Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Πολλά τα μέτωπα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου

Πολλά τα μέτωπα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου

0
dim_symv_07_2012-empros

Στα εκτός ημερήσιας που έθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον

Ο προγραμματισμός των προσλήψεων του 2012, η αξιοποίηση των νέων εργαζομένων με την κοινωφελή και η επισκευή της πεζογέφυρας των Κιμμερίων συζητήθηκαν, κυρίως, χθες

Μία καλοκαιρινή συνεδρίαση διαδικαστικού τύπου, που αναμενόταν να είναι «χαλαρή» και συνοπτική, έβαλε «φυτίλια» για να δημιουργηθεί σωρεία διαπαραταξιακών, αλλά και ενδοπαραταξιακών εντάσεων, με ποικιλία θεμάτων που άγγιξαν και τη… διεθνή διπλωματία!
Το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης συνεδρίασε το μεσημέρι της Παρασκευής με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στα εκτός ημερησίας θέματα που έθεσαν οι Πολίτες για την Αλλαγή.

Μέτωπο πρώτο: πεζογέφυρα
Για το ζήτημα της ζημιάς που έχει υποστεί η πεζογέφυρα στα Κιμμέρια (και αναφερθήκαμε στο προηγούμενο φύλλο του «Ε» με ρεπορτάζ), ο αντιδήμαρχος των Τεχνικών Υπηρεσιών Χρήστος Μούρκας επανέλαβε ότι η αρμοδιότητα για την επισκευή ανήκει στην Περιφέρεια και όχι στο δήμο και ο δήμαρχος υπερθεμάτισε λέγοντας ότι: «δε θα αναλάβει ο δήμος υποχρεώσεις άλλων!». Για τη λήψη προσωρινών μέτρων ζήτησε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Ο Τοπ Ισμέτ πρότεινε να απομονωθεί ένα μονοπάτι για τους πεζούς, τονίζοντας την επικινδυνότητα κατά τη διάβαση και ο Χρίστος Πούλιος ζήτησε να παρθούν άμεσα μέτρα με το σκεπτικό: «θα γίνει κανένα ατύχημα και μεις θα ψάχνουμε έγγραφα, αλληλογραφία και αρμοδιότητες!». Τελικά, ο δήμαρχος ενστερνίστηκε την πρόταση των Πολιτών για την Αλλαγή να έρθει ο δήμος σε συνεννόηση με την Περιφέρεια για να γίνει από ένα κοινό… μέτωπο η διευθέτηση, με τον διαχωρισμό μιας λωρίδας στο οδόστρωμα για τους πεζούς.

Μέτωπο δεύτερο: το ασανσέρ του υποθηκοφυλακείου
Το θέμα του χαλασμένου επί μήνες ασανσέρ στο υποθηκοφυλακείο, που λειτουργεί σε δημοτικό ακίνητο έφεραν επίσης οι Πολίτες για την Αλλαγή. Μετά τη διευκρίνιση του κ. Μούρκα ότι προτιμήθηκε να αντικατασταθεί συνολικά το ασανσέρ και ότι έχει ήδη γίνει η μελέτη για έργο 5.500 ευρώ, το θέμα έκλεισε, αλλά επανήλθε ξανά ως «μπηχτή», εξαιτίας του χρόνου που απαιτήθηκε σε άλλες φάσεις της συνεδρίασης.
Πάντως, ο δήμαρχος σχολίασε ότι ήταν ζήτημα γραφειοκρατίας και ότι εν πάσι περιπτώσει η υπηρεσία λειτουργεί στον πρώτο όροφο και είναι η μόνη που χρησιμοποιεί το ασανσέρ.

Μέτωπο τρίτο -και καλύτερο-: Οι προσληφθέντες με την κοινωφελή εργασία
Οι Πολίτες για την Αλλαγή ζήτησαν διευκρινίσεις για τους εργαζομένους που προσλήφθηκαν μέσω της κοινωφελούς εργασίας, για τα πόστα που ανέλαβαν και για το κατά πόσο αξιοποιούνται, αφού, όπως επεσήμανε ο Χρίστος Πούλιος, το χρονοδιάγραμμα του δήμου προέβλεπε την απορρόφησή τους σε 3 τουλάχιστον 5μηνα, αλλά τελικά ξεκίνησαν να δουλεύουν όλοι μαζί. Ο Δημήτρης Μπένης ενημέρωσε ότι συνολικά ο δήμος πήρε 456 άτομα και παραδέχθηκε ότι διαφοροποιήθηκε ο προγραμματισμός, εξαιτίας της εντολής του υπουργείου να εκτελεστούν οι συμβάσεις ως το τέλος του έτους. «Πήραμε 7-8 μουσικούς στο Κέντρο Πολιτισμού. Τώρα που είναι κλειστό το ωδείο τι να τους κάνουμε; Οργανώσαμε δωρεάν καλοκαιρινά μαθήματα», είπε παραδειγματικά για να δείξει ότι προβλήματα προκύπτουν.
Ωστόσο, το κλίμα δυναμίτισε ο Δημήτρης Βορίδης, καταγγέλλοντας ότι κάποιοι προσλήφθηκαν για καθήκοντα διαφορετικά από αυτά που τελικά καλούνται να εκτελέσουν. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος εξήγησε ότι ο δήμος προτίμησε να μην χαθεί καμία θέση και να πάρουν όσο περισσότερους μπορούν. «Σε αυτή τη βάση θα αναλάβουν και παράλληλα καθήκοντα, αναπόφευκτα», ανέφερε.
Ο Χρίστος Πούλιος ζήτησε να υπάρξει όσο το δυνατό καλύτερη αξιοποίηση και να γίνει προσπάθεια, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες, να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο αρχικός σχεδιασμός.

