Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πρώτη Οργανωτική για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης

Πρώτη Οργανωτική για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης

0
DSC_0037-empros

Θα πραγματοποιηθούν 2-9 Σεπτεμβρίου

Σφιχτά τα οικονομικά. Ο Φανουράκης ζήτησε από τους πολιτιστικούς συλλόγους να συνδράμουν ενεργά και να στηρίξουν το θεσμό

Η πρώτη σύσκεψη της οργανωτικής επιτροπής των Γιορτών Παλιάς Πόλης για το 2012 πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, λίγες μέρες αφότου οριστικοποιήθηκε ο προϋπολογισμός για τη διοργάνωση του θεσμού, που φέτος θα περιοριστεί στις 65.000 ευρώ. Στη συνάντηση κλήθηκαν να παραβρεθούν οι εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων, του συλλόγου για την προστασία και την αναβίωση της Παλιάς Πόλης, ο Ερυθρός Σταυρός και όλοι όσοι εμπλέκονται στη διοργάνωση και διεξαγωγή των γιορτών. Πρώτη απόφαση που πάρθηκε ήταν οι Γιορτές Παλιάς Πόλης να πραγματοποιηθούν στις 2-9 Σεπτεμβρίου και παρά τα σφιχτά οικονομικά να γίνει μία προσπάθεια από όλους για να διατηρηθεί ο θεσμός.

Ποιος θα αναλάβει τις χημικές τουαλέτες; Προτάσεις στο τραπέζι
Στη σύσκεψη προήδρευε ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Μανόλης Φανουράκης, ο οποίος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις περιορισμένες δυνατότητες του δήμου και ζήτησε από τους πολιτιστικούς συλλόγους να συνδράμουν και αυτοί οικονομικά στις υποδομές των γιορτών. Συγκεκριμένα, ζήτησε από τους πολιτιστικούς συλλόγους να αναλάβουν το κόστος από τις χημικές τουαλέτες. Σε αυτό το πλαίσιο, για δεύτερη χρονιά συζητήθηκε να υπάρξει μία επαφή με τους κλάδους που επωφελούνται από τις γιορτές (ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία, καφέ), ώστε και αυτοί να συνδράμουν στο κόστος από τις χημικές τουαλέτες. Μία ακόμη σκέψη που απορρίφθηκε ήταν να γίνει η προμήθεια του κρέατος συνολικά για τους συλλόγους μέσω διαγωνισμού, όρος του οποίου θα ήταν και η επιβάρυνση του κόστους για τις χημικές τουαλέτες, ωστόσο η πρόταση αυτή δεν προχώρησε τελικά εξαιτίας της πρόθεσης όλων να προμηθευτούν κρέατα από την τοπική αγορά, πράγμα που μπορεί να μην συνέβαινε αν πλειοδοτούσε κάποιος εκτός Ξάνθης στο διαγωνισμό.

Ο Φανουράκης ζήτησε εμπλουτισμό στις εκδηλώσεις από τους συλλόγους
Επιπλέον, ο κ. Φανουράκης έκανε έκκληση να συνεχιστεί η άψογη εξυπηρέτηση από την πλευρά των συλλόγων, μιας και αυτοί είναι που διασφαλίζουν το κύρος του θεσμού και την εικόνα που αποκομίζει κάθε επισκέπτης των γιορτών, ντόπιος ή τουρίστας.
Όσον αφορά στη συμβολή των συλλόγων, ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού πρότεινε οι σύλλογοι να εμπλουτίσουν τις εκδηλώσεις τους, ώστε πέρα από το καθιερωμένο «σουβλάκι» να υπάρχουν μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις και άλλες δραστηριότητες, κατά το παράδειγμα συλλόγων που έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί ποικιλοτρόπως και «χρωματίζουν» με καλαίσθητο τρόπο τις εκδηλώσεις των γιορτών.
Ακόμη, τα μέλη ενημερώθηκαν στη σύσκεψη για τρεις νέους συλλόγους που θα συμμετέχουν στις γιορτές παλιάς πόλης (ανάμεσά τους σύλλογος Ποντίων Τραντέλλενες και Γέφυρα). Οι δύο ήδη βρήκαν χώρο στα σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού και ένας ακόμη αναζητεί κάποιο σημείο για να «εγκατασταθεί».

Ξεκινούν οι επαφές για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Το νέο ραντεβού ορίστηκε για μετά το 15αύγουστο, οπότε και θα εγκριθεί ο κανονισμός του Καρναβαλιού που ήδη ετοιμάζεται. Η εισήγηση δόθηκε στους συλλόγους για να εκφράσουν τις παρατηρήσεις τους, ωστόσο για τον ίδιο το Μανόλη Φανουράκη μετά τον απολογισμό της τελευταίας διοργάνωσης εκτιμήθηκε ως ιδιαίτερα κρίσιμη για τη διάσωση και σωστή λειτουργία του θεσμού η ύπαρξη συγκεκριμένων κανόνων που να ακολουθούνται από όλους. Αναφορικά με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των Γιορτών Παλιάς Πόλης, ο πρόεδρος σημείωσε ότι θα λειτουργήσουν κανονικά και η σκηνή των νέων με τοπικά συγκροτήματα και η σκηνή «Νησάκι» για τα παιδιά. Στην κεντρική σκηνή στην πλατεία Μητροπόλεως θα υπάρχουν συναυλίες κάθε μέρα, ωστόσο δεν έχει κλείσει κάτι ακόμη, με δεδομένο ότι δεν είχε οριστικοποιηθεί ο προϋπολογισμός. Οι επαφές θα ξεκινήσουν από εδώ και μπρος. Ο Μανόλης Φανουράκης πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος, αν και γνωρίζει τις δυσκολίες που θα έχει η φετινή διοργάνωση. «Τις περσινές γιορτές τις θεωρώ τις πιο πετυχημένες. Ο κόσμος βρήκε διέξοδο, ήρθαν πολλοί επισκέπτες. Άρα σημαίνει ότι και στα δύσκολα μπορούμε να τα καταφέρουμε. Θα έχουμε ένα λιτό πρόγραμμα βέβαια και θα αντιμετωπίσουμε και την απροθυμία των προμηθευτών που ξέρουν ότι από το δήμο θα αργήσουν να πάρουν τα λεφτά τους. Για τις Απόκριες δεν έχουμε ξοφλήσει ακόμα. Πιστεύω ότι και πάλι όμως θα τα πάμε καλά και θα διατηρήσουμε το θεσμό», σημείωσε ο Μανόλης Φανουράκης.  

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανοίγει από ώρα σε ώρα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τροπ…