Σχόλια 22/08/2012

0
p.p.parking-empros

Μαραθώνιος Λονδίνου: Ο γύρος του Θριάμβου κατάντησε βόλτα στο Μπάκινχαμ!
Θωμάς Βουγιουκλής

Η Παλιά Πόλη  


Όποιον Ξανθιώτη κι αν ρωτήσει κανείς για την Παλιά Πόλη θα του πει ότι είναι το στολίδι, ότι είναι καμάρι του, ότι του αρέσει, ότι είναι υπερήφανος γι’ αυτήν κι ότι σ’ αυτήν φέρνει κάθε ξένο φίλο ή γνωστό του. Γενικά, όλοι, την επαινούν και την προβάλουν.
Αυτά από τη μια πλευρά του νομίσματος. Διότι από την άλλη, γιατί υπάρχει κι αυτή, δεν δείχνουν τον απαραίτητο σεβασμό και αγάπη προς την περιοχή.
Την έχουν μεταβάλει σε ένα απέραντο πάρκινγκ, με θόρυβο, μόλυνση και φασαρία. Δεν εννοούμε να γίνει σαν νεκροταφείο η Παλιά Πόλη. Απεναντίας! Χρειάζεται η ζωή και η κίνηση των ανθρώπων. Των ανθρώπων όμως, όχι των αυτοκινήτων!
Παντού στον πολιτισμένο κόσμο οι παλιές πόλεις εφαρμόζουν κανόνες κυκλοφορίας των οχημάτων.
Ας εφαρμοσθεί και στην δική μας Παλιά Πόλη, μια και όλοι την καμαρώνουν!
«Ε»

Μας κούρασαν…


Ας πάρουν το κορίτσι, οι κύριοι του ΕΒΕ Ξάνθης, αφού τους είναι τόσο απαραίτητο! Μας έχουν κουράσει πια με το θέμα αυτό…
     
Δεν χρειάζεται πανικός  


Οκτώ και ίσως αυξηθούν τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ξάνθη.
Είναι λογικό. Όμως, πέρα από την εμφάνιση του ιού στην περιοχή μας, χρειάζεται ψυχραιμία. Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος σ’ αυτές τις περιπτώσεις.
Εξάλλου το καλοκαίρι σιγά-σιγά μας αφήνει και μαζί του μειώνεται και ο κίνδυνος νέων κρουσμάτων, μια και ο ιός είναι καθαρά καλοκαιρινή υπόθεση.
Από την άλλη βέβαια οφείλουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας και των δήμων να φροντίσουν και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα με έγκαιρα ραντίσματα στα σημεία που εγκυμονούν κίνδυνο εμφάνισης του ιού του Δυτικού Νείλου.
«Ε»          

 

Πυρκαγιές  

 


Σαράντα χιλιάδες καμένα στρέμματα στη Χαλκιδική, πάνω από 70.000 στη Χίο, μεγάλες πυρκαγιές στο Πήλιο, Κορινθία και στον Ταΰγετο.
Οι θυελλώδεις άνεμοι έκαναν δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων και για μια χρονιά ακόμη η Ελλάδα πληρώνει βαρύ, βαρύτατο τίμημα στις πυρκαγιές, που οι περισσότερες οφείλονται σε εμπρησμούς δυστυχώς ή σε ανθρώπινη απροσεξία και αμέλεια.
Σημασία όμως έχει το αποτέλεσμα. Κι αυτό είναι κακό, πολύ κακό για τη χώρα και τους ανθρώπους που χάνουν την περιουσία τους χωρίς να φταίνε σε τίποτε.
Με την ευκαιρία οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ο νομός μας μέχρι στιγμής πως βρίσκεται εκτός και σε επιφυλακή. Δεκάδες άνθρωποι ξαγρυπνούν για να προλάβουν την όποια εκδήλωση πυρκαγιάς, είτε ως επαγγελματίες είτε εθελοντικά.
Κι αυτό το σύστημα μέχρι στιγμής έχει αποδώσει…
«Ε»    

 

Άξιος ο μισθός τους  

 


Δεκατέσσερις έως και είκοσι ειδικοί σύμβουλοι υπηρέτησαν στο Πολιτικό Γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας του ως πρωθυπουργού της χώρας. Οι αποδοχές τους κατά το διάστημα αυτό ανήλθαν στο ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ.
Τα στοιχεία έδωσε η γενική γραμματεία της Κυβέρνησης απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι σύμβουλοι του τέως πρωθυπουργού, από 3 που ήταν τον Οκτώβριο του 2009, έφτασαν τους 20 (!) μέχρι να ολοκληρωθεί πρόωρα η θητεία του, τον Ιούνιο του 2011.
Μεγάλος ο αριθμός των συμβούλων, κι ακόμη μεγαλύτερα τα ποσά που εισέπραξαν για τις – όπως αποδείχθηκε – ολέθριες συμβουλές τους.
Άλλα βέβαια, άξιος ο μισθός τους, αν αναλογιστεί κανείς την τεράστια συμβολή τους στο να μετατραπεί ένας περήφανος λαός σε ζήτουλα και καρπαζοεισπράκτορα της Ευρώπης. Κι όλα αυτά μόνο μέσα σε δύο χρόνια.
-Άξιοι! Ίσως θα έπρεπε να δημοσιοποιηθούν και τα ονόματά τους για να τους θυμόμαστε όλοι οι Έλληνες…      

 

Και οι Ιταλοί δεν κόβουν αποδείξεις  

 


Το παράδειγμα των Ελλήνων συναδέλφων τους ακολουθούν και οι Ιταλοί καταστηματάρχες. Σύμφωνα με ελέγχους που έκανε η οικονομική αστυνομία της Ιταλίας στο Τορίνο, το 60% των εμπόρων στην πόλη του Τορίνου δεν εκδίδει αποδείξεις.
Αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση, όπως τονίζουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, είναι ότι σε ανάλογη επιχείρηση που είχε διεξαχθεί πέρυσι, το ποσοστό των εμπορικών επιχειρήσεων που διαπιστώθηκε ότι φοροδιέφευγαν «περιοριζόταν» στο 50%.
Η κρίση αυξάνει την φοροδιαφυγή. Βέβαια εμείς είμαστε σαφώς ανώτεροι σ’ αυτόν τον τομέα, αφού τα ποσοστά φοροδιαφυγής, ειδικά στις τουριστικές περιοχές, φτάνει ακόμη και στο 100% όπως αποδείχθηκε από τις πρόσφατες έρευνες του ΣΔΟΕ!
Βέβαια η μεγάλη διαφορά μας είναι ότι οι Ιταλικές αρχές όταν ανακαλύψουν την παρανομία την πατάσσουν με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο ενώ στην Ελλάδα η εφαρμογή των νόμων πολλές φορές γίνεται μόνο με την επέμβαση των ΜΑΤ…  

 

   
Η οργάνωση των γιορτών  


Λιτό –στο πνεύμα της εποχής- αλλά ενδιαφέρον το πρόγραμμα των φετινών γιορτών Παλιάς Πόλης, όπως εγκρίθηκε από το ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού. Η αλήθεια είναι λοιπόν, ότι και με λιγότερα χρήματα (ή μάλλον με πολύ λιγότερα χρήματα, αν σκεφτούμε τα… μεγαλεία άλλων διοργανώσεων) μπορεί πράγματι ο θεσμός να διατηρηθεί και να φέρει μία εύθυμη και ζωντανή νότα στην πόλη. Μάλιστα, τώρα εκτιμάται ότι η προσέλευση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη μιας και η οικονομική στενότητα δημιουργεί την ανάγκη αξιοποίησης όλων των οικονομικών επιλογών και για τους κατοίκους των όμορων νομών.
Ωστόσο, όσο αξιόλογη και αν είναι η προσπάθεια της διοργάνωσης, δεν πρέπει να παραληφθεί, ως σημείο κριτικής, να τονιστεί η απουσία καλλιτεχνικού διευθυντή σε μία πόλη πλούσια σε πολιτιστικούς θεσμούς και διοργανώσεις. Για όποιον γνωρίζει το ρόλο και την προσφορά που μπορεί να έχει ένας καλλιτεχνικός διευθυντής, οι αντιρρήσεις ως προς αυτή την έλλειψη είναι περιττές.
Ε.Δ.    

 

Ο ρόλος των συλλόγων  


Για τους πολιτιστικούς συλλόγους που, ομολογουμένως, αποτελούν την ψυχή των γιορτών Παλιάς Πόλης η κριτική ήταν πάντα σχετικά επιεικής και όχι έντονη, εξαιτίας του καίριου ρόλου τους στις Γιορτές Παλιάς Πόλης. Πέρα από άλλα σημεία οικονομικής φύσεως και συνδρομής των συλλόγων που έχουμε θίξει και θα θίξουμε ξανά εν καιρώ, οι σύλλογοι πρέπει τώρα περισσότερο από ποτέ να συνειδητοποιήσουν το ρόλο τους που δεν περιορίζεται στο… διαγωνισμό του καλύτερου ψήστη, αλλά έχει να κάνει και με τη διαμόρφωση ενός ξεχωριστού χαρακτήρα που θα συμβάλει στο χαρακτήρα των γιορτών, οι οποίες, ευτυχώς για αρκετούς και όσο πάει και περισσότερους, δεν είναι μια απλή «σουβλακιάδα», αλλά μία γιορτή για την πόλη με πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και κοινωνικές προεκτάσεις.
Ε.Δ.    

 

Η πεζοδρόμηση έχει πλάκα  


Η όλη απόφαση για την πεζοδρόμηση της Παλιάς Πόλης, καθώς και η προσπάθεια εφαρμογής της έχει την πλάκα της. Πρώτα, η απόφαση εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο, αλλά δεν εφαρμοζόταν κι όμως την ίδια στιγμή τις ώρες αιχμής υπήρχε ένα ιδιότυπο καθεστώς απαγόρευσης διέλευσης, λόγω της συγκέντρωσης κόσμου στην περιοχή. Έπειτα η απόφαση εφαρμόστηκε, αλλά και πάλι δεν έφερε κάποια αλλαγή, αφού οι «άγραφοι κανόνες» συνέχισαν να ισχύουν.
Μάλλον τελικά οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης γι’ αυτό δεν έδωσαν συνέχεια στις εκδηλώσεις αντιρρήσεων, γνωρίζοντας ότι και πάλι η ίδια κατάσταση θα επικρατήσει.
Ε.Δ.    

 

Τραγικό και επικίνδυνο  


Η κυβέρνηση μας έχει γεμίσει με παραδείγματα που καθημερινά αποδεικνύουν πόσο «άρπα- κόλλα» ήταν η απόφαση της δημιουργίας κέντρων κράτησης μεταναστών στη Θράκη. Χωρίς μελέτη και χωρίς προγραμματισμό βρέθηκε μια… προσωρινή λύση με την ελπίδα οι τρύπες να μπαλώνονται όσο γίνεται πιο ανώδυνα. Πράγματι, οι αντιδράσεις δεν γενικεύτηκαν, βοήθησαν και οι τοπικές αστυνομικές αρχές να μην υπάρξουν αφορμές κι έτσι νομίζουν ότι «γλίτωσαν φθηνά».
Ο πληθυσμός της Θράκης όμως, ήδη φαίνεται ότι θα πληρώσει ακριβά τις φθηνές επιλογές της κυβέρνησης, αφού η παρουσία των μεταναστών ενθαρρύνει τα εθνικιστικά στοιχεία που ποτέ έως τώρα δεν είχαν σοβαρή παρουσία στην Ξάνθη, μηδαμινή θα έλεγε κανείς, ενώ τώρα μαζί με τις αντιρρήσεις για τους μετανάστες ο εθνικισμός βρίσκει αντίπαλο και στη μειονότητα, διαταράσσοντας τα θεμέλια της ειρηνικής συμβίωσης. Κι έτσι, η εν λόγω επιλογή προστίθεται στα τραγικά πολιτικά λάθη που έχουν κάνει οι κυβερνήσεις της χώρας γι’ αυτή την ευαίσθητη περιοχή.
Ε.Δ.    

 

Ευθύνη και ανεύθυνοι  


Και βέβαια σε τέτοιες κρίσιμες περιπτώσεις αναδεικνύεται και το βάρος της ευθύνης του δημοσιογράφου, που οφείλει να είναι εξαιρετικά προσεκτικός και άγρυπνος, προκειμένου να εκτονώνει τις εντάσεις, αλλά παράλληλα να ενημερώνει για κάθε απόφαση που λαμβάνεται, για τον απόηχο και τις προεκτάσεις της.
Όταν δε το κάνει, παρασυρόμενος από σκοπιμότητες, χαλαρότητα ή άγνοια, είναι ο ίδιος μία επιπλέον πληγή για τον τόπο του.
Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Η κλιματική κρίση απειλεί τη Μεσόγειο Η Βαλένθια της Ισπανίας βιώνει μία από τις μεγαλύτερ…