Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Γύρισαν την πλάτη» στον Ζερίτη

«Γύρισαν την πλάτη» στον Ζερίτη

0
diana-empros

Ομόφωνο «ΟΧΙ» του Περιφερειακού συμβουλίου ΑΜΘ στη ΜΠΕ για το φωτοβολταϊκό πάρκο των υιών  Ζερίτη

Η παρουσία του Ζερίτη θεωρήθηκε ιδιαίτερα προκλητική και προκάλεσε αντιδράσεις και επικριτικά σχόλια από τους συμβούλους

Μ’ ένα ομόφωνο «ΟΧΙ» στην έγκριση της Περιβαλλοντικής Μελέτης της εταιρείας «Φωτοβολταϊκά Τοπείρου» των υιών Ζερίτη, το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ κατέδειξε ότι αφουγκράζεται την τοπική κοινωνία και στις αποφάσεις του βαρύνει περισσότερο η κοινωνική κατακραυγή από τα πεπραγμένα του Ομίλου Ζερίτη, έναντι της προώθησης ενός νέου επενδυτικού σχεδίου στην περιοχή. Παρότι η ΜΠΕ ήταν άψογη από τεχνοκρατικής άποψης και επισημάνθηκε από τον εισηγητή περιφερειακό σύμβουλο Ξάνθης κ. Δημήτρη Χαϊτίδη,  ωστόσο η εισήγηση του ιδίου αλλά και όλων των περιφερειακών συμβούλων όλων των παρατάξεων  που πήραν το λόγο ήταν αρνητικές εξαιτίας ακριβώς του οικονομικού και κοινωνικού και ηθικού αντίκτυπου που έχει  η ιστορία της πτώχευσης της DIANA για την περιοχή καθώς επίσης και της μεθόδευσης που ακολουθήθηκε από τον Όμιλο Ζερίτη.

Ένα νομικό ζήτημα
Ειδικότερα όσον αφορά τη μεθόδευση, όπως ανέφερε ο κ. Χαϊτίδης αλλά και ο πρόεδρος των εργαζομένων κ. Στράτος Θεμιστοκλής που παραβρέθηκε και πήρε το λόγο στο περιφερειακό συμβούλιο,  ο κ. Ζερίτης τον Απρίλιο του 2011 παραχώρησε με προσύμφωνο στην εταιρεία που έχουν οι υιοί του (από 50%) 1.094 στρέμματα που βρίσκονται γύρω από την περιοχή του εργοστασίου για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου ενώ τον Δεκέμβριο του 2011 κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, γεγονός που εξηγήθηκε ότι επεδίωξε μ’ αυτό τον τρόπο να «διασφαλίσει» αυτή την έκταση και να μην ενταχθεί στην πτωχευτική διαδικασία που όμως δεν απεδέχθη το δικαστήριο.
Στο σημείο αυτό να διευκρινίσουμε ότι τίθεται ένα νομικό ζήτημα. Συγκεκριμένα παρότι το δικαστήριο δεν έκανε δεκτή την εξαίρεση αυτών των εκτάσεων από την πτωχευτική ιδιοκτησία το γεγονός ότι προϋπήρξε προσύμφωνο παραχώρησης σε άλλη εταιρεία σαν στοιχείο είναι ισχυρό και μπορεί να διεκδικηθεί νομικά. Προκειμένου να αποτραπεί η νομική διεκδίκησή του από την εταιρία πρέπει η σύνδικος πτώχευσης κα Πλουμιστού να το προσβάλει με νομικά μέσα αποδεικνύοντας ότι υπήρχε δόλος. 

Παρωδία Ζερίτη
Στο Περιφερειακό συμβούλιο παρίστατο και ο κ. Ζερίτης ο οποίος όμως δεν εξήγησε επαρκώς υπό ποία ιδιότητα ήταν εκέι αφού δεν είχε έννομο συμφέρον αλλά ούτε και πληρεξούσιο από τους υιούς του επέδειξε ενώ ερωτηθείς είπε ότι είναι καλεσμένος του προέδρου κάτι που ο πάρεδρος του Π.Σ. κ. Μιχαηλίδης διέψευσε. Ωστόσο η παρουσία και κυρίως τα λεγόμενά του χαρακτηρίστηκαν ως μεγάλη πρόκληση από τους περιφερειακούς συμβούλους αφού αναλύθηκε σ’ ένα ντελίριουμ «κατηγορώ» εναντίον της ελληνικής πολιτείας που την κατέδειξε ως υπεύθυνη που έκλεισε η DIANA και του ΙΚΑ. Μάλιστα διολίσθησε σε απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς θέλοντας ν’ αποδείξει ότι εκείνος είναι ένα σοβαρός επιχειρηματίας που πληρώνει τους φόρους και τα χρέη του στο Δημόσιο και στο ΙΚΑ (ενώ όπως ισχυρίστηκε στην αίτηση πτώχευσης χρωστά 6 εκ. στο ΙΚΑ), ενώ το ΙΚΑ δίνει συντάξεις «μαϊμού» (αναφερόταν στην περίπτωση της Ζακύνθου) αλλά και στους μετανάστες. Η αναφορά του αυτή εκλήφθηκε ως ρατσιστική προκαλώντας αντιδράσεις από τους περιφερειακούς συμβούλους ενώ εισέπραξε και αρνητικά σχόλια για τον τρόπο που απευθύνθηκε στον πρόεδρο των εργαζομένων τον οποίο διέκοπτε συνεχώς όπως επίσης και τους περιφερειακούς συμβούλους προκαλώντας άλλοτε θυμηδία και άλλοτε έντονη ενόχληση με τις παρεμβάσεις του σε καμιά περίπτωση πάντως μια δημοκρατική συμπεριφορά.

Είπε ότι θα λειτουργήσει το εργοστάσιο ενώ έχει πουλήσει το σήμα…
Αίσθηση επίσης προκάλεσε ότι ως «κερασάκι στην τούρτα» ο κ. Ζερίτης χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι ο ίδιος θέλει να λειτουργήσει ξανά η DIANA και μάλιστα ανακοίνωσε ότι την επόμενη μέρα θα είχε επενδυτές από την Άπω Ανατολή. Τα λόγια του θεωρήθηκαν ως εμπαιγμός από τον πρόεδρο των εργαζομένων που συνεχώς ακούει αυτή την ατάκα, ο οποίος και τον κατακεραύνωσε λέγοντας για το ιδιωτικό συμφωνητικό που έχουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους με το οποίο ο κ. Ζερίτης ενώ έχει παραχώρησε το εμπορικό σήμα στην εταιρία του στη Βουλγαρία. Επ’ αυτού όμως ο κ. Ζερίτης δεν απάντησε.
Να σημειώσουμε τέλος ότι η απάντηση του Π.Σ. ήταν μεν αρνητική αλλά η απόφαση έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Κατά συνέπεια θα κληθεί ν’ αποφασίσει ο υπ. Ανάπτυξης αν θα δοθεί το «πράσινο φως» για την επένδυση φωτοβολταικών του υιών Ζερίτη. Όπως δε ειπώθηκε στο συμβούλιο η ΜΠΕ αφορούσε φωτοβολταϊκά δυναμικότητας 20 MW σε 330 στρέμματα ενώ σύντομα θα κατατεθεί μελέτη για άλλα 45 MW για 770 στρέμματα.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» η κινητροδότηση των ιατρών στο Γ.Ν.Ξ.

Καμία αποτελεσματική πρωτοβουλία δεν έχει υιοθετηθεί – Το «βλέπει εκ νέου» η νέα δημ…