Μέτωπο… ειρήνης
Πρόταση για έκδοση ψηφίσματος που θα εκφράζει την ανησυχία του δήμου Ξάνθης για τα τεκταινόμενα στη Συρία και την πιθανή εμπλοκή της Ελλάδας σε ενδεχόμενες νέες συγκρούσεις, κατέθεσε ο Γιώργος Κολλάρος, με την ιδιότητά του και ως υπεύθυνου της Επιτροπής Ειρήνης για τη Λαϊκή Συσπείρωση της Ξάνθης. Ο Δημήτρης Μπένης του αντέτεινε ότι υπάρχουν στοιχεία προπαγάνδας στο σκεπτικό του, όπως περιγράφηκε στο σχέδιο ψηφίσματος που μοιράστηκε στους συμβούλους, γιατί υποβιβάζεται η εμπλοκή Ρωσίας και Κίνας…!

Αντι-μέτωπος με το υπουργείο ο δήμος για τις προσλήψεις
Ο βασικός λόγος σύγκλισης της συνεδρίασης εσπευσμένα ήταν ο προγραμματισμός των προσλήψεων προσωπικού με συμβάσεις για το δήμο Ξάνθης. Με βάση την εισήγηση προτάθηκε: για το δήμο Ξάνθης με ετήσια σύμβαση να ζητηθούν: 1 τεχνικός ασφαλείας, 2 γιατροί, 1 παθολόγος και 3 ιδιώτες κτηνίατροι και με 8μηνες συμβάσεις 3 οδηγοί, 1 ψυχολόγος, 1 κοινωνική λειτουργός και 1 παιδαγωγός.
Για το Κέντρο Πολιτισμού θα ζητηθούν 8 μουσικοί και για το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας με 11μηνες συμβάσεις 3 βρεφονηπιοκόμοι και με ετήσιες 3 γιατροί. Με πρόταση του Κυριάκου Παπαδόπουλου προστέθηκαν και 2 φύλακες, 1 καθαρίστρια και 1 δασολόγος για το Δασικό Χωριό.
Επίσης, διευκρινίστηκε ότι ο δήμος αναλαμβάνει και τις 50 καθαρίστριες των σχολείων του δήμου.
Ωστόσο, ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι μόλις το 10% αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργείο, λόγω των φειδωλών προσλήψεων που προβλέπονται για τη νέα χρονιά.

Μετωπική κόντρα Πούλιου- Κυριακίδη για την ΕΑΠΑΞ
Η κορύφωση της αντιπαράθεσης ήρθε επ’ ευκαιρία της συζήτησης για τον ισολογισμό του δημοτικού ραδιοφώνου, ο οποίος εμφανίστηκε θετικός, παρά την οικονομική στήριξή του από το δήμο. Ο κ. Κολλάρος, ως μέλος ΔΣ, εξήγησε ότι εξαιτίας της μη ολοκλήρωσης ορισμένων εργασιών φαίνεται κερδοφόρα η προηγούμενη χρονιά, πράγμα που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, παρά την προσπάθεια των εργαζομένων και το νοικοκύρεμα που έγινε.
Η καταψήφιση του ισολογισμού από το Χρίστο Πούλιο, προκάλεσε την αντίδραση του Αλέκου Κυριακίδη που ζήτησε το λόγο. Τότε, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του είπε: «να σας πω εγώ το λόγο που λέω ‘όχι’, αλλά κι εσείς να μας πείτε για τα τόσα ‘ναι’ που λέγατε για την ΕΑΠΑΞ»… Μετά από αυτό η ένταση ήταν αναπόφευκτη. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μπάμπης Δημαρχόπουλος προσπάθησε να «συγκρατήσει» τον σύμβουλο από την παράταξή του, αλλά η συζήτηση δε επεκτάθηκε επί της ουσίας.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Υπερσύγχρονο και ακριβό καταφύγιο αδέσποτων αλλά χωρίς …κτηνίατρο

Προϋπολογισμού 390.000 ευρώ – Εγκρίθηκε από την δημοτική επιτροπή η υποβολή των τεχνικών δ…