Τον Αύγουστο αναμένεται η πίστωση των λογαριασμών. Επιστολή απόγνωσης από την Ε.Σ.ΑμΕΑ
Εξηγήσεις για την αύξηση των δικαιούχων ζήτησε το ΥΠΕΣ. Κανένα πρόβλημα στην Ξάνθη, θα είναι στους πρώτους που θα εγκριθούν
Νέο κύκλο διαμαρτυριών και απόγνωσης φέρνει η καθυστέρηση στη χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων από το υπουργείο Εσωτερικών. Μέχρι και τις 25 Ιουνίου αναμενόταν η πίστωση στους λογαριασμούς των δήμων για Μάιο και Ιούνιο, ωστόσο μέχρι και χθες δεν είχε δοθεί καμία εντολή από το υπουργείο για κανένα δήμο της χώρας. Οι καθυστερήσεις αφορούν και το διατροφικό επίδομα του Ιουνίου.
Επιστολές διαμαρτυρίας από την Ε.Σ. ΑμΕΑ και δημάρχους
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η Εθνική Συνομοσπονδία των ΑμΕΑ με επιστολή της προς τον υπουργό Ευρυπίδη Στυλιανίδη τονίζοντας ότι το επίδομα αποτελεί μέσο επιβίωσης πλέον για τα άτομα με αναπηρία που απειλούνται πιο πολύ από ποτέ από τη φτώχεια και τον αποκλεισμό. Στην επιστολή τους σημειώνουν: «Η απογραφή ολοκληρώθηκε και ως εκ τούτου πρέπει αφενός να εκδοθούν άμεσα από το Υπουργείο σας οι σχετικές αποφάσεις προκειμένου να καταβληθούν το συντομότερο δυνατό τα προνοιακά επιδόματα για το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου και το διατροφικό επίδομα για τον μήνα Ιούνιο, αφετέρου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του όλου συστήματος προκειμένου από εδώ και στο εξής να μην υπάρξει ποτέ ξανά άλλη καθυστέρηση».
Σωρεία επιστολών διαμαρτυρίας δέχθηκε το υπουργείο και από την πλευρά δημάρχων, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι οι μεν δήμοι έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έκδοσης των χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής, αλλά το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει καταθέσει ακόμη στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων τα επιδόματα και κάνουν λόγο για ανευθυνότητα από την πλευρά της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου (Υ.Ε.Α.Η.Δ.) εξαιτίας τις ταλαιπωρίας που υφίστανται οι χιλιάδες δικαιούχοι, αλλά και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν λόγω της οικονομικής κρίσης.
Αύγουστο αναμένεται η πίστωση
Διευκρινίζεται ότι από τη στιγμή που τα χρήματα πιστωθούν στο λογαριασμό του δήμου απαιτούνται τρεις με τέσσερις εργάσιμες ημέρες μέχρι να πιστωθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των δικαιούχων. Ο υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε να ολοκληρωθεί η καταβολή μέσα στον Αύγουστο, ωστόσο κανένας δήμος μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει σχετική εντολή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η καθυστέρηση οφείλεται στην εμπλοκή που παρουσιάστηκε εξαιτίας της διαπίστωσης από πλευράς του υπουργείου ότι σε ορισμένους δήμους της χώρας τα ποσά για τα προνοιακά επιδόματα ήταν πολύ μεγάλα, με σημαντική απόκλιση από το προηγούμενο δίμηνο. Η αρμόδια διεύθυνση ζήτησε εξηγήσεις, αλλά πιθανότατα να μην έλαβε άμεσα τις σχετικές απαντήσεις από τους δήμους.
Η Ξάνθη και πάλι στους πρώτους που θα λάβουν τα χρήματα
Η Ξάνθη πάντως δεν συμπεριλαμβάνεται στους δήμους αυτούς, αφού ζητά λιγότερα χρήματα σε σχέση με την προηγούμενη δόση, με τους δικαιούχους της να φτάνουν τις 2.500. Είναι ενδεικτικό ότι στη γειτονική Κομοτηνή ο αντίστοιχος αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται στις 3.500. Η διεύθυνση κοινωνικής πρόνοιας της Ξάνθης δέχεται καθημερινά δεκάδες κλήσεις από δικαιούχους που αγωνιούν για την καταβολή του επιδόματος και αναρωτιούνται αν έχει προκύψει πρόβλημα και για την Ξάνθη.
Υπηρεσιακοί κύκλοι διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα έγγραφα που εστάλησαν στο υπουργείο και ότι και πάλι η Ξάνθη θα είναι στους πρώτους νομούς που θα εκδοθεί απόφαση επιχορήγησης.
Δεν αναμένονται… εκπλήξεις στην Ξάνθη από την απογραφή
Όσον αφορά στα αποτελέσματα της απογραφής, η απόκλιση στην Ξάνθη φτάνει στα 300 άτομα περίπου που δεν προσήλθαν στα ΚΕΠ. Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για περιπτώσεις απάτης (πεθαμένοι, μαϊμού τυφλοί κλπ), αλλά κυρίως για γραφειοκρατικά κωλύματα που οδήγησαν σε αναστολή του δικαιώματος. Η Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας εξετάζει μία προς μία τις περιπτώσεις και εκτιμά ότι θα διευθετηθεί η πλειονότητα των υποθέσεων και κατά πάσα πιθανότητα δε θα παρουσιαστούν εκπλήξεις.
Από την άλλη πλευρά, νέες αιτήσεις για τα προνοιακά επιδόματα δέχεται καθημερινά το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας. Όπως μαθαίνουμε ο νέος κανονισμός του ΕΟΠΥΥ έχει αυστηροποιήσει τις προϋποθέσεις και δεν αφήνει περιθώρια για ευνοϊκή μεταχείριση. Από 1/1/11, οπότε και εφαρμόστηκε δεν υπάρχει αύξηση σε κανένα νομό στην Ελλάδα, ενώ όσες περιπτώσεις εξαπάτησης προέκυψαν αφορούν υποθέσεις που έχουν χρόνο έναρξης από προηγούμενα έτη, ακόμη και δεκαετία. Μάλιστα, εκτιμάται ότι ο περιορισμός της ελαστικότητας από τις αρμόδιες επιτροπές ενδέχεται να οδηγήσει σε βάθος χρόνου ακόμη και σε μείωση 50% των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων.
Πάντως, από το ΚΕΠΑ Ξάνθης δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί επακριβώς ο ρυθμός της ροής των νέων αιτήσεων μιας και η επιτροπή δεν έχει τακτικά διαστήματα που συνεδριάζει. Η γραμματεία της υπηρεσίας μας ενημέρωσε ότι υπήρχαν περιπτώσεις που οι σχετικές επιτροπές συνεδρίασαν και 11 φορές/ μήνα (16-18 αιτήσεις κάθε φορά) και περιπτώσεις όπως του Αυγούστου που δεν έγινε καμία συνεδρίαση.
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr