Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Έκρηξη» δημάρχου κατά Αγκόρτσα

«Έκρηξη» δημάρχου κατά Αγκόρτσα

0
dimotiko_08_2012-empros

Ζήτησε τη παραίτησή του στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου γιατί είπε ότι δεν είχε ιδέα για ένα πρόγραμμα αγροτουρισμού

«Αρένα» η αίθουσα από τις παρεμβάσεις Βορίδη για το περίπτερο στο Λιμνίο και την κοπή επικίνδυνων δέντρων

Αυγουστιάτικος «καύσωνας» έπληξε το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης και μάλιστα στα καλά καθούμενα και για θέματα όχι ιδιαίτερης σημασίας. Οι τόνοι ανέβηκαν δημιουργώντας μια έκρυθμη κατάσταση που έφτασε στο αποκορύφωμά της με το ξέσπασμα του δημάρχου Ξάνθης που ζήτησε από έδρας την παραίτηση του αντιδημάρχου Πρασίνου κ. Απόστολου Αγκόρτσα επειδή διαμαρτυρήθηκε για έλλειψη ενημέρωσης κατά τη συζήτηση του θέματος που αφορούσε έγκριση συμμετοχής στου δήμου σε πρόγραμμα οικοτουρισμού με την επωνυμία: «Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας 2007 – 2013». Συγκεκριμένα ο κ. Στυλιανίδης εμφανώς εξοργισμένος με τον κ. Αγκόρτσα που είπε ότι δεν έχει ιδέα για το πρόγραμμα ούτε ο ίδιος ούτε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού κ. Τσεγγελίδης, τον κεραυνοβόλησε: «Περιμένω την παραίτηση σας από τη θέση του αντιδημάρχου. Φτάνει πια με την αντιπολίτευση που ασκείς μονίμως στην παράταξη που είσαι μέλος. Είχες όλη τη δυνατότητα να ενημερωθείς από την αρμόδια υπηρεσία από την Παρασκευή που δόθηκε η πρόσκληση». Ο κ. Αγκόρτσας δεν έδωσε καμιά απάντηση εκείνη τη στιγμή αλλά λίγο αργότερα μιλώντας στο «Ε» είπε ότι θα απαντήσει αν πάρει από το δήμαρχο έγγραφο ανάκλησης της θέσης του ως αντιδημάρχου.

Του είχε πολλά μαζεμένα…
Η αντίδραση αυτή του δημάρχου εξέπληξε ακόμη και την μείζονα αντιπολίτευση που στηλίτευσε πολλές φορές στο παρελθόν τη «προστατευτική» στάση του δημάρχου απέναντι στον κ. Αγκόρτσα (ιδίως όταν κατέθεσε στο δικαστήριο κατά του δήμου για το θέμα της δενδροφύτευσης) και έφτασε σε σημείο να υπερασπίζεται την άποψη του αντιδημάρχου για έλλειμμα ενημέρωσης από τις υπηρεσίες του δήμου ενώ παράλληλα η τωρινή του στάση εκλήφθηκε ως ετεροχρονισμένο ξέσπασμα μιας υποβόσκουσας δυσαρέσκειας από αυτά τα πεπραγμένα του κ. Αγκόρτσα, κοινώς: του τα χε πολλά μαζεμένα…Όπως είπε δε ο Ηλίας Βασιλούδης: «Δεν ζητήσατε την παραίτησή του τότε που έπρεπε και τη ζητάτε τώρα που είχε και δίκιο», ενώ την άποψη του κ. Ακόρτσα περί ελλείμματος ενημέρωσης υπερασπίστηκε και η κα Πατσίδου κάνοντας λόγο για δεδομένη και παγιωμένη κατάσταση ενώ ο επικεφαλής της παράταξης κ. Πούλιος που έκρινε ως δικαιολογημένη την αντίδραση του δημάρχου λέγοντας : «κι εγώ έτσι θ’ αντιδρούσα», υπογραμμίζοντας όμως ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας» που πρέπει πρώτα απ’ όλους τον δήμαρχο να προβληματίσει. Η κόντρα και οι υψηλοί τόνοι συνεχίστηκαν με τη φράση του δήμαρχου: «Θλίβομαι γιατί διαπιστώνω ότι όλοι σας δεν αφιερώνεται ένα λεπτό για να ενημερωθείτε για θέματα του δήμου», να ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Μομφές δημάρχου προς όλους τους δημοτικούς συμβούλους
Έντονα προσβεβλημένος δήλωσε ο Χρίστος Πούλιος και ζητούσε μετ’ επιτάσεως να πάρει πίσω τα λόγια του ο δήμαρχος λέγοντας ότι μπορεί να μιλά μόνο για την παράταξη του: «Μας προσβάλλετε γιατί εμείς ξέρουμε πόσο χρόνο αφιερώνουμε από την επαγγελματική και κοινωνική και προσωπική μας ζωή για να προσφέρουμε και ν’ ασχοληθούμε με θέματα του δήμου και μάλιστα αμισθί και όχι όπως κάποιοι που συνεχώς είναι σε έμμισθες θέσεις». Ο δήμαρχος του απάντησε ότι  η αποζημίωση από την συμμετοχή στο Δ.Σ. αν και ελάχιστη την παίρνουν όλοι  και το θέμα έκλεισε εκεί αφού προηγουμένως ο πρόεδρος κ. Δημαρχόπουλος έκλεισε το μικρόφωνο του κ. Βορίδη, γεγονός που τον έκανε έξαλλο και λίγο έλειψε να μεταβληθεί η αίθουσα του Δ.Σ. σε αρένα. Γενικά ο κ. Δημαρχόπουλος προσπαθούσε να επιβάλλει την τάξη αλλά τα πνεύματα είχαν τόσο οξυνθεί που δεν μπορούσε να επιβληθεί.
Σ’ ότι αφορά στην ουσία του θέματος που έγιναν όλα αυτά τα πολιτικά παρατράγουδα ο Χρίστος Πούλιος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του όχι συγκεκριμένα για το πρόγραμμα αλλά για την πρακτική που ακολουθείται από το δήμο: «Όποιο πρόγραμμα βρούμε χωρίς συμμετοχή μπαίνουμε», Ζήτησε να υπάρχει στόχευση σε προγράμματα που θα φέρουν οφέλη στους δημότες και όχι έτσι απλά να γίνονται για να γίνονται…και οι μόνοι που επωφελούνται και  θησαυρίζουν είναι κάποιοι επιτήδειοι χωρίς ο δήμος να επωφελείται στο παραμικρό»

Στυλιανίδης: «Βορίδη λες μπούρδες»
Ένα άλλο θέμα που ανέβασε το θερμόμετρο στα ύψη ήταν αυτό που αφορούσε το δημοτικό περίπτερο στο Λιμνίο που ήρθε με ομόφωνη εισήγηση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Ο κ. Βορίδης εξέφρασε στο Δ.Σ. όπως και στην Επιτροπή τις αντιρρήσεις του αντιπαραθέτοντας τον νόμο σύμφωνα με τον οποίο χρειάζεται οικοδομική άδεια για την κατασκευή και  όχι όπως εισηγήθηκε η Επιτροπή δόμησης ότι δεν απαιτείται σε οίκημα που δεν υπερβαίνει το 20% του οικοπέδου. Διαμαρτυρήθηκε δε εντόνως ότι αυτές του οι επιφυλάξεις δεν καταγράφηκαν στα πρακτικά και δόθηκε λανθασμένη εντύπωση ότι η απόφαση στην Επιτροπή ήταν ομόφωνη. Έτσι άρχισε να καταλογίζει ευθύνες στις υπηρεσίες προκαλώντας νέο ξέσπασμα του Δημάρχου ο οποίος του είπε ότι λέει συνεχώς μπούρδες ότι αυτός είναι λάθος…Ο λόγος δόθηκε στον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας κ. Μούρκα που διάβασε έγγραφο της Επιτροπής δόμησης που λέει ξεκάθαρα ότι δεν απαιτείται οικοδομική άδεια αν το κτίσμα δεν υπερβαίνει το 20% του οικοπέδου, ο κ. Βορίδη είπε ότι αμφισβητεί το έγγραφο και ο δήμαρχος έκλεισε το θέμα λέγοντας ότι όλα θα γίνουν σύννομα και αν  απαιτείται άδεια θα βγει. Αλλά ο κ. Βορίδης δεν σταμάτησε εκεί…Νέα κόντρα στο θέμα που αφορούσε την κοπή δέντρων που κριθήκαν επικίνδυνα για πτώση από την αρμόδια υπηρεσία και ψηφίστηκαν από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Ζήτησε τεχνική έκθεση αν αυτά μπορούν να στηριχτούν και να μην κοπούν κάνοντας έκκληση σε δραματικό τόνο: Σας καλώ να σώσουμε ένα δέντρο…».

Παρεμβάσεις Κολλάρου
Σ’ ότι αφορά στα υπόλοιπα θέματα: Πάρθηκε απόφαση μειοψηφούντος του κ. Κολλάρου να γίνει διαγωνισμός και όχι απευθείας ανάθεση για τη σύμβαση μεταφοράς των μαθητών. Ο κ. Κολλάρος διαφώνησε όχι ως προς το θέμα του διαγωνισμού αλλά υποστηρίζοντας την άποψη ότι η μεταφορά των μαθητών είναι αρμοδιότητα της κεντρικής διοίκησης και όχι των δήμων, άποψη που συμμερίστηκε και ο δήμαρχος Ξάνθη σημειώνοντας ότι οι δήμοι έχουν φορτωθεί και αυτή την αρμοδιότητα χωρίς χρηματοδότηση και ότι η ΚΕΔΕ πιέζει να επανέλθει στο πρότερο καθεστώς η μεταφορά των μαθητών.
Ο κ. Κολλάρος όμως επέμεινε και σ’ ένα άλλο θέμα που έθεσε ο ίδιος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που όμως δεν έτυχε θετικής απόφασης. Το θέμα της μετονομασίας της οδού Βας. Σοφίας σε οδός Δόμνας Σαμίου ως ένδειξη τιμής για την προσφορά και το έργο της μεγάλης κυρίας του δημοτικού τραγουδιού και της παράδοσης που όπως είπε διέσωσε από τον εκφυλισμό της χούντας και μεταλαμπάδευσε στις νεώτερες γενιές το αυτούσιο δημοτικό τραγούδι. Όμως και στο δημοτικό συμβούλιο δεν βρήκε την αποδοχή στην πρότασή του με την αιτιολογία ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα στους δημότες που γνωρίζουν μ’ αυτή την ονομασία την κεντρική αυτή οδό και ότι καλύτερα είναι να δοθεί το όνομα της Δόμνας Σαμίου σε ένα νέο δρόμο. Παρόλα αυτά ο κ. Κολλάρος είπε ότι θα επιμείνει κινητοποιώντας συλλόγους και πολιτιστικούς φορείς γιατί το θεωρεί πολύ σημαντικό θέμα.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…