Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Κομμένα» τα δάνεια – ασφυξία στις επιχειρήσεις

«Κομμένα» τα δάνεια – ασφυξία στις επιχειρήσεις

0
xrimata-empros

Τα συνολικά δάνεια προς τις επιχειρήσεις έχουν μειωθεί περισσότερο από 8 δισ. ευρώ και 4 στις 10 αιτήσεις  για δάνεια απορρίπτονται

Έλλειψη ρευστότητας σε τράπεζες και επιχειρήσεις. «Ο χειμώνας θα φέρει πολλά περισσότερα «λουκέτα», προειδοποιεί ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης

Ασφυξία επικρατεί στην αγορά με 4 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μην μπορούν να πάρουν δάνεια καθώς υποχωρεί η τραπεζική χρηματοδότηση προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω των επιπτώσεων της κρίσης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, με αποτέλεσμα να εντείνεται το πρόβλημα της ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά. Από τα τέλη του 2011 μέχρι και τον Ιούνιο του 2012 τα συνολικά δάνεια προς τις επιχειρήσεις έχουν μειωθεί περισσότερο από 8 δισ. ευρώ και 4 στις 10 αιτήσεις  για δάνεια απορρίπτονται όπως αναφέρουν στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

4 στις 10 αιτήσεις απορρίπτονται
Παρά το γεγονός ότι η τρόικα έχει θέσει ως προϋπόθεση προς τις  ελληνικές τράπεζες για να προχωρήσει στην πλήρη ανακεφαλαιοποίησή τους να δώσουν κατά προτεραιότητα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτό δεν γίνεται επιβεβαιώνοντας την έλλειψη ρευστότητας που έχουν οι τράπεζες αλλά και τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι  – σύμφωνα με τα στοιχεία – η τραπεζική χρηματοδότηση προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα της (επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και νοικοκυριά) υποχώρησε περαιτέρω κατά -3,8% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο του 2012, από -3,3% τον Ιανουάριο του 2012, -3,1% τον Δεκέμβριο του 2011, -2,4% τον Νοέμβριο του 2011 και έναντι -0,3% τον Φεβρουάριο του 2011.  Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 1,2 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2012, έναντι αρνητικής ροής 407 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2012.
Πολύ μικρός είναι πλέον ο αριθμός επιχειρήσεων και νοικοκυριών που ζητά και λαμβάνει νέα δάνεια, με το κύριο μέρος των τραπεζικών εργασιών να εστιάζεται εδώ και μήνες στις ρυθμίσεις και αναχρηματοδοτήσεις τραπεζικών δανείων, που προσεγγίζουν πλέον το ένα εκατομμύριο σε αριθμό.

Δάνεια με το «στανιό» – Ασφυξία στις επιχειρήσεις
Όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου το  «κόψιμο» της δανειακής  χρηματοδότησης από τις τράπεζες έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις οι οποίες εξαναγκάζονται πλέον να μειώσουν τις προμήθειές τους που έχει σαν συνακόλουθο νέα μείωση στον ήδη επιβαρυμένο κύκλο εργασιών τους. Επιπρόσθετα και λόγω της γενικής έλλειψης εμπιστοσύνης που επικρατεί στην αγορά με την αύξηση των ακάλυπτων επιταγών να αναγκάζονται να κάνουν όλες σχεδόν  τις συναλλαγές τους μετρητοίς με αποτέλεσμα να εξανεμίζεται η ρευστότητά τους: «Οι επιχειρήσεις ασφυκτιούν από έλλειψη ρευστότητας. Οι τράπεζες δίνουν δάνεια με το στανιό και έτσι οι όποιες συναλλαγές γίνονται από τα διαθέσιμα κεφάλαια. Κι αυτά όμως ούτως ή άλλως είναι κατά πολύ μειωμένα από τους υπέρογκους φόρους που καλούνται να πληρώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εκτιμώ ότι αν δεν πέσει χρήμα στην αγορά, μέσω δανειακών προγραμμάτων από τις τράπεζες μας περιμένουν ακόμη πιο δύσκολες μέρες. Ο χειμώνας θα φέρει πολλά περισσότερο «λουκέτα»…

Αυξάνονται συνεχώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
Προβληματισμό σε επιτελικά τραπεζικά στελέχη δημιουργεί το γεγονός της μεγάλης αύξησης των καταναλωτικών και των στεγαστικών δανείων σε καθυστέρηση ως προς το σύνολο των καταναλωτικών και των στεγαστικών δανείων στο 26,4% και 14% αντίστοιχα τον Σεπτέμβριο του 2011, από 20% και 10,3% αντίστοιχα τον Δεκέμβριο του 10. Το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση στα επιχειρηματικά δάνεια ανήλθε στο 13% τον Σεπτέμβριο του 2011, από 8,8% τον Δεκέμβριο του 2010, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος από την Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική (Μάρτιος 2012), με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ανοδικές τάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 2012.  Η συνεχιζόμενη άνοδος της ανεργίας και οι έκτακτες φορολογικές επιβαρύνσεις, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, θα οδηγήσουν σε νέα άνοδο των δανείων που δεν εξυπηρετούνται. Φως στο τούνελ αναμένεται να δώσει η πολυπόθητη εκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, όταν αυτή ξεκινήσει, που θα οδηγήσει σταδιακά στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και γενικότερα στην τόνωση της αγοράς.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr  

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …