θεσμού, παρά την οικονομική δυσπραγία. Είχαν να επιδείξουν την κατάθεση ψυχής των κατοίκων μιας πόλης, η οποία είχε, έχει και θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο  σε αυτό που λέγεται: παραγωγή πολιτισμού.
Όλο το έμψυχο υλικό, έδωσε τον καλύτερο εαυτό του. Από την Ξάνθη έφυγε για κάθε γωνιά της χώρας, του πλανήτη, ένα μήνυμα: εμείς θα είμαστε πολύ καλύτεροι από εσάς. Ήταν η υπόσχεση των νέων της Σπάρτης στους απόμαχους της ζωής, όταν καλούνταν να παραλάβουν την σκυτάλη για την επόμενη μέρα.
Τώρα οι Σύλλογοι θα κάνουν ταμείο. Θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα συν και τα πλην, να δρομολογήσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Τώρα είναι η ώρα, οι Σύλλογοι να αποδείξουν και στους τελευταίους εναπομείναντες δύσπιστους πως η αποστολή τους είναι πολύ ευρύτερη. Στην πρώτη σύγκλιση του Διοικητικού Συμβουλίου ενός εκάστου, το πρώτο θέμα να είναι η μύηση της μαθητιώσας και σπουδάζουσας νεολαίας στο μεγαλείο της παλιάς πόλης της Ξάνθης. Τώρα είναι η ώρα που οι πρόεδροι, τα μέλη των Δ.Σ. τα μέλη όλα του κάθε Συλλόγου θα ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας με την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Τί είναι αυτό που οδηγεί τα βήματα δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στην παλιά πόλη της Ξάνθης. Σίγουρα όχι το σουβλάκι, που μπορούμε να το βρούμε οπουδήποτε. Να το πω αλλιώς. Το μήνυμα που εκπέμπει το ΑΜΒΛΥΓΩΝΙΟ ΒΛΕΜΜΑ από την πλατεία του Καβακίου, να γίνει άρθρο πίστης όλων. Μεγάλων και μικρών. «Άνοιξαν» οι κοινωνίες, επικοινωνούν παντοιοτρόπως οι λαοί, ας φύγουν μια για πάντα οι παρωπίδες.
Παραδοσιακά, ανθρώπινο είναι, να γίνεται μετά την προσπάθεια που καταβάλλεται, μια εκδρομή. Αυτή την εκδρομή, θα την παραχωρήσουν οι Σύλλογοι στους μαθητές εφέτος. Να επισκεφθούν το λαογραφικό μουσείο που συντηρεί η ΦΕΞ. Να επισκεφθούν το αρχαιολογικό και λαογραφικό μουσείο των Αβδήρων. Να επισκεφθούν το λαογραφικό στην Σταυρούπολη, την Ακαδημία «Οικουμένη» στη Συδινή, όπως και το παρακείμενο μουσουλμανικό μνημείο, που στέκει εκεί αιώνες τώρα. Για όσους έχουν όρεξη, πνευμόνια ή δίψα για γνωριμίες του είδους, υπάρχει κατάλογος ατελείωτος. Μόνον έτσι θα πείσουν οι μεγάλοι , θα πεισθούν οι μικροί.
Η ΣΚΟΝΤΑ ΠΑΕ δεν ήταν στις γιορτές παλιάς πόλης. Μπορεί να είναι όλο το χρόνο στις εγκαταστάσεις της, με αρχειακό φωτογραφικό υλικό από την ίδρυση του μουσικογυμναστικού Συλλόγου «ΟΡΦΕΑΣ» (1903) ως τις μέρες μας, που θα το μεταφέρει στα πλαίσια των γιορτών στην παλιά πόλη, ή στην Ακαδημία Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.
Τα ίδια προτείνω δίκην αμφιμονοσήμαντης αντιστοιχίας στους εκπαιδευτικούς. Την ώρα της πληροφορικής, μέχρι να εξευρεθούν πόροι ξανά, που θα επιτρέπουν μετακινήσεις. Η καλή προαίρεση ,πολλές φορές, ξεπερνά τα όποια εμπόδια. Πληροφορώ τους κ.κ. εκπαιδευτικούς πως δεν υπάρχει ούτε ένας στοχαστής, εκφραστής κάθε μορφής έκφρασης που θα αρνηθεί τον διάλογο, την κάθε μορφής επικοινωνία με τα παιδιά. Φτάνει να προσκληθεί.
Μ αυτά και μ΄ αυτά, θα τραγουδήσουμε ξανά μαζί με τον αείμνηστο Νίκο Ξυλούρη: «και να αδερφέ μου που μάθαμε να κουβεντιάζουμε, ήσυχα, ήσυχα κι απλά. Καταλαβαινόμαστε τώρα.» Άμ έπος, άμ έργον.  

ΓΡΥΠΑΣ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
  • gripas abdiron

    Ευχή Γρύπα

      Με την πτώση της θερμοκρασίας, άλλαξαν οι προτιμήσεις, τα γούστα των πελατών στο τα…
  • Βασιλόπιτες και στικάκια

    Πίτες και βασιλόπιτες, εν μέσω στικακίων, κόβουνε καθιστώντας μας, αφόρητον τον βίον. &nbs…
  • Ο Μικρός Τυμπανιστής

    Ημέρες ανάτασης, γαλήνης ψυχικής, προσδοκιών για κάτι καλύτερο οι ημέρες που διανύουμε. Οι…
Περισσότερα άρθρα από ΓΡΥΠΑΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έπος Καραγκιοζιάδα – Εθνική Φαρσοκωμωδία*

«Τα λόγια του παράλογα, μα τόσο λογικά σε εποχές απέραντης απερισκεψίας» Δημήτρης Αβούρης …