Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Καμίνι» και στην Ξάνθη

«Καμίνι» και στην Ξάνθη

0
kaysonas_001-empros

Στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία χθες. Αυξημένος κίνδυνος για πυρκαγιές λόγω της χαμηλής υγρασίας

Το …βοριαδάκι σώζει την Ξάνθη και η θερμοκρασία πέφτει το βράδυ στους 26 βαθμούς. Γενικές προφυλάξεις για μέρες με υψηλές θερμοκρασίες

«Καυτή» ήταν η Δευτέρα 16 Ιουλίου με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει σε θερμοκρασίες καύσωνα και στην Ξάνθη. «Έβραζε» ο τόπος από τις 12 το μεσημέρι μέχρι  τις 4μ.μ. και το θερμόμετρο έδειχνε 36 – 37 βαθμούς και παρότι δεν «χτύπησε» 40άρι και πάνω όπως σ’ άλλες περιοχές της χώρας η ζέστη ήταν έντονη, η ατμόσφαιρα αποπνικτική και  λόγω της χαμηλής υγρασίας  ο δείκτης επικινδυνότητας για πυρκαγιές σε πολύ υψηλά επίπεδα.  Επίσης σε πολύ υψηλά επίπεδα ήταν (10,5 στις παραλίες της Ξάνθης) και ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 μ.μ. και οι λουόμενοι έπρεπε να πάρουν ιδιαίτερες προφυλάξεις που συνιστώνται από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας όπως για παράδειγμα: Χρήση αντηλιακού (δείκτης >15) / καπέλου / γυαλιών ηλίου / ρούχων.

Μας σώζει το βραδινό βοριαδάκι…
Ο νομός Ξάνθης γενικότερα λόγω της γεωμορφολογίας (βουνό – θάλασσα) που της προσδίδει και μια ιδιαιτερότητα στο μικροκλίμα της δεν φτάνει σε επίπεδα καύσωνα όπως αυτός ορίζεται. Συγκεκριμένα,  σύμφωνα με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας «Καύσωνας», για τις κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας, θεωρείται μια περίοδος τουλάχιστον 3 ημερών, όπου οι θερμοκρασίες στις πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ξεπερνούν τους
37°C
και η μέση ημερήσια θερμοκρασία είναι τουλάχιστον
31°C
, δηλαδή η θερμοκρασία δε μειώνεται αρκετά κατά τις νυκτερινές ώρες (δεν πέφτει κάτω από τους 25-
26°C
). Αυτό που διαφοροποιεί την Ξάνθη σε σχέση με άλλες περιοχές που περνούν περίοδο καύσωνα είναι ότι η θερμοκρασία έφτασε μεν στους 37 βαθμούς και ενδεχομένως την ξεπέρασε σε κάποια ώρα της μέρας αλλά την νύχτα πέφτει στους 25 – 26 βαθμούς, λόγω των βορείων ανέμων που φυσούν και… κάνουν τη διαφορά στο κλίμα της Ξάνθης. Κατά συνέπεια όπως υποστηρίζει ο κ. Γιώργος Καφούτης σύμφωνα μ’ αυτά τα δεδομένα στην Ξάνθη δεν περνάμε μέρες καύσωνα αλλά μέρες με υψηλές θερμοκρασίες που είναι σε φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή. Παρά ταύτα οι επιπτώσεις στον πληθυσμό από τις υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να είναι από απλή δυσφορία, θερμική εξάντληση ως και θερμοπληξία η οποία χρειάζεται άμεση ιατρική βοήθεια. Πιο ευάλωτες είναι οι ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι, πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις) καθώς και άτομα τα οποία εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους.

Παράγοντες που επιτείνουν το φαινόμενο
Κατά τη διάρκεια των ημερών με υψηλές θερμοκρασίες, οι επιπτώσεις στον πληθυσμό μπορεί να είναι δυσμενέστερες αν επιδρούν και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως:

•Η σχετική υγρασία του αέρα να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η δυνατότητα απαγωγής της θερμότητας από τον ανθρώπινο οργανισμό μέσω του μηχανισμού της εφίδρωσης.

•Η ένταση του ανέμου να είναι χαμηλή, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η απαγωγή θερμότητας από την επιφάνεια του δέρματος (μέσω του δέρματος γίνεται περίπου το 90% της συνολικής μεταφοράς θερμότητας προς το περιβάλλον).

•H ατμοσφαιρική ρύπανση σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες επιβαρύνει ιδιαίτερα τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού. Συνήθως οι ατμοσφαιρικές συνθήκες οι οποίες δημιουργούν τις υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν και τη συσσώρευση των ατμοσφαιρικών ρύπων στην ατμόσφαιρα.

•Στα μεγάλα αστικά κέντρα οι υψηλές θερμοκρασίες είναι δυνατό να δημιουργήσουν δυσμενέστερες καταστάσεις σε σχέση με την ύπαιθρο. Τα κτήρια και η άσφαλτος των δρόμων συγκεντρώνουν μεγάλα ποσά θερμότητας κατά την διάρκεια της ημέρας, τα οποία και αποδίδουν στην ατμόσφαιρα κατά τις νυκτερινές ώρες, με αποτέλεσμα στο κέντρο των μεγάλων πόλεων ακόμα και τις νυκτερινές ώρες η θερμοκρασία να παραμένει υψηλή, επιτείνοντας την αίσθηση των υψηλών θερμοκρασιών στους κατοίκους.

Επείγον σήμα για κίνδυνο πυρκαγιάς
Η χαμηλή υγρασία που επικράτησε τη Δευτέρα 30 – 40% αύξησε πολύ τον κίνδυνο για πυρκαγιές. Για το λόγο αυτό όπως μας πληροφόρησε ο κ. Καφούτης εστάλη επείγον σήμα  από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας προς όλους τους αρμοδίους φορείς (Πυροσβεστική, Αστυνομία, δήμους, εθελοντικές ομάδες) ώστε να έχουν αυξημένη ετοιμότητα καθώς ο δείκτης επικινδυνότητας ήταν πολύ υψηλός και άγγιζε το «κόκκινο»!
 
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 


ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ
1)Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία. Παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη αποφεύγοντας τους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.

2)Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.

3)Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Φορέστε καπέλο ή άλλο κάλυμμα από φυσικό υλικό, που να επιτρέπει καλό αερισμό του κεφαλιού.

4)Προτιμήστε τα ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά και περιορίστε τα λιπαρά. Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν η εφίδρωση είναι έντονη, τότε συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό. Επίσης, συνιστάται να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά.

5)Συνιστώνται πολλά χλιαρά ντους κατά την διάρκεια της ημέρας. Καλό θα είναι επίσης να τοποθετούνται υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό, σαν προστατευτικά μέτρα. Επίσης, συστήνεται η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών, που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου.

6)Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ) θα πρέπει να συμβουλευτούν το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών, κατά περίπτωση. Ιδιαίτερα, όσοι παίρνουν φάρμακα, πρέπει να συμβουλεύονται τον ιατρό τους, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, επειδή μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος.

7)Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με διάφορα μέσα συγκοινωνίας, κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΑΥΣΩΝΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΟ


Την περίοδο 3-12/07/2000 επικράτησαν στην Ελλάδα υψηλές θερμοκρασίες. Οι μέγιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν ήταν στην Λάρισα 45.4°C, στην Ν. Φιλαδέλφεια
44.4°C
και στο Άργος
44°C
. Η θερμή εισβολή είχε διάρκεια 10 ημερών και δημιούργησε αρκετά προβλήματα στον πληθυσμό. Αναφέρθηκαν μάλιστα και δύο θάνατοι από βαριά θερμοπληξία στα Ιωάννινα στις 4/7/2003, ενώ στα νοσοκομεία της χώρας μεταφέρθηκαν πολλά άτομα με συμπτώματα ελαφριάς θερμοπληξίας ή αδιαθεσίας. Προβλήματα δημιουργήθηκαν και στο δίκτυο της ΔΕΗ λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου από την χρήση των κλιματιστικών μηχανημάτων. Οι θερμές και ξηρές αέριες μάζες σε συνδυασμό με τον άνεμο δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση πυρκαγιών, με χαρακτηριστική την φωτιά της Σάμου στις 06/07/2000. Σημειώνεται ότι από την ίδια θερμή εισβολή επηρεάστηκε μεγάλο μέρος της Ιταλίας, των Βαλκανίων, της Τουρκίας και της Κύπρου, όπου σημειώθηκαν θάνατοι από θερμοπληξία και εκτεταμένες πυρκαγιές.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΑΜΘ: Επιδότηση 50% για την Αναβάθμιση της Επιχείρησής σας

Δίπλα στις επιχειρήσεις η ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης με εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία Η Πε…