Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Καίνε και ζεματάνε» τα εκκαθαριστικά

«Καίνε και ζεματάνε» τα εκκαθαριστικά

0
ekatharistika-empros

7 στα 10 είναι χρεωστικά. Μόνο 1 στους δέκα φορολογούμενους θα πάρει επιστροφή φόρου

Ουρές στην Εφορία Ξάνθης για να πληροφορηθούν πως θα κάνουν διακανονισμό για τις δόσεις

«Μαύρα τα βάφουν» μισθωτοί και επαγγελματίες φορολογούμενοι με το που τους έρχεται το «ραβασάκι» – εκκαθαριστικό αφού ακόμη και αυτοί που είχαν επιστροφές φόρου καλούνται να πληρώσουν για πρώτη φορά! Ουρές κάνουν στην Εφορία Ξάνθης  ζητώντας πληροφορίες με ποιο τρόπο θα επιμηκύνουν τις δόσεις…καθώς τα περισσότερα εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά και πάνω από  1.000 ευρώ.

Εκκαθαριστικά «τσεκούρια»
Ήδη εδώ και 20 μέρες αποστέλλεται το πρώτο «κύμα» εκκαθαριστικών.  Συνολικά 350.000 εκκαθαριστικά πήραν το δρόμο για αντίστοιχους παραλήπτες οι οποίοι και βλέπουν τους φόρους και δεν πιστεύουν στα μάτια τους…. Κατά μέσο όρο ο επιπλέον φόρος που αναλογεί σε κάθε έναν από τους πολίτες με εισοδήματα μέχρι και 15.000 ευρώ και χωρίς καμία ιδιοκτησία ακινήτου είναι 700 ευρώ. Ίσος δηλαδή με έναν μισθό. Για όσους υπάγονται στα λεγόμενα μεσαία εισοδήματα και μέχρι τις 20.000-25.000 ευρώ ο μέσος επιπλέον φόρος είναι τα 1.300 ευρώ.

Αληθινά παραδείγματα
Ανδρόγυνο με συνολικά έσοδα λιγότερα από 20.000 ευρώ που μισθώνει διαμέρισμα (230 ευρώ το μήνα) του ήρθε φόρος 1.100 ευρώ.
Συνταξιούχος ηλικιωμένη με σύνταξη 650 ευρώ και 200 ευρώ δόση στεγαστικού δανείου για κύρια κατοικία πλήρωσε 1.050. Και οι δυο παραπάνω περιπτώσεις χωρίς επιπλέον έσοδα (ενοίκια κ.λ.π.)

1 στους 10 ο «τυχερός»…
Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση από τις Εφορίες χρεωστικά είναι 7 στα δέκα εκκαθαριστικά ενώ μόλις το 10%-12% θα είναι πιστωτικά, δηλαδή μόνο ένας στους 10 φορολογούμενος θα λάβει φέτος επιστροφή φόρου. Το υπόλοιπο 25%-30% θα αποτελείται από σημειώματα με μηδενικά ποσά φόρου. Όπως μας ενημερώνουν από το Τμήμα Εισοδημάτων της Εφορείας Ξάνθης τα περισσότερα εκκαθαριστικά στο νομό μας είναι χρεωστικά και ελάχιστα είναι πιστωτικά, υπάρχει όμως επιστροφή φόρου και 7.000 ευρώ αλλά και έως 15.000 σε επαγγελματία!

Πως πήραν «φωτιά» τα εκκαθαριστικά;
Η απάντηση είναι ότι πρόκειται για φυσικό επακόλουθο των αλλαγών στο φορολογικό σύστημα. Ήτοι: 1)Μειώθηκε το αφορολόγητο στις 5.000 ευρώ
2)Μειώθηκε το πρόσθετο αφορολόγητο όριο για οικογένειες με παιδιά
3)Μειώθηκαν οι φοροαπαλλαγές
4)Αυξήθηκαν τεκμήρια διαβίωσης για ακίνητα και ΙΧ
4)Αυξήθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα
5)Αυξήθηκε το τέλος επιτηδεύματος από 300 σε 400-500 ευρώ
Είναι χαρακτηριστικό – όπως μας πληροφορούν από την Εφορία Ξάνθης –  ότι τα 60 τ.μ. αντιστοιχούν σε 40 ευρώ φόρο. Η σκοπιμότητα ιδιαίτερα των τεκμηρίων διαβίωσης έγκειται στο να πιάσουν τα «μαύρα» εισοδήματα καθώς είναι γεγονός ότι δηλώνονταν αυτοκίνητα και σπίτια τα οποία και δεν φορολογούνταν με το προηγούμενο φορολογικό σύστημα χωρίς να δηλώνεται εισόδημα. Πάντως μισθωτοί και επαγγελματίες χαρακτηρίζουν το φορολογικό σύστημα το πιο άδικο που έχουν δει μέχρι τώρα!

Αφήνουν τις δόσεις να λήξουν για να κάνουν ρύθμιση
Το «χαράτσι» του φόρου κατανέμεται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Όμως και αυτές είναι δύσκολο να πληρωθούν γι αυτό και οι πολίτες που δυσκολεύονται επισκέπτονται την Εφορία Ξάνθης για να πληροφορηθούν πως θα διευκολυνθούν ώστε να μπορέσουν ν’ ανταποκριθούν. Έτσι οι εφοριακοί τους προτείνουν να τις αφήσουν να γίνουν ληξιπρόθεσμες οπότε να κάνουν χρήση της ρύθμισης 1055/2010 που είναι για οφειλή φόρου πάνω από 1.000 έως και 17 μηνιαίες δόσεις όχι μικρότερες των 150 ευρώ μηνιαίως.
«Είναι ένα πολύ άδικο φορολογικό σύστημα. Για τους επαγγελματίες αφαιρείται μόνο το 10% της εισφοράς τους στο ασφαλιστικό τους ταμείο και το υπόλοιπο φορολογείται. Αν θέλουν να πατάξουν την φοροδιαφυγή με αυτό τον τρόπο θ’ αποτύχουν γιατί έτσι ωθούν και  αυτούς που πλήρωναν τους φόρους τους και έκοβαν αποδείξεις να φοροδιαφύγουν…Εμείς στη ΓΕΣΕΒΕ ζητήσαμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που δεν θα φορολογεί μόνο τους  μικρούς αλλά και τους μεγάλους…Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν πάντα οι αιμοδότες του συστήματος…», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …