Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Ενόχληση της Συμβουλευτικής για το βιβλίο ιστορίας της 6ης δημοτικού

Ενόχληση της Συμβουλευτικής για το βιβλίο ιστορίας της 6ης δημοτικού

0
istoria_st_dimotikou-empros

Ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να αποσύρει «ενοχοποιητικές» εκφράσεις για τα γεγονότα της Σμύρνης

Προτείνουν την αναβίωση της διμερούς επιτροπής των υπουργείων παιδείας για την καταγραφή της ιστορίας σε Ελλάδα και Τουρκία χωρίς εκφράσεις που οδηγούν σε εχθρότητες

Την ενόχλησή τους για την έγκριση του νέου βιβλίου ιστορίας της ΣΤ’ δημοτικού εκφράζουν με επιστολή τους προς το υπουργείο παιδείας τα μέλη της άτυπης «Συμβουλευτικής Επιτροπής της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης».  Με αφορμή δημοσίευμα του αθηναϊκού τύπου σχετικά με τον τρόπο που παρουσιάζεται η καταστροφή της Σμύρνης, η επιτροπή με πρόεδρο τον δήμαρχο Ιάσμου Καδή Ισμέτ ζητά να απαλειφθούν «ενοχοποιητικές» εκφράσεις και όσες γεννούν εχθρότητες, ισχυριζόμενοι ότι τέτοιου είδους επιλογές βλάπτουν την ελληνοτουρκική φιλία.
Συγκεκριμένα, η διαμαρτυρία έχει σημείο αναφοράς το άρθρο της εφημερίδας «Καθημερινή», που  δημοσιεύτηκε στις 25-4-2012, σύμφωνα με το οποίο, στο βιβλίο Ιστορίας της 6ης τάξης υπάρχει η εξής αναφορά: «Οι Τούρκοι μπήκαν στη Σμύρνη. Πυρπόλησαν την Ελληνική και την Αρμενική συνοικία, ενώ ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος παραδόθηκε στο μουσουλμανικό πλήθος και θανατώθηκε.»…«Σφαγές χριστιανών και λεηλασίες ολοκλήρωσαν την καταστροφή. Ήταν το δραματικό τέλος της μακραίωνης Ελληνικής παρουσίας στην περιοχή».
Επεξηγώντας την απόφασή τους να εκφράσουν την ενόχλησή τους στο υπουργείο, τα μέλη της Συμβουλευτικής σημειώνουν: «ως εκπρόσωποι της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης και των μη κυβερνητικών οργανώσεων θεωρούμε ότι τέτοιου είδους εκφράσεις προσβάλλουν την Ελληνο-Τουρκική φιλία και προωθούν τους νέους σε αισθήματα εχθρότητας και μίσους». Η επιστολή απεστάλη στις 17 Ιουλίου και απευθύνεται στον υπουργό.

Καταδικάζουν τις αναφορές στην Μικρασιατική καταστροφή. Η επιστολή
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Ως μέλη της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης παρακολουθούμε από τον τύπο το θέμα της ανανέωσης των Βιβλίων Ιστορίας της έκτης (6ης) Δημοτικού.
Σύμφωνα με το άρθρο που υπογράφεται από τον Απόστολο Λακασά και δημοσιεύτηκε στις 25-4-2012 στην εφημερίδα Καθημερινή, έχει εγκριθεί το νέο βιβλίο ιστορίας και από την καινούρια σχολική περίοδο θα διδάσκεται στα δημοτικά σχολεία. Άλλωστε, με το από 24-4-2012 δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ανακοινώθηκε ότι το σύγχρονο  «Βιβλίο Ιστορίας» που γράφτηκε πριν από 15 χρόνια θα αντικαταστήσει το ήδη διδασκόμενο στην έκτη (6η) τάξη του Δημοτικού βιβλίο Ιστορίας.
Ας αφήσουμε κατά μέρος την έγκριση ενός βιβλίου που γράφτηκε προ δεκαπενταετίας παρά τις ραγδαίες και συνεχείς εξελίξεις στις μεθόδους εκπαίδευσης, το άρθρο της Καθημερινής σχετικά με το περιεχόμενο του εν λόγω βιβλίου προκαλεί από μόνο του ανησυχία. Στο  άρθρο επισημαίνεται ότι η παράγραφος που αναφέρεται στην «Μικρασιατική Καταστροφή» είναι  μια από τις παραγράφους κλειδί του νέου βιβλίου:
«Οι Τούρκοι μπήκαν στη Σμύρνη. Πυρπόλησαν την Ελληνική και την Αρμενική συνοικία, ενώ ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος παραδόθηκε στο μουσουλμανικό πλήθος και θανατώθηκε.»…«Σφαγές χριστιανών και λεηλασίες ολοκλήρωσαν την καταστροφή. Ηταν το δραματικό τέλος της μακραίωνης Ελληνικής παρουσίας στην περιοχή».  
Ως Τούρκοι της Δυτικής Θράκης βρίσκουμε τέτοιου είδους εκφράσεις ενοχοποιητικές και πιστεύουμε πως αυτές οι εκφράσεις θα οδηγήσουν τους νεαρούς εγκέφαλους σε αρνητικά αισθήματα προς τους μη «Έλληνες», σε ανατροφή αυτών με συναισθήματα διάκρισης και πέρα αυτών  θα επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία των παιδιών μας. Η ύπαρξη διαφορετικών διηγημάτων στα βιβλία της έκτης (6ης) τάξης των Τουρκικών Μειονοτικών σχολείων με τα βιβλία των δημόσιων σχολείων στην ίδια γειτονιά, οι διηγήσεις στα βιβλία των σχολείων πλειονότητας που δείχνουν τον γείτονα ως εχθρό, αναμφίβολα θα επηρεάσουν τις σχέσεις και την ανάπτυξη των παιδιών. Η κατάσταση αυτή  μας οδηγεί σε βαθιά ανησυχία.
Ως Τούρκοι της Δυτικής Θράκης, είμαστε υπέρ της κάθαρσης των βιβλίων Ιστορίας από τέτοιου είδους εκφράσεις και προκαταλήψεις διότι, αυτά δεν συμβαδίζουν με την φιλία και την αλληλεγγύη, δημιουργούν συστηματικά μια προκατειλημμένη κοινωνία και ετοιμάζουν το έδαφος της στήριξης των ακραίων απόψεων και κύκλων από την κοινωνία, όπως συμβαίνει  συχνά τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας. 
Αξιότιμε  Κύριε,
Με σκοπό να σωθεί από την παγίδα του μίσους, η Ελληνοτουρκική φιλία που ξεκίνησε με τους μεγάλους ηγέτες όπως ο Βενιζέλος και Ατατούρκ, είχε συσταθεί πριν από περίπου 13 χρόνια μια επιτροπή από γραφειοκράτες των δύο υπουργείων παιδείας για την αναθεώρηση των βιβλίων των δύο χωρών. Τα μέλη της επιτροπής, θα ασχολούνταν με την αφαίρεση από τα βιβλία  που διδάσκονται στις δύο χώρες,  των υπερβολικών εκφράσεων και των λέξεων ή εκφράσεων που μπορούν να οδηγήσουν στην εχθρότητα. Η απόφαση αυτή είχε γίνει δεκτή με χαρά από την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης.
Η μελέτη των βιβλίων της ιστορίας και των βιβλίων άλλων μαθημάτων στις δύο χώρες από μια επιτροπή που θα αποτελείται από εκπαιδευτές των δύο χωρών και η αφαίρεση απ’ αυτά των προκαταληπτικών εκφράσεων είναι σημαντική για την κοινωνική γαλήνη και ειρήνη στη χώρα μας αλλά και για την συνέχιση της φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. 
Εμείς, επιθυμούμε την ανατροφή των νέων σε ένα περιβάλλον ειρήνης και αγάπης γνωρίζοντας πως ο γείτονας είναι φίλος και όχι σε ένα περιβάλλον με εχθρικά συναισθήματα. 
Πιστεύοντας ότι τα απαραίτητα βήματα θα πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατό, Σας εκφράζουμε τα σέβη μας.   

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συντριπτική πρωτιά στον Σ. Κασσελάκη με 61,4% έδωσε η Ξάνθη

Ψήφισαν λιγότεροι από τον α’ γύρο – 38,6% στην Έφη Αχτσιόγλου   Γραμματέας Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ξάν…