Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Έσβησε η φωτιά στο όρος Κούλα

Έσβησε η φωτιά στο όρος Κούλα

0
pyrkagia_001-empros

Από την Πέμπτη το απόγευμα έως και το Σάββατο επιχειρούσαν 13 πυροσβέστες. Κάηκαν 50 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκταση

Τέθηκε υπό μερικό έλεγχο την Παρασκευή. Ερωτηματικά για τα αίτια. Για δεύτερη συνεχή χρονιά φωτιά στην ίδια περιοχή
 
Κατασβέστηκε ολοσχερώς η πυρκαγιά στο όρος Κούλα που εκδηλώθηκε το πρωί της Πέμπτης 23 Αυγούστου αφού κατέκαψε 50 στρέμματα δασικής (30 στρ.) και χορτολιβαδικής (20 στρ.) έκτασης σύμφωνα με εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης που έφερε εις πέρας την επιχείρηση κατάσβεσης.

Τέθηκε υπό μερικό έλεγχο την Παρασκευή
Όπως αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ του «Ε» στο φύλλο της Παρασκευής 24/8 απ’ την πρώτη ώρα της εκδήλωσης της πυρκαγιάς επεχείρησαν 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη Πετζετέλ και ένα ελικόπτερο Καμώφ από την Καβάλα,  τα οποία με συνεχείς ρίψεις νερού περιόρισαν την εξάπλωσή της. Σ’ αυτό είχαν σύμμαχο και την άπνοια που επικρατούσε  στην περιοχή αλλά και την αυξημένη υγρασία αφού μόλις την προηγούμενη μέρα είχε βρέξει. Άμεσα όμως κινητοποιήθηκαν και πεζοπόρα τμήματα και 4 οχήματα από την πυροσβεστική υπηρεσία Ξάνθης. Λόγω του δύσβατου του εδάφους τα πεζοπόρα τμήματα που αποτελούνται από 9 άνδρες έφτασαν το απόγευμα της Πέμπτης. Όπως πληροφορηθήκαμε οι 9 πυροσβέστες περπάτησαν επί 3,5 ώρες με όλο τον εξοπλισμό προκειμένου να πλησιάσουν στις εστίες. Μετά από 1,5 ώρα επιχείρησης κατόρθωσαν να θέσουν υπό μερικό έλεγχο την φωτιά ενώ 6 απ’ αυτούς παρέμειναν όλο το βράδυ στην περιοχή προκειμένου να μην υπάρξει πιθανότητα αναζωπύρωσης.

Κάπνισαν και πάλι εστίες την Παρασκευή αλλά αντιμετωπίστηκαν άμεσα
Στην προσπάθειά τους βρήκαν αρωγούς 3 εθελοντές πολίτες και 2 υπαλλήλους του Δασαρχείου ενώ το τοπικό διαμέρισμα Πάχνης ανέλαβε την τροφοδοσία τους. Το πρωί της στην περιοχή κατέφτασε και  2ο πεζοπόρο τμήμα αποτελούμενο από 6 άνδρες και συνολικά 13 άνδρες επιχειρούσαν όλη την Παρασκευή ενώ 6 απ’ αυτούς διανυκτέρευσαν στον τόπο της πυρκαγιάς. Όπως πληροφορηθήκαμε από τον Πυραγό κ. Κώστα Τσιακμάκη περί το μεσημέρι της Παρασκευής υπήρξαν κάποια «θερμά σημεία που χρήζουν αποκάθαρση» σύμφωνα με την πυροσβεστική ορολογία. Οι πυροσβέστες κράτησαν την περίμετρο και γίνονταν ρίψεις νερού από μια πηγή που ήταν εκεί κοντά .Η  κατάσταση ήταν καθ’ όλη την διάρκεια της μέρα  υπό έλεγχο.  
Να σημειώσουμε ότι επικεφαλής της επιχείρησης ήταν ο αν. διοικητής κ. Χρήστος Γκίκης ο οποίος όπως και όλο το προσωπικό της υπηρεσίας δέχθηκε τα εύσημα και  τις ευχαριστίες του περιφερειάρχη κ. Άρη Γιαννακίδη ο οποίος και επικοινώνησε τηλεφωνικά με την υπηρεσία.

Φωτιά στο ίδιο σημείο για δεύτερη χρονιά – Δεν κινδύνεψε η άγρια πανίδα 
Σ’ ότι αφορά τα αίτια της πυρκαγιάς είναι υπό διερεύνηση ενώ αίσθηση και πολλά ερωτηματικά δημιουργεί το γεγονός ότι και πέρσι στο  ίδιο σημείο εκδηλώθηκε πυρκαγιά που κατέκαψε πολύ μεγαλύτερη δασική έκταση. Ευτυχώς δεν κινδύνεψαν οι πλησιέστεροι οικισμοί και όπως εκτιμούν από την Πυροσβεστική τα 50 στρέμματα θωρούνται μικρή έκταση για να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στα ζώα του δάσους τα οποία και απομακρύνονται από την φωτιά και κατά συνέπεια δεν πρέπει να υπήρξε σοβαρό πρόβλημα στην άγρια πανίδα της περιοχής.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …