Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Κατάρρευση» της οικοδομής – «Στην πείνα» οι οικοδόμοι

«Κατάρρευση» της οικοδομής – «Στην πείνα» οι οικοδόμοι

0
oikodomoi_1-empros

2 οικοδομές κτίζονται μόνο στην Ξάνθη. Μόνο 56 οικοδομικές άδειες για όλο το νομό εκδόθηκαν το 2011

Δεν κινείται φύλλο στην κτηματαγορά. Νοικιάζουν τα σπίτια τους και γυρνούν στα πατρικά τους. Καθολική ανεργία στους οικοδόμους

Σκηνικό «κατάρρευσης» εμφανίζουν η οικοδομή και η αγορά ακινήτων και η κτηματαγορά βρίσκεται στο «κόκκινο»! Μείωση κατά 54,7% στην οικοδομική δραστηριότητα δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Απρίλιο για την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ξάνθη αυτή τη στιγμή κτίζονται μόνο δύο οικοδομές ενώ έχουν εκδοθεί για το 2011 μόνο 56 οικοδομικές άδειες για όλο το νομό όταν μόλις την προηγούμενη χρονιά το 2010, χρονιά κρίσης επίσης , είχαν εκδοθεί 300 άδειες! Σε καθολική ανεργία βρίσκεται ο οικοδομικός κλάδος με το 60% των οικοδόμων (περίπου 1800) από το νομό μας να έχουν μεταναστεύσει ενώ οι υπόλοιποι περιμένουν μήπως κάνουν κανένα μεροκάματο από …κουτσοδουλειά και το επίδομα ανεργίας για να πληρώσουν το νερό τους στο δήμο ενώ κάποιες οικογένειες οικοδόμων στερούνται ακόμη και το φαγητό!

Μεγάλη ύφεση στην κτηματαγορά
Την κατάρρευση της οικοδομής  ακολουθεί  παρά πόδας η κτηματαγορά με την αγορά διαμερισμάτων στην Ξάνθη να κινείται σε πολύ χαμηλές… πτήσεις. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια μείωση των τιμών στα διαμερίσματα κατά 30 – 40% το ενδιαφέρον για αγορά είναι πολύ χαμηλό και αυτό είναι συνάρτηση αφ’ ενός της διακοπής της χρηματοδότησης απ τις τράπεζες μέσω στεγαστικών δανείων αλλά και της γενικότερης ψυχολογίας του κόσμου και  της αβεβαιότητας που απορρέει από το γενικότερο οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Όπως μας πληροφορεί ο κτηματομεσίτης κ. Νίκος Χατζηνικολάου, μόνο η αγορά οικοπέδων και αγροτεμαχίων παρουσιάζει μια σχετικά μικρή κίνηση κι αυτό γιατί επικρατεί η πατροπαράδοτη άποψη ότι «η γης δεν πρόδωσε κανένα» και ότι  θεωρείται ιδιαίτερα σε εποχή κρίσης η πιο συμφέρουσα επένδυση.

Πεισμώνουν οι ιδιοκτήτες και  δεν κατεβάζουν τα νοίκια στην επαγγελματική στέγη
Σ’ ότι αφορά την επαγγελματική στέγη σύμφωνα με τον κ. Χατζηνικολάου εκεί επικρατεί το εξής παράδοξο. Υπάρχουν ιδιοκτήτες που δεν εννοούν να  κάνουν διορθωτικές κινήσεις λόγων κρίσης στην κατεύθυνση της μείωσης των μισθωμάτων και εξακολουθούν να ζητούν υψηλά μισθώματα με αποτέλεσμα να παρατηρείται αυτό το φαινόμενα με αδειανά μαγαζιά και γραφεία στην Ξάνθη που παραμένουν για χρόνια αμίσθωτα. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που οφείλεται στην επιμονή πολλών ιδιοκτητών που είχαν συνηθίσει σε υψηλά ενοίκια να μην θέλουν να νοικιάσουν τις ιδιοκτησίες τους «για ένα κομμάτι ψωμί» όπως υποστηρίζουν και προτιμούν να μην τις νοικιάσουν καθόλου…
Τα μισθώματα στα διαμερίσματα έχουν μειωθεί αισθητά και το δυάρι στοιχίζει έως 250 ευρώ ενώ προ κρίσης ξεπερνούσε τα 300 ευρώ.

Αρκετοί ξαναγυρνούν στα πατρικά τους …
Πέραν όλων αυτών όμως η …κρίση μας φέρνει πιο κοντά στα πατρικά μας, ιδιαίτερα στην αστικοποιημένη γενιά και βοηθά πολύ στην αποκέντρωση αφού παρουσιάζει μεγάλη αύξηση το ποσοστό των νοικοκυριών που ξαναγυρνούν στο πατρικό τους σπίτι σε κάποιο χωριό προκειμένου να νοικιάσουν το σπίτι αν έχουν ιδιόκτητο ώστε να εξυπηρετούν το δάνειό τους και να μην το χάσουν από τις τράπεζες. Είναι η γενιά του πρώην νεόπλουτου που μετά τις μνημονιακές περικοπές στα εισοδήματά τους αλλά και την υψηλή ανεργία, τις απολύσεις, έχει μεταβληθεί σε γενιά του νεόπτωχου!

Ο οικοδόμοι πεινάνε…
Και ενώ αυτή είναι η εικόνα της κτηματαγοράς στην οικοδομή τα πράγματα χαρακτηρίζονται «τραγικά « από τους ίδιους τους οικοδόμους. Είναι αλήθεια ότι τα 5 τελευταία χρόνια έχει σιγήσει το μυστρί, οι  μπετονιέρες αφού εκεί που γίνονταν 50 – 60 οικοδομές το χρόνο τώρα γίνονται το πολύ δύο σ’ όλη την πόλη: «Είμαστε σε απελπιστική κατάσταση. Οι περισσότεροι οικοδόμοι έχουν φύγει για Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία, Αραβικά Εμιράτα , θέτοντας σε κίνδυνο και περιπέτειες πολλές φορές τον εαυτό τους…Οικογένειες που ζούσαν μόνο από την οικοδομή πεινάνε…», τονίζει με δραματικό τρόπο ο κ. Κεχαγιά Σαλή, πρόεδρος του σωματείου Οικοδόμων Ξάνθης με 3.000 μέλη. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο είναι ότι έχει προκηρυχθεί ένα σεμινάριο 280 ωρών με 5 ευρώ την ώρα μικτά σε επίπεδο περιφέρειας για 160 οικοδόμους. Όπως μας πληροφορεί ο κ. Κεχαγιά σε τρεις μέρες έκαναν 150 αιτήσεις μόνο στην Ξάνθη!  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxahthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καθησυχαστικός για τον σεισμό στη Χαλκιδική ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός»

Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι η περιοχή δεν διαθέτει υψηλό σεισμικό δυναμικό, ενώ τόνισε…