Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Πυρετώδεις διεργασίες στο ΣΥΡΙΖΑ για την οργάνωση

Πυρετώδεις διεργασίες στο ΣΥΡΙΖΑ για την οργάνωση

0
tsipras_syndiaskepsi-empros

Η αντιπολιτευτική τακτική και η ενοποίηση σε κόμμα στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

Τα οργανωτικά ζητήματα σε πρώτο πλάνο και στην Ξάνθη. Για νέο μοντέλο κομματικής λειτουργίας με πλήρη συντονισμό κόμματος-βουλευτή μιλά ο Ν. Καλιαμπάκας

Κεντρική προτεραιότητα αποτελούν για το ΣΥΡΙΖΑ η αντιπολιτευτική τακτική, αλλά και η οργανωτική αναδιάρθρωση του κόμματος, παράλληλα με την ενοποίηση σε ενιαίο κόμμα. Υπό το βάρος και την ευθύνη της νέας θέσης στην αξιωματική αντιπολίτευση που του έδωσε ο ελληνικός λαός με το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ανταπεξέλθει άμεσα στις νέες ανάγκες και απαιτήσεις που έχουν παρουσιαστεί, μοιράζοντας τις δυνάμεις τους ανάμεσα στη διαμόρφωση θέση και παρέμβασης για τα καίρια πολιτικά ζητήματα και στην οργάνωση όλων των τοπικών οργανώσεων και των κεντρικών γραφείων.
Αυτά ήταν τα καίρια ζητήματα που συζητήθηκαν στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα του Σαββάτου, της οποίας οι εργασίες ξεκίνησαν με εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα

Α. Τσίπρας: «νέα συνιστώσα ο λαός που μας ανέδειξε»
Ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του αναφέρθηκε αρχικά στο αποτέλεσμα των εκλογών και την ιστορική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, που έθεσε σε αντιδιαστολή με την ευκαιρία που έχασε ο λαός, αφού δεν κατάφερε να δώσει την εξουσία σε μία κυβέρνηση Αριστεράς. Επέμεινε στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του Μνημονίου και άσκησε οξεία κριτική στα κυβερνητικά κόμματα που εμφανίστηκαν διστακτικά στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, ενώ παράλληλα τόνισε: «Και σε ότι μας αφορά, δηλώνουμε ευθαρσώς, γιατί πολύ κουβέντα γίνεται περί υπευθυνότητας, ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση το πράξει αυτό εμείς θα το υποστηρίξουμε σθεναρά. Αυτό σημαίνει για μας υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Ωστόσο, βαρύτητα κατά την ομιλία του έδωσε και στις νέες ανάγκες που δημιουργούνται στο κόμμα, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο. Με τις εκλογές είπε, «άλλαξαν τα πάντα. Άλλαξαν και εμάς. Δεν είμαστε το ίδιο πριν και μετά τις δυο αυτές εκλογικές αναμετρήσεις. Τώρα όμως έχουμε μπροστά μας μια πιο κρίσιμη αναμέτρηση. Την αναμέτρηση με τον εαυτό μας και με τις δικές μας αδράνειες και αγκυλώσεις. Είναι η πιο δύσκολη αναμέτρηση και ταυτόχρονα η βασικότερη προϋπόθεση για να είναι επιτυχής η αναμέτρησή μας με την ιστορία». Με αυτά τα λόγια θέλησε να τονίσει ότι ξεκινά μία νέα πορεία για το ΣΥΡΙΖΑ που επιβάλει και εσωκομματικά νέα λειτουργία, αλλά και νέα στάση. Για το λόγο αυτό έσπευσε να απαντήσει και στον προβληματισμό σχετικά με την ενοποίηση των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, σημειώνοντας: «Αναδείξαμε τον εναλλακτικό δρόμο. Μιλήσαμε σοβαρά για την ανάγκη της ενότητας ανάμεσα στις αριστερές αντιμνημονιακές δυνάμεις. Και βάλαμε ως πολιτικό στόχο την κυβέρνηση της αριστεράς. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θεωρούμε τον πλουραλισμό και την πολυμορφία αδυναμία. Αντίθετα για εμάς είναι δύναμη και πλεονέκτημα».
Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ταυτόχρονα βασικές κατευθυντήριες γραμμές για τη λειτουργία του κόμματος στις σχέσεις του με την κοινωνία, παρακινώντας τα μέλη «να δημιουργήσουμε υποδείγματα κοινωνικής δράσης απέναντι στην κρίση» και ακόμη υπογράμμισε την υποχρέωση του ΣΥΡΙΖΑ «να συγκροτήσει μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική συμμαχία», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές που το κόμμα έλαβε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά.
«Για να σταθούμε με επάρκεια στις νέες συνθήκες χρειαζόμαστε νέους τρόπους λειτουργίας. Χρειαζόμαστε οργάνωση και παρουσία παντού. Χρειαζόμαστε νέα συγκρότηση. Πρέπει, λοιπόν, να συνθέσουμε όλα τα ρεύματα που συγκλίνουν πια στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, καταλήγοντας: «κυρίως ας θυμόμαστε ότι έχουμε πια μια νέα πανίσχυρη συνιστώσα. Τον κόσμο που μας στήριξε, που πιστεύει σε εμάς, που αναζητά δύναμη και πείσμα, για να αλλάξει το μέλλον».

Οργανωτικά και επαφές και για το ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης
Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες οργάνωσης του ΣΥΝ και στην Ξάνθη. Ο γραμματέας της Ν.Ε. Νίκος Καλαμπάκας αναφέρει ότι επείγει η οργάνωση της λειτουργίας και το διαδικαστικό μέρος της εύρεσης χώρου στέγασης των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του βουλευτή Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, η στελέχωση κλπ, προκειμένου η τοπική οργάνωση να βρίσκεται σε ετοιμότητα για να διαμορφώσει στα κρίσιμα τοπικά ζητήματα τις πολιτικές της παρεμβάσεις.
«Η επόμενη μέρα μας βρίσκει με πολλαπλάσιο ποσοστό και τοπικά. Υπάρχει ανάγκη αναδιοργάνωσης με βάση τα νέα δεδομένη της αύξησης της δύναμης, αλλά και της εξέλιξης σε ενιαίο πολιτικό φορέα, που εκτιμάται ότι θα προχωρήσει». Ωστόσο, ο ίδιος τονίζει: «για εμάς το κρίσιμο είναι ο τρόπος που θα λειτουργήσουμε ως ένα σύγχρονο αριστερό κόμμα. Το μοντέλο μας δε θα έχει καμία σχέση με τα παραδείγματα του παρελθόντος, ακόμα και στην Ξάνθη σχετικά με τις σχέσεις και τις θέσεις του βουλευτή με το κόμμα και τη διάσταση που είδαμε στα κέντρα λήψης αποφάσεων, για διάφορα θέματα , όπως πχ τα μειονοτικά. Με το Χουσεΐν Ζεϊμπέκ οι σχέσεις μας είναι άριστες, θα υπάρχει πλήρης συντονισμός και θα θέσουμε τη δουλειά μας σε νέα πρότυπα. Ο γραμματέας της ΝΕ σημείωσε επίσης ότι ξεκινούν οι επαφές με τους φορείς για τα τοπικά προβλήματα, με πρώτη στάση τη ΣΕΚΑΠ που βρίσκεται σε πρώτη γραμμή της επικαιρότητας αυτό το διάστημα. «Στόχοι μας είναι, πρώτα από όλα η Υγεία και κύρια εδώ στην Ξάνθη να προστατέψουμε το Νοσοκομείο από την υποβάθμιση των υπηρεσιών του, καθώς και τα εργασιακά και η Παιδεία που θα θέσουμε το επόμενο διάστημα». Με βάση έναν ετήσιο ορίζοντα ο Νίκος Καλιαμπάκας, σύνδεσε αυτές τις δράσεις και με τις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν του χρόνου και τη νέα ευκαιρία που παρουσιάζεται σε αυτοδιοικητικό επίπεδο για την Αριστερά. «Παράλληλα βέβαια, βρισκόμαστε σε εγρήγορση γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να διεξαχθούν εκλογές, καθώς η σημερινή κυβέρνηση δε φαίνεται ικανή να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που παρουσιάστηκαν και πιέζουν, ενώ ήδη απέδειξε την ικανότητα της για επαναδιαπραγμάτευση», σημείωσε.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…