Σχόλια 23/08/2012

0
thrakes_08_2012-empros

Ισοδύναμα μέτρα = Κύριε των δυνάμεων!
Θωμάς Βουγιουκλής
 
Παγκόσμια Συνέδρια Θρακών  


Κατ’ αρχάς δεν ήταν Παγκόσμιο. Κι αυτό γιατί δεν υπήρχαν χρήματα για μεταφορά συνέδρων. Έτσι έγινε σκέτο Συνέδριο Θρακών.
Κι αυτό όμως κουτσουρεμένο. Περισσότερο θύμιζε συνέδριο Εβριτών παρά Θρακών.
Τέλος πάντων, ας πάει κι αυτό, να το πάρει το ποτάμι. Όμως η θεματολογία του φέτος, επιεικώς ήταν κακή, παρά τον τίτλο «Η Θράκη στο παγκόσμιο στερέωμα».
Και κάτι τελευταίο: Γιατί τόση εκκλησιαστική παρουσία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη; Την Θράκη την κατοικούν και μουσουλμάνοι, αυτό γιατί κάποιοι το ξεχνούν; Κι επιτέλους, η Θράκη είναι ο χώρος που δημιουργούν και παράγουν.
Με θρησκευτικές παρωπίδες όμως προτάσεις προοδευτικές και σύγχρονες πώς να κάνεις;
«Ε»        

Γιορτές Παλιάς Πόλης  


Σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσουν στην πόλη της Ξάνθης οι Γιορτές Παλιάς Πόλης. Ένας θεσμός που εδραιώθηκε και αγκαλιάστηκε από την πλειοψηφία των κατοίκων όχι μόνον της Ξάνθης αλλά και γειτονικών νομών.
Οι φθινοπωρινές αυτές γιορτές λοιπόν που δίνουν ζωή και κίνηση οικονομική στην πόλη, θα πρέπει να προφυλαχθούν. Και οι φύλακές του δεν είναι άλλοι από τους ίδιους τους Συλλόγους και τα μέλη τους.
Ας λειτουργήσουν με γνώμονα τον εθελοντισμό που τους διακρίνει εδώ και χρόνια, αλλά χωρίς επιχειρηματικές υπερβολές. Κι ακόμη, ας ξεδιπλώσουν τη φαντασία τους κι ας δημιουργήσουν και νέες δράσεις.
Από την άλλη, ο δήμος, θα πρέπει να σταθεί μεν αρωγός στο έργο των συλλόγων, εμπλουτίζοντας όμως κάθε χρόνο τις απαραίτητες υποδομές σε τουαλέτες χημικές, χώρους πάρκινγκ, δοχεία απορριμμάτων και άλλα.
«Ε»            

Απλότητα  


Η απλότητα είναι μια συνήθεια και συμπεριφορά της ψυχής, που δεν κινείται σε κανέναν κακό λογισμό.
Άγιος Ιωάννης της κλίμακος
Για την αντιγραφή Ο Σχολιαστής.    

Θα’ χουμε εξελίξεις  


Στην οικονομία της χώρας όλα τα πράγματα δεν είναι μετέωρα. Υπάρχουν και αισιόδοξα μηνύματα: Χαμόγελα αισιοδοξίας από τα Χρηματιστήρια της Ευρωζώνης.
Κι αυτό γιατί προσδοκούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρέμβει στη δευτερογενή αγορά για να εκτονωθεί η κρίση στην Ευρωζώνη.
Δεύτερο στοιχείο: Δύο οίκοι αξιολόγησης έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα και εκτιμούν ότι η Ευρωζώνη θα βγει από την κρίση αλλά με δύο ταχύτητες. Άρα φως στο τούνελ.
Και η μεν Ιταλία πρώτη το 2013 θα ανακάμψει και θ’ ακολουθήσουν Ισπανία και Πορτογαλία. Ακολουθούν μέχρι το 2016 Ελλάδα και Ιρλανδία.
Άρα, πορευόμαστε σωστά και βρισκόμαστε στο μέσον της διαδρομής.
-Μακάρι και γρηγορότερα. Αρκεί βέβαια να υλοποιηθούν και τηρηθούν τα μέτρα που αποφασίζονται!
«Ε»    

Frankfurter Allgemeine: Κανείς δεν παλεύει όσο οι Έλληνες  


Επίθεση φιλίας προς την Ελλάδα εξαπέλυσε η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», η οποία σχολιάζει τις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια σε ρεπορτάζ με τίτλο «Μελέτη: Κανείς δεν κάνει τόσο σκληρές περικοπές όσο η Ελλάδα».
Στο ρεπορτάζ το οποίο αναφέρεται σε μελέτη της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας αναφέρεται πως: «Το κλισέ του αργόσχολου Έλληνα είναι ευρέως διαδεδομένο, εντούτοις όμως καμία χώρα της Ευρωζώνης που βρίσκεται σε κρίση, δεν καταβάλλει τόσο σκληρές προσπάθειες για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της».
Η οικονομολόγος, Λάουρα Γουέιμς, υπολογίζει πως τα δυο προηγούμενα χρόνια το ελληνικό κράτος αύξησε την φορολογία και μείωσε τις δαπάνες σε αντιστοιχία 20% του ΑΕΠ. Όπως τονίζεται αυτές οι περικοπές είναι πέντε φορές πιο υψηλές από αυτές που έχει κάνει η Πορτογαλία και η Ισπανία μέχρι σήμερα.
-Δυστυχώς όμως, οι δικές  μας θυσίες δεν πιάνουν τόπο, όπως των Πορτογάλων…  

 
Έρχονται ρυθμίσεις για τα στεγαστικά  


Διάφορες προτάσεις επεξεργάζονται οι τράπεζες προκειμένου να διευκολυνθούν οι δανειολήπτες που με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες αδυνατούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια.
Ο  στόχος είναι το ποσό της μηνιαίας δόσης να μην ξεπερνά το 30% των αποδοχών του δανειολήπτη ή ακόμα και το 25% για τις περιπτώσεις εξαιρετικά χαμηλά εισοδημάτων.
Επίσης σημαντικές πιθανότητες συγκεντρώνει και το σενάριο επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής των 40 ετών που είναι σήμερα η ανώτερη διάρκεια που εφαρμόζουν οι τράπεζες, καθώς λειτουργεί συμπληρωματικά με το πλαφόν του 30%.
Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι η δυνατότητα ενοικίασης από τον δανειολήπτη της κατοικίας του για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για παράδειγμα, τρία χρόνια, και η προοπτική επαναγοράς της με νέο δάνειο και νέους όρους μετά την πάροδο της περιόδου ενοικίασης. Το μέτρο έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ουγγαρία.
Τις προτάσεις για το περιεχόμενο των ρυθμίσεων επεξεργάζεται ξεχωριστά κάθε τράπεζα και σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.      
Τι λέει η επιστολή Αγκόρτσα;


Παρέδωσε τελικά την παραίτησή του ο Απόστολος Αγκόρτσας 6 μέρες αφ’ ότου αιφνιδιαστικά του ζητήθηκε από τον δήμαρχο Ξάνθης σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Πληροφορίες λένε ότι παραδόθηκε από τον κ. Αγκόρτσα στη γραμματέα του δημάρχου ένας κλειστός φάκελος με την επισήμανση να δοθεί προσωπικά στον δήμαρχο. Ο φάκελος εκτός από την παραίτηση περείχε και  μια επιστολή. Ο ίδιος ο κ. Αγκόρτσας επιβεβαίωσε την πληροφορία σημειώνοντας μάλιστα ότι παρέθετε στο δήμαρχο ενημερωτικά στοιχεία για θέματα τουρισμού και επίσης ότι περιμένει απάντηση από τον κ. δήμαρχο. Αντ’ αυτού αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του δήμου η αποδοχή της παραίτησης από το δήμαρχο με ημερομηνία 7 Αυγούστου. Κι αν επί του τυπικού μέρους όλα έγιναν καθώς πρέπει επί της ουσίας υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για τους λόγους που ο δήμαρχος αντέδρασε έτσι αλλά και για το πρόγραμμα που έγινε αφορμή να «ξηλωθεί» ο Αγκόρτσας από την αντιδημαρχία. Μάλλον θα μάθουμε περισσότερα αν ο δήμαρχος κοινοποιήσει την επιστολή Αγκόρτσα που όπως όλοι υποπτευόμαστε μάλλον κάθε άλλο παρά για τουριστικά θέματα ενημερώνει το δήμαρχο….
Ας μην υποτιμούν την νοημοσύνη μας…
Μ.Ξ.

Σύσκεψη είχαν τα σωματεία της ΣΕΚΑΠ…


χθες το μεσημέρι για να δουν τι θα κάνουν  με το θέμα της μισθοδοσίας τους. Τους οφείλονται 3 μισθοί και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που είχαν από τη διοίκηση μέχρι την Παρασκευή θα τους καταβληθεί τουλάχιστον ένας. Όμως δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημά τους καθώς η κατάσταση στη ΣΕΚΑΠ είναι τέτοια που δεν ξέρουν μέχρι πότε θα είναι εργαζόμενοι και θα έχουν λαμβάνειν έστω…Στο μεταξύ η παραχώρηση της ΑΤΕ έχει ήδη ολοκληρωθεί αλλά το τι θα γίνει με τις θυγατρικές της είναι σε εκκρεμότητα. Υπάρχει μια αόριστη διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομίας προς τη διοίκηση ότι η ΣΕΚΑΠ θα παραμένει ανοιχτή μέχρι να πωληθεί αλλά κι αυτό είναι έωλο…Οπότε είναι δικαιολογημένη και η ανησυχία τους και η αγωνία τους…
Μ.Ξ.


Αποκρατικοποιείται η Εγνατία οδός  


Στα χέρια ιδιώτη αναμένεται να περάσει ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος της χώρας, αφού εντάχθηκε στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και πλέον αναμένεται να πάρει το δρόμο της πώλησης μόλις εκδηλωθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών. Η Εγνατία οδός πάντως, αποτελεί επένδυση φιλέτο, αφού πρόκειται για τον πιο κομβικό αυτοκινητόδρομο της χώρας που ενώνει την Τουρκία με την Ιταλία και τα Βαλκάνια μέσω των κάθετων αξόνων.
Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε προχθες στην εφημερίδα της κυβέρνησης το δημόσιο παραχωρεί μαζί και τους κάθετους άξονες (κόμβος Καστοριάς – κόμβος Κορομηλιάς – κόμβος Ιεροπηγής – Μεθοριακός σταθμός Κρυσταλλοπηγής – κόμβος Λαγκαδά/Σερρών – Μεθοριακός Σταθμός Προμαχώνα).
Μαζί ο ιδιώτης επενδυτής θα πάρει προίκα και τα δικαιώματα του Δημοσίου για τη λειτουργία, συντήρηση κι εκμετάλλευση του καθέτου άξονα Ανισόπεδος κόμβος Χαλάστρας – Μεθοριακός Σταθμός Ευζώνων.
Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τα χρέη της εταιρείας ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ. Εκτός και αν η Ελλάδα σκοπεύει να κάνει συνταγή την πώληση του «καλού» μέρους και την εκκαθάριση του «κακού».
Ε.Δ.    

Κινητοποιήσεις δημάρχων  


Την… αποφασιστικότητά τους, λέει, εξέφρασαν οι δήμαρχοι της Αθήνας στη Γ.Σ. της ΠΕΔΑ Αττικής, όπου αποφάσισαν κλείσιμο των δήμων 29 και 30 Αυγούστου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών, με την πρόθεση σε αυτή να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι, τα απορριμματοφόρα οχήματα και οι κάτοικοι των περιοχών.
Ωστόσο, οι δήμαρχοι της Ξάνθης σωστά έχουν συνειδητοποιήσει και το δήλωσαν στο «Ε» ότι τέτοιου είδους κινητοποιήσεις –με εντελώς αμφίβολη την συμπόρευση των πολιτών- μόνο τους ίδιους τους δημότες θα βλάψουν, αφού κανένα υπουργείο δε θα ταλαιπωρηθεί από το κλείσιμο των δήμων.
Είναι αλήθεια ότι και οι δήμαρχοι έχουν φτάσει στο «αμήν» με τις εξοντωτικές περικοπές των οικονομικών τους, ωστόσο έχουν ευθύνη να αποφύγουν τις κινήσεις εντυπώσεων.
Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…