Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Στον «κατήφορο» τα οικονομικά του δήμου

Στον «κατήφορο» τα οικονομικά του δήμου

0

Για 4η συνεχή χρονιά αρνητικά τα αποτελέσματα χρήσης. «Ο δήμος δεν πάει καλά» επισημαίνει ο Χ. Πούλιος

Θετικός ισολογισμός. «Ο δήμος Ξάνθης είναι από τους καλύτερους δήμους» , απαντά ο Δ. Μπένης στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής

Αιχμηρή κριτική άσκησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Ξάνθης κ. Χρίστος Πούλος καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξής του κ. Ηλίας Βασιλούδης στο θέμα της διαχείρισης των οικονομικών του δήμου κατά τη συζήτηση του ισολογισμού και των αποτελεσμάτων χρήσης του 2011, θέμα που συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, τη Δευτέρα 30 Ιουλίου στις 1.30 το μεσημέρι. Το θέμα αφορούσε στον προέλεγχο επί του απολογισμού, ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσης και μετά από μια επισταμένη ανάλυση των εγγραμμένων στοιχείων η αντιπολίτευση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο δήμος πάει κάθε χρόνο και χειρότερα καθώς τα αποτελέσματα χρήσης έχουν για 4η χρονιά αρνητικό πρόσημο, εφιστώντας την προσοχή αλλά και προτρέποντας για «γενικό συμμάζεμα».  
Πούλιος: «Ο δήμος δεν πάει καλά…»
Ξεκινώντας από το τυπικό, λογιστικό μέρος ο κ. Βασιλούδης αφού παρατήρησε μια βελτίωση στο τρόπο παρουσίασης των στοιχείων αποδίδοντας τα εύσημα στις υπηρεσίες, ωστόσο εξέφρασε τις ενστάσεις του για το γεγονός ότι δεν υπήρχε υπογραφή του ορκωτού λογιστή στο προσάρτημα που του επιδόθηκε, προκαλώντας έτσι τις λεπτομερείς εξηγήσεις του αρμοδίου υπαλλήλου που τελικά υποχρεώθηκε να φέρει νέο προσάρτημα με τις υπογραφές. Παράλληλα τόσο ο κ. Βασιλούδης όσο και ο κ. Πούλιος έκαναν παρατηρήσεις αναφορικά με τη ΔΕΥΑΞ για την οποία αναγράφεται η συμμετοχή του δήμου με το ποσό των 1.972.000 ευρώ ενώ όπως ειπώθηκε ο δήμος έχει βγάλει εγγυητικές  4, 5 εκ. ευρώ για τη ΔΕΥΑΞ που δεν φαίνονται πουθενά. Η εξήγηση που έδωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μπένης ήταν ότι αυτή είναι η λογιστική απεικόνιση για τις αμιγώς δημοτικές επιχειρήσεις και ότι αναγράφεται πάντα το αρχικό κεφάλαιο με το οποίο συμμετέχει ο δήμος όπως και το Δημοτικό Ραδιόφωνο με συμμετοχή 250.000 ευρώ. Επίσης έγιναν παρατηρήσεις για τις επισφαλείς απαιτήσεις που ανέρχονται σε 468.000 ευρώ ενώ κρίθηκε υπέρογκο για τις ένδικες απαιτήσεις που ανέρχεται σε 4 εκ. ευρώ και αφορά κυρίως μισθολογικές απαιτήσεις (επιδόματα κ.λ.π.) των υπαλλήλων. Στην τοποθέτησή του ο κ. Πούλιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι τα αποτελέσματα χρήσης που αφορούν στη διαχείριση του δήμου είναι αρνητικά για τέταρτη φορά και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια φθίνουσα πορεία που χρειάζεται άμεσα «συμμάζεμα και νοικοκυρεμένη διαχείριση. Στηλίτευσε τη δημοτική αρχή για την ολιγωρία της να αξιοποιήσει  τη δημοτική περιουσία τότε που ήταν καιρός σημειώνοντας ότι τώρα τα πράγματα έχουν δυσκολέψει τόσο που αυτό και να θέλει δεν μπορεί να το καταφέρει. Ανέφερε δε ότι  ο δήμος έχει  δυο «βρόγχους» στο λαιμό του: Τη ΔΕΥΑΞ και τα δάνεια του για το νέο δημαρχείο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι μετάνιωσε που το ψήφισε.  
Μπένης: «Είμαστε ένας από τους καλύτερους δήμους…»
Απαντώντας ο κ. Μπένης είπε ότι ο ισολογισμός έχει θετικό πρόσημο και ότι ο δήμος Ξάνθης είναι απ’ τους ελάχιστους δήμους που το έχει πετύχει αυτό με τη σφιχτή διαχείριση που ακολουθεί.: «Είμαστε ένας από τους καλύτερους δήμους», τόνισε χαρακτηριστικά προκαλώντας να κάνουν συγκρίσεις με άλλους δήμους.
Παρ’ όλα αυτά δεν έπεισε την αντιπολίτευση να ψηφίσει το θέμα επικαλούμενη ότι τα αποτελέσματα χρήσης είναι αυτά που απεικονίζουν την πορεία του δήμου και όχι ο ισολογισμός.
Επίσης η αντιπολίτευση καταψήφισε 3 θέματα που αφορούσαν απ’ ευθείας αναθέσεις σε δράσεις του προγράμματος «Εξοικονομώ», διαφωνώντας με την λογική των απ’ ευθείας αναθέσεων και το γεγονός ότι δίνονται 15.000 ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση στο «Αμοιρίδιο» που είναι κλειστό ενώ όπως εξήγησε ο κ. Μπένης από το πρόγραμμα επιλέγονται οι τομείς δράσεις  καθώς επίσης και το θέμα με την βελτίωση του δημοτικού δρόμου στην Ισιαία με τη χορηγία της Fhilips Morris για λόγους συνείδησης. Τα υπόλοιπα θέματα της συνεδρίασης αφορούσαν πλειοδοτικές δημοπρασίες καταστημάτων στη δημοτική αγορά και κατάρτιση όρων για εκμισθώσεις καταστημάτων.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…