Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στα «σκαριά» δύο Κοινωνικά Ιατρεία στην Ξάνθη

Στα «σκαριά» δύο Κοινωνικά Ιατρεία στην Ξάνθη

0
koinoniko_iatreio-empros

Ένα από την Μητρόπολη και ένα από το Επιμελητήριο. Δεν συμφωνεί ο Μ. Τσέπελης, πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Υποστηρίζει μια και μόνιμη δομή και προτείνει αύξηση 50 λεπτά το μήνα στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΞ για να βρεθούν πόροι

Όχι ένα …αλλά δύο Κοινωνικά Ιατρεία – Φαρμακεία ετοιμάζονται να στηθούν στην Ξάνθη, από δύο διαφορετικούς φορείς σε συνεργασία με γιατρούς και φαρμακοποιούς. Πρόκειται για το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο το οποίο προετοιμάζει η Μητρόπολη Ξάνθης σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Ξάνθης και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς και το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο που προετοιμάζει το ΕΒΕ Ξάνθης, σε συνεργασία με τον Φαρμακευτικό σύλλογο Ξάνθης και ιδιώτες γιατρούς. Στο μεταξύ μια δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη στο «Ε» δημιουργεί ερωτηματικά ως προς το αν θα τελεσφορήσουν τελικά τα δύο εγχειρήματα ή θα επικρατήσει το ένα από τα δύο και θα τεθεί υπό την αιγίδα του δήμου Ξάνθης. Είτε έτσι είτε αλλιώς γεγονός είναι ότι όλα είναι σε πρώιμη φάση αποδεικνύοντας ότι 7 μήνες μετά τη σύσκεψη όλων των φορέων για την Κοινωνική Προστασία στην Π.Ε. Ξάνθης, τίποτε ακόμη δεν έχει προχωρήσει σημαντικά την ίδια στιγμή που στην Καβάλα εγκαινιάστηκε το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο. αποδεικνύοντας ότι στην Ξάνθη λέμε πολλά λόγια αλλά υστερούμε σε έργα. Παράλληλα αναδεικνύεται και μια έλλειψη συνεργασίας και συντονισμού ώστε όλοι οι φορείς να στηρίξουν μια προσπάθεια προκειμένου να έχει δυναμική και μόνιμο χαρακτήρα και όχι να γίνονται επιμέρους και αποσπασματικές που τις περισσότερες φορές δεν έχουν διάρκεια.   

Το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο της Μητρόπολης
Όπως μας πληροφόρησε ο Πρωτοσύγκελος κ. Παντελεήμων ήδη το εγχείρημα έχει προχωρήσει αφού έχει ολοκληρωθεί το Καταστατικό και απομένει η υπογραφή του από τους συνεργαζόμενους φορείς και στη συνέχεια η κατάθεσή του στο Πρωτοδικείο Ξάνθης. Ο χώρος που πρόκειται να στεγαστεί είναι απέναντι από την Μητρόπολη στο κτίριο που στεγαζόταν παλιότερα το Τραπέζι της Αγάπης. Ο κ. Παντελεήμων πρόσθεσε ότι το επόμενο διάστημα θα καταρτιστεί και ο εσωτερικός κανονισμός και εκτιμά ότι τέλος Αυγούστου θα τεθεί σε λειτουργία. Να σημειώσουμε ότι η διανομή τροφίμων σε άπορους από την Μητρόπολη συνεχίζεται κανονικά. Υπενθυμίζουμε ότι τα τρόφιμα συλλέγονται στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού της Του Θεού Σοφίας.

Το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο του ΕΒΕ
Όπως μας πληροφόρησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης η προσπάθεια για την ίδρυση του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου προχωρά. Υπάρχει ήδη ο χώρος (ισόγειο του Επιμελητηρίου Ξάνθης), υπάρχει ήδη συνεργασία με τον Φαρμακευτικό σύλλογο και γιατρούς κα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι έτοιμο. Όπως διευκρίνισε το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο δεν θα εξυπηρετεί μόνο τα μέλη του Επιμελητηρίου αλλά όλους όσους απευθύνονται και έχουν ανάγκη των υπηρεσιών του με βάση κάποιες προϋποθέσεις που θα τεθούν.

Ο Τσέπελης προτείνει ένα Κοινωνικό Ιατρείο και πόρους από το τιμολόγιο της ΔΕΥΑΞ
Στο μεταξύ το «Ε» απευθύνθηκε στον κ. Τσέπελη ως πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Ξάνθης προκειμένου να διερευνήσει αν υπάρχουν εξελίξεις επί του πρακτέου σ’ όσα είχαν αποφασιστεί στις σκέψεις των φορέων που συμμετέχουν στην Επιτροπή των οποίων τις αποφάσεις επικύρωσε το δημοτικό συμβούλιο. Ο κ. Τσέπελης σημείωσε ότι δίνεται προτεραιότητα στους Κοινωνικούς Λαχανόκηπους και στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει εκ νέου σύσκεψη των φορέων για να προχωρήσει η προσπάθεια.  Ενώ για τα Κοινωνικά Ιατρεία της Μητρόπολης και του ΕΒΕ είπε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί μια μόνιμη κοινωνική δομή που θα τεθεί υπό την αιγίδα του δήμου Ξάνθης, ο οποίος θα έχει και το συντονισμό όλων των δράσεων στον κοινωνικό τομέα και ότι θα κάνει προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση σε συνεννόηση με την Μητρόπολη και το ΕΒΕ: «Τι νόημα έχει να είναι δύο Κοινωνικά Ιατρεία; Ο Δήμος μπορεί να στηρίξει οικονομικά τέτοιες κοινωνικές δομές  από πόρους που θα βρει μέσα από προγράμματα και να μην επαφίεται μόνο στον εθελοντισμό των φορέων. Έτσι γίνεται μια μόνιμου χαρακτήρα δομή που θα έχει και κοινωνικό όφελος και δεν θα απαξιωθεί μετά από λίγο καιρό.  Πρόσθεσε δε ότι για την εξεύρεση πόρων ότι θα προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο  να αυξηθεί κατά 50 λεπτά το τιμολόγιο της ΔΕΥΑΞ (1,5 ευρώ) το τρίμηνο) και αυτοί οι πόροι να χρησιμοποιηθούν γι αυτές τις δομές είτε ακόμη και συνεργασίες με τον SKY στον τομέα με τα τρόφιμα του Κοινωνικού Παντοπωλείου ή με την Cosmote που υλοποιεί ένα ανάλογο πρόγραμμα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …