Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Οι Ξανθιώτες πάνε στις παραλίες τους…

Οι Ξανθιώτες πάνε στις παραλίες τους…

0
Ah_gianni-empros

Στις δόξες τους φέτος οι παραλίες του νομού. Τα σκήπτρα της επισκεψιμότητας κρατά η παραλία Μυρωδάτου

Σχέδια περαιτέρω αναβάθμισης «καταστρώνει» η δημοτική αρχή Αβδήρων.
Καλή σαιζόν και για τις παραλίες Μαγγάνων – Ερασμίου

Μέρες …δόξας για τις παραλίες του νομού μας αφού φέτος περισσότερο από ποτέ άλλοτε, τουλάχιστον για τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζουν τόσο μεγάλη επισκεψιμότητα από κατοίκους του νομού αλλά και από ξένους κυρίως Βουλγάρους.
Κι αυτό δεν είναι τυχαίο αλλά αναλύοντας το θα δει κανείς ότι είναι μεν αιτιατό αποτέλεσμα της κρίσης και της αδυναμίας των περισσοτέρων για  διακοπές εκτός νομού καθώς  και της αύξησης της τιμής των καυσίμων που καθιστούν απαγορευτική σε πολλά νοικοκυριά τις αποδράσεις σε εκτός νομού παραλιες αφού αυξάνονται τα έξοδα. Παράλληλα όμως για  να αποδώσουμε και τα του Καίσαρος τω Καίσαρι είναι αποτέλεσμα και των προσπαθειών των δημοτικών αρχών των δύο παραλιακών δήμων Αβδήρων και  Τοπείρου, οι οποίες μέσα στα πλαίσια της λιτότητας και των περιορισμένων τους οικονομικών δυνατοτήτων, ωστόσο έκαναν κάποιες παρεμβάσεις σε υποδομές αναβάθμισης και εξωραϊσμού της ακτογραμμής των 50 χιλιομέτρων συνολικά του νομού μας και τώρα έρχεται  η επιβράβευση από τον κόσμο.  
Πάμε παραλία …Μυρωδάτου
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι φέτος η παραλία Μυρωδάτου του Δήμου Αβδήρων είναι η πιο in του νομού μας αφού κρατά τα «σκήπτρα» στην επισκεψιμότητα παρά το γεγονός ότι δεν έχει γαλάζια σημαία. Έχει χαρακτηριστεί όμως «πολυσύχναστη» και για το λόγο αυτό ο δήμος έχει προσλάβει 2 ναυαγοσώστες για την περίοδο από 1ης Ιουνίου έως 31 Αυγούστου, όπως προβλέπεται από τον σχετικό νόμο. Η επιλογή του δήμου να βγάλει σε δημοπρασία άλλα δύο κομμάτια της παραλίας στα οποία και έχουν εγκατασταθεί αντίστοιχα τροχήλατα αναψυκτήρια καθιστώντας συνολικά 4 τα beach bar της παραλίας στέφτηκε από επιτυχία και έχει καταστήσει την παραλία Μυρωδάτου σε πόλο έλξης ιδιαίτερα της νεολαίας. Σε επίπεδο υποδομών, παρουσιάζει εικόνα αναβάθμισης καθώς υπάρχουν πολλές περισσότερες ομπρέλες, ξαπλώστρες,  ντους, αποδυτήρια, τουαλέτες,  διάδρομοι, αλλά και γήπεδο beach volley στο οποίο θα πραγματοποιηθούν και αγώνες το Σαββατοκύριακο. Παράλληλα οι λουόμενοι έχουν την δυνατότητα να προμηθευτούν καφέ, αναψυκτικά και ποτά από τα μπαράκια χωρίς να πληρώσουν ξεχωριστά τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες. Επίσης μια άλλη καινοτομία του δήμου ήταν να τοποθετήσει σε 5 σημεία της ακτογραμμής των 30 χιλιομέτρων που έχει  στην αρμοδιότητά του ειδικούς διαδρόμου για ΑΜΕΑ διευκολύνοντας τα άτομα με ειδικές ανάγκες . Συγκεκριμένα έχουν τοποθετηθεί στο Μυρωδάτο, στον Αη Γιάννη , στο Πόρο Μόλο και στην Μάνδρα. Σε επίπεδο καθαριότητας επίσης η εικόνα είναι αναβαθμισμένη και όπως μας πληροφορεί ο αντιδήμαρχος Αβδήρων κ. Σωκράτης Ξανθόπουλος 6 υπάλληλοι της υπηρεσίας Καθαριότητας βρίσκονται σε καθημερινή βάση στις παραλίες του δήμου ενώ έχουν τοποθετηθεί σε όλες τις παραλίες καλάθια απορριμμάτων, μεσαίοι και μεγάλοι κάδοι τους οποίους και αδειάζουν απορριμματοφόρα του δήμου.  
Αη Γιάννης: Η παραλία της Αρχαιολογίας…
Θεωρείται η πιο όμορφη παραλία του νομού καθώς είναι ένας φυσικός κόλπος με πεντακάθαρα νερά…Όμως σε επίπεδο υποδομών …υπάρχει μόνο μια βρύση και κάποιοι διάδρομοι που έβαλε ο δήμος καθώς έχουν ξηλωθεί όλες οι υποδομές που υπήρχαν οι οποίες και ήταν παράνομες. Η παραλία έχει χαρακτηριστεί Α΄ Αρχαιολογική Ζώνη το 2009 επί υπ. Πολιτισμού του νυν Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και σ’ αυτή τη  Ζώνη είναι απαγορευτικό ακόμη και η εγκατάσταση μιας ομπρέλας. Παρόλα αυτά η παραλία κατακλύζεται από κόσμο που ελλείψει άλλων υποδομών και υπηρεσιών κουβαλά όλα τα χρειώδη της παραλίας (ομπρέλες καρέκλες και τρόφιμα). Η δημοτική αρχή Αβδήρων έκανε πολλές προσπάθειες προκειμένου να επιτραπεί στο δήμο να μισθώσει το χώρο σε κάποιον επιχειρηματία που θα εγκαταστήσει κάποιο αναψυκτήριο σε σημείο που θα του υποδειχθεί από το υπουργείο ή απλά να τοποθετήσει ομπρέλες και κάποιες στοιχειώδης υποδομές όμως το αίτημά της προς το υπουργείο Πολιτισμού απορρίφθηκε. Όμως ο δήμος δεν το βάζει κάτω και όπως σημείωσε ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Τσολακίδης έχουν σκοπό ν’ απευθυνθούν εκ νέου στο υπουργείο.  
Οι άλλες παραλίες του δήμου Αβδήρων
Λίγα μέτρα πιο κάτω όμως από την παραλία του Αη Γιάννη ο δήμος έβγαλε σε δημοπρασία ένα ακόμη  παραλιακό μέρος και από αρχές του Ιούνη έχει μισθωθεί και έχει εγκατασταθεί beach – Bar που έχει επίσης κίνηση. Να σημειώσουμε ότι σ’ αυτό αντέδρασαν οι καλοκαιρινοί κάτοικοι οικισμού «Νέα Άβδηρα» που προφανώς θεωρούν ιδιόκτητες τις παραλίες που είναι μπρος απ’ τα σπίτια τους.   Το Πόρτο Μόλος και το beach – bar που υπάρχει εκεί εδώ και χρόνια παραμένει στον ίδιο επιχειρηματία και συγκεντρώνει επίσης πολύ κόσμο ενώ πιο περιορισμένη είναι η κίνηση στις παραλίες της Μάνδρας και στο Πόρτο Λάγος στην οποία έχουν γίνει επίσης κάποιες υποδομές με ομπρέλες, ντους και αποδυτήρια.  
Νέα σχέδια αναβάθμισης
Συνολικά σ’ όλες τις παραλίες ακόμη και της απολύτως μοναχικές έχουν τοποθετηθεί 60 ομπρέλες για να έχουν τη δυνατότητα οι λουόμενοι να τις χρησιμοποιήσουν: «Κάναμε κάποιες προσπάθειες αναβάθμισης των παραλιών του δήμου οι οποίες έχουν αποφέρει καρπούς. Κρατήσαμε του Ξανθιώτες στις παραλίες του νομού. Συνεργαζόμαστε πολύ καλά με τους επιχειρηματίες με το Λιμενικό και με τους συλλόγους παραθεριστών. Ήδη μια ομάδα δουλεύει την διαδικασία για τις γαλάζιες σημαίες και φιλοδοξούμε του χρόνου να έχουμε τρεις. Παράλληλα εκπονούμε ένα σχεδιασμό μεγαλύτερων παρεμβάσεων για την παραλία Μυρωδάτου με ενίσχυση της ύδρευσης αποχετευτικό ομβρίων, ασφαλτόστρωση του δρόμου προς την παραλία. Επίσης ετοιμάζουμε μελέτη ύψους 1 εκ. ευρώ για ευθυγράμμιση του δρόμου από το Μυρωδάτο προς την παραλία που είναι πολύ επικίνδυνος. Επίσης σχεδιάζουμε κόμβο στην περιοχή από την Σκάλα Αβδήρων μέχρι την παραλία Μυρωδάτου και μίσθωση χώρου για παρκινγκ πίσω από το κάμπινγκ ώστε να φύγουν τα αυτοκίνητα από την παραλία», επισημαίνει ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Τσολακίδης.  
Μάγγανα – Εράσμιο: Οι πολυσύχναστες παραλίες του δήμου Τοπείρου
Η παραλία Μαγγάνων είναι η μόνη παραλία του νομού που έχει γαλάζια σημαία φέτος. Εκεί λειτουργεί ένα  beach – Bar πολλά χρόνια τώρα στο οποίο φέτος έχουν γίνει ανακαίνιση από τον επιχειρηματία που το μισθώνει. Η παραλία είναι τεράστια, η θάλασσα πεντακάθαρη και πολλοί Ξανθιώτες και όχι μόνο την προτιμούν για τα μπάνια τους σε καθημερινή βάση. Όπως μας πληροφορεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Κώστας Δαλάτσης υπάρχει επαρκής καθαρισμός της παραλίας και  κάποιες καταγγελίες που έγινα για τις τουαλέτες αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Επίσης φέτος αξιοποιήθηκε και η παραλία Ερασμίου στην οποία άνοιξε ένα νέο Beach – bar που συγκεντρώνει πολύ κόσμο.: «Έχει γίνει πολύ προσεγμένη δουλειά από τους επιχειρηματίες. Οι επενδύσει που έγιναν και στα Μάγγανα και στο Εράσμιο αύξησαν την επισκεψιμότητα. Η σαιζόν πάει καλά και οι Ξανθιώτες τιμούν τις παραλίες μας. Ο δήμος είναι παρών καθημερινά με έμφαση στην καθαριότητα. Θεωρώ ότι έγινε καλή δουλειά και ο κόσμος το βλέπει …», τονίζει ο κ. Δαλάτσης.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …