Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Πληγή» για το δήμο το πλιάτσικο στη δημοτική περιουσία

«Πληγή» για το δήμο το πλιάτσικο στη δημοτική περιουσία

0
parko_x1_08_2012-empros

31.868 € προϋπολόγισαν για αποκατάσταση ζημιών και κλοπών οι τεχνικές υπηρεσίες!

Ενημέρωση της Εισαγγελέα και κατάθεση μήνυσης κατ’ αγνώστων από το Χ. Μούρκα. Σπασμένα φωτιστικά και κλεμμένα καλώδια δίνουν εικόνα επιδρομής στα πάρκα του δήμου

Αποκαλυπτικά και ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που προέκυψαν από την καταγραφή, στην οποία προέβη το τμήμα ηλεκτρομηχανολογικού της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Ξάνθης, σχετικά με τις εκτεταμένες κλοπές και καταστροφές του ηλεκτρολογικού υλικού και των εγκαταστάσεων στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης. Κατόπιν σχετικής εντολής του αντιδήμαρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Χρήστου Μούρκα, η υπηρεσία κατέγραψε ζημιές, καταστροφές και κλοπές στο ηλεκτρομηχανολογικό υλικό και τις εγκαταστάσεις του δήμου στα σημεία της πόλης όπου παρατηρούνται ανάλογα περιστατικά με αυξημένη συχνότητα.
Προϋπολογίζοντας της αποκατάσταση όλων των φθορών και κλοπών, η υπηρεσία κατέληξε ότι απαιτείται η δαπάνη 31.868 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1/3 του συνολικού προϋπολογισμού των τεχνικών υπηρεσιών για το 2012! Μάλιστα, αβίαστο είναι το συμπέρασμα ότι σε συγκεκριμένες περιοχές της Ξάνθης εντοπίζονται οι περισσότερες επιδρομές.

Το 1/3 του προϋπολογισμού των Τ.Υ. για ζημιές και κλοπές
Σύμφωνα με το έγγραφο που έλαβε από την υπηρεσία ο κ. Μούρκας και βάσει του οποίου προτίθεται να απευθυνθεί στην Εισαγγελία Ξάνθης και να υποβάλει μήνυση κατ’ αγνώστων, εκτεταμένες ζημιές έχουν υποστεί οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις φωτισμού οδών και πάρκων. Πιο αναλυτικά:
1)Στο πάρκο (Θάμυρις) πίσω από το Συνεταιρισμό Θερμοϋδραυλικών καταγράφηκαν 8 σπασμένα φωτιστικά δαπέδου, 150 κλεμμένα καλώδια εντός και εκτός φωτιστικών, 8 κλεμμένοι διακόπτες, ένα όργανο του κεντρικού πίνακα και 10 καπάκια φρεατίων.
Συνολικά για την αποκατάσταση η υπηρεσία θα υποστεί δαπάνη 4.058 ευρώ, βάσει των υπολογισμών της ίδιας.
2)Στην Εκτενεπόλ επίσης, η τεχνική υπηρεσία εντόπισε 100 κλεμμένα καλώδια εντός φρεατίων, 40 επιπλέον κλεμμένα καλώδια από φωτιστικά και 40 καπάκια φρεατίων που έκαναν και αυτά «φτερά». Το κόστος για τις επισκευές υπολογίστηκε στις 3.120 ευρώ.
3)Ακόμη πιο εκτεταμένες είναι οι ζημιές και οι απώλειες στο δρόμο προς το Νοσοκομείο, πριν την εκκλησία Κυρίλλου και Μεθοδίου. Εκεί, εκλάπησαν 700 καλώδια και 50 καπάκια φρεατίων. Η υπηρεσία για να επέμβει ολοκληρωτικά θα χρειαστεί 9.000 ευρώ.
4) Εξίσου υψηλή είναι και η δαπάνη που θα απαιτηθεί για την αποκατάσταση των φθορών και κλοπών στο πάρκο πέρα μαχαλά στα Κιμμέρια. Κι εκεί εντοπίστηκε σωρεία από κλεμμένα καπάκια φρεατίων και καλώδια, καθώς και 15 σπασμένα φωτιστικά. Το κόστος προϋπολογίστηκε στις 7.750 ευρώ.
5)Γνωστή «πληγή» επίσης αποτελεί ο οικισμός του Δροσερού, όπου εντοπίστηκαν οι περισσότερες ζημιές, έναντι των κλοπών. Καταγράφηκαν 30 σπασμένες ηλεκτρονικές λυχνίες και 5 σπασμένα φωτιστικά. Οι επισκευές θα απαιτήσουν 1.700 ευρώ.
6) Ζημιές παρατηρήθηκαν και στην περιοχή της Παλιάς Χρύσας μετά το γεφυράκι, όπου άγνωστοι έσπασαν 50 φωτιστικά και γλόμπους και προκειμένου η υπηρεσία να αποκαταστήσει το φωτισμό στην περιοχή θα υποχρεωθεί να καταβάλει 2.750 ευρώ.
7) Τέλος, μία ακόμη περιοχή, όπου παρατηρούνται ανάλογες ενέργειες είναι το πάρκο του Ευμοίρου (πίσω από τη ΒΙ.ΠΕ.). Και εκεί, έσπασαν φωτιστικά και γλόμπους αξίας 2.550 ευρώ. Συνολικά λοιπόν, απαιτούνται πάνω από 30.000 ευρώ, ποσό που, όπως εκτιμάται, θα φτάσει το 50% του προϋπολογισμού μέχρι το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με τις σημειώσεις της υπηρεσίας, πολλές λυχνίες και γλόμποι φωτιστικών έχουν σπάσει με αεροβόλα πιστόλια ή όπλα, καθώς επίσης και με πέτρες.

«Τραύμα» για την πόλη οι εκτεταμένες ζημιές και καταστροφές
Η συνολική και αναλυτική παρουσίαση των ζημιών εξυπηρετεί στην ενημέρωση των δημοτών της Ξάνθης σχετικά με το «βάρος» που καλείται να πληρώσει ο δήμος για επισκευές και αποκαταστάσεις, χωρίς καμία διασφάλιση ότι δεν θα παρατηρηθούν εκ νέου ίδιες συμπεριφορές. Από τη μια, διάφοροι δράστες προβαίνουν σε κλοπές για να πάρουν τα χρήματα από την πώληση για σίδερα και από την άλλη παιδιά υποβαθμισμένων συνοικιών καταστρέφουν τη δημόσια περιουσία, χωρίς να είναι σε θέση να γνωρίζουν τις συνέπειες και χωρίς κανείς να τους επιπλήττει.
Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι ο κύριος όγκος των καταστροφών και κλοπών καταγράφηκε στις περιοχές που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Η έκταση δε που έχει λάβει αυτό το φαινόμενο, μεταφράζεται επίσης και σε απώλεια άλλων έργων βελτίωσης και συντήρησης για το δήμο της Ξάνθης.
«Είναι ένα «τραύμα» για την πόλη», αναφέρει ο κ. Μούρκας, με την πρόθεση να ενεργοποιήσει, αλλά και να «ταρακουνήσει» την κοινωνία της Ξάνθης, ώστε οι δημότες να ξέρουν τι πληρώνουν, αλλά και να αγαπήσουν την πόλη τους, νιώθοντας ένα αίσθημα ευθύνης για την προστασία της. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι δράστες, λόγω της έκτασης που έχουν λάβει οι καταστροφές και οι κλοπές. Προσθέτει βέβαια, ότι πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης είναι η Παιδεία και η καλλιέργεια του αισθήματος ευθύνης και στους ανηλίκους από τα σχολεία.

Απαιτείται αστυνόμευση, αλλά και ενεργοποίηση των πολιτών
Παρόλα αυτά, λόγω της μεγάλης δαπάνης που αναίτια και άδικα καλείται να πληρώσει ο ξανθιώτικος λαός, θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν αρκούν τα ευχολόγια. Απαιτείται ενεργό ενδιαφέρον για την πόλη και αφύπνιση για τις επιδρομές που παρατηρούνται. Παράλληλα όμως, τόσο η αστυνομία όσο και η δημοτική αστυνομία οφείλουν να συντονίσουν τις ενέργειες τους, ώστε, για ένα μικρό έστω χρονικό διάστημα, να αυξηθεί η επιτήρηση και ο έλεγχος των συγκεκριμένων περιοχών, προκειμένου να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα, κατά πόσο δηλαδή η αυξημένη αστυνόμευση μπορεί να τιθασεύσει τους δράστες.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…