Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Περιφερειακό έργο η μεταφορά των μαθητών

Περιφερειακό έργο η μεταφορά των μαθητών

0
mathites-empros

Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη

Θεσμική λύση στο πρόβλημα στο παρά πέντε…Μόνο 30 από τους 325 δήμους κατάφεραν να κάνουν διαγωνισμούς

Λύση στο παρά 5 δόθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της μεταφοράς των 200.000 μαθητών από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη. Έτσι με απόφασή του μεταφέρεται η αρμοδιότητα αυτή και πάλι στις περιφέρειες μετά την αδυναμία που επέδειξαν οι δήμοι να κάνουν διαγωνισμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις ένα δεκαήμερο πριν το πρώτο κουδούνι μόνον οι 30 από τους 325 δήμους τα… κατάφεραν να υπογράψουν συμβάσεις και ως γνωστόν μέσα σ’ αυτούς δεν συμπεριλαμβάνεται ο δήμος Ξάνθης. «Βούτυρο στο ψωμί» των δήμων η λύση που δόθηκε καθώς ήταν για αυτούς μεγάλος «πονοκέφαλος» η μεταφορά μαθητών και το πρόβλημα ξεκινούσε από το γεγονός ότι θα καλούνταν να βάλουν κονδύλια από τους ήδη «κουτσουρεμένους» ΚΑΠ. 

Οι περιφερειάρχες είπαν το «ναι»
Ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης είχε συνάντησή του με τους δεκατρείς περιφερειάρχες και διαδοχικά με τον Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, κ. Κ. Αρβανιτόπουλο, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα, τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, κ. Κ. Ασκούνη και τον Πρόεδρο της ΕΝΠΕ, κ. Ι. Σγουρό. Οι περιφερειάρχες είπαν το «ναι», ζήτησαν όμως συγκεκριμένες και γραπτές δεσμεύσεις. «Εάν το υπουργείο δεν αναλάβει την ευθύνη νομοθετικά και να αποπληρώσει τους μεταφορείς για όσα χρωστά μέχρι σήμερα, τότε δυστυχώς δεν μπορούμε να αναλάβουμε καμία ευθύνη για το έργο της μεταφοράς των μαθητών», είπαν χαρακτηριστικά διά μέσω του προέδρου της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού.

Θεσμική λύση στο ζήτημα
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών η λύση που προκρίνεται περιλαμβάνει τα εξής:
1.Κατάθεση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα παρατείνονται οι υπάρχουσες συμβάσεις με τους μεταφορείς έως τις 30/6/2013 με παράλληλη υποχρεωτική απομείωση του κόστους σε ποσοστό τουλάχιστον 17% μετά από συνεννόηση και με τους μεταφορείς, διασφαλίζοντας την ομαλή διεξαγωγή της μεταφοράς μαθητών και εξοικονομώντας περίπου 25 εκατ. ερώ.
2.Κατάθεση διάταξης νόμου με την οποία η αρμοδιότητα σχεδιασμού της μεταφοράς μαθητών και της διεξαγωγής των διαγωνισμών περιέρχεται στις περιφέρειες, με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση της διαδικασίας.
3.Έναρξη διαβούλευσης μεταξύ υπ. Εσωτερικών, υπ. Παιδείας, υπ. Οικονομικών, μεταφορέων και ΕΝΠΕ για την αναδιαμόρφωση της ΚΥΑ έως το τέλος του έτους, ώστε οι νέοι διαγωνισμοί που θα προκύψουν για το σχολικό έτους 2013-2014 να γίνουν μέσα από ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο.
4.Αναγνώριση των οφειλομένων από το παρελθόν χρημάτων προς τους μεταφορείς ως οφειλές του κράτους.
5.Άμεση καταβολή πριν από την έναρξη του σχολικού έτους 21 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ για την κάλυψη μέρους των οφειλομένων στους μεταφορείς και σταδιακή καταβολή του υπολοίπου.
6.Προώθηση της ένταξης και της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του 2011 για τη μεταφορά μαθητών σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, που θα αρχίσουν να εξοφλούνται μετά την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου στην Ελλάδα.

Δήλωση Στυλιανίδη
«Οι πρωτοβουλίες μας έρχονται να δώσουν λύση σ’ ένα χρόνιο πρόβλημα με τρόπο άμεσο, ριζικό και αποτελεσματικό. Διασφαλίζουν τη μεταφορά των μαθητών για την περίοδο 2012-13, εκσυγχρονίζουν το θεσμικό πλαίσιο ώστε να μην παρατηρηθούν ανάλογες δυσλειτουργίες τα επόμενα έτη, αποπληρώνουν μέρος των οφειλομένων στους μεταφορείς και μειώνουν τις κρατικές δαπάνες καταρχήν κατά 17%. Θέλω να ευχαριστήσω τους Περιφερειάρχες για την ουσιαστική και καθοριστική συμβολή τους στην ανεύρεση οριστικής λύσης. Η ουσιαστική και αγαστή συνεργασία της Κυβέρνησης, της Αυτοδιοίκησης και της αγοράς επιφέρει σημαντικά και απτά αποτελέσματα τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο», σημείωσε σε σχετικές του δηλώσεις ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